Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΠΩΣ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Δίκτυο κινητών τηλεφώνων έστησαν τα μέλη του κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης τσιγάρων στη Χαλκιδική, μεταξύ των οποίων κατηγορούμενοι είναι και τρεις αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και ένας αστυφύλακας. Χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα μόνο για τις μεταξύ τους συνομιλίες και ειδικά για τις αναφορές τους στον “αρχηγό”.
Οι επικεφαλής του πολυμελούς κυκλώματος επιχειρούσαν να κρατήσουν όλα τα στεγανά, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από την αστυνομία. Ετσι αρχικά είχαν 15 τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν αγοράσει ως εταιρικά κινητά τηλέφωνα και επικοινωνούσαν μόνο μεταξύ τους. Από τον Σεπτέμβριο και μετά την εφαρμογή της απόφασης με την οποία όλα τα κινητά έπρεπε να δηλωθούν πέντε από τους κορυφαίους απέκτησαν κινητά σε όνομα άγνωστων προσώπων, για να μην κινήσουν υποψίες. Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της έρευνας αστυνομικοί της δίωξης οικονομικού εγκλήματος και του ΣΔΟΕ παρατήρησαν πως κάθε δύο μήνες όλοι τους άλλαζαν τηλεφωνικούς αριθμούς στα κινητά με τα οποία μιλούσαν μόνο μεταξύ τους. Οι περισσότερες κλήσεις είχαν αποδέκτη τον 53χρονο ιδιοκτήτη της εταιρείας σεκιούριτι που χαρακτηρίζεται από τις αρχές ο εγκέφαλος.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής το πρωί της περασμένης Τετάρτης, για να συλλάβουν τον διοικητή της Ασφάλειας Πολυγύρου, αλλά και τον διοικητή του τμήματος Κασσανδρείας, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο κτίριο. Ο 45χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής, όταν είδε τους συναδέλφους του από τη Θεσσαλονίκη, μπήκε αμέσως στην τουαλέτα, όπου πέταξε το “εταιρικό” κινητό τηλέφωνο, στο οποίο είχαν καταγραφεί οι συνομιλίες του.
Στον ανακριτή
Αύριο αρχίζει ο κύκλος των απολογιών στον δεύτερο ειδικό ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη για τα ιδιαίτερα βαριά κακουργήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους. Αύριο αναμένεται να απολογηθούν δέκα κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν περιφερειακό - βοηθητικό ρόλο. Μεταξύ αυτών και τα δύο αδέλφια αστυνομικοί, ο υπαστυνόμος υποδιοικητής του τμήματος Κασσανδρείας και ο αστυφύλακας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν τη Δευτέρα άλλοι πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο αστυνομικός υποδιευθυντής - διοικητής του τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου.
Ο κύκλος κλείνει με ακόμη πέντε κατηγορούμενους την Τρίτη, μεταξύ των οποίων ο φερόμενος ως εγκέφαλος ιδιοκτήτης της εταιρίας σεκιούριτι, ο αστυνόμος - διοικητής του τμήματος Κασσανδρείας και ο υπαρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια στην περιοχή της Χαλκιδικής. Μέχρι χθες βράδυ δεν είχε καθοριστεί από τους συνηγόρους τους η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 53χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι αναμένεται να υποστηρίξει πως σκοπός του ήταν να λειτουργήσει νόμιμα το εργοστάσιο, γι’ αυτό εξέδωσε άδεια, και ότι οι εγκαταστάσεις λειτούργησαν μία ημέρα... δοκιμαστικά!
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι έρευνες των διωκτικών αρχών ξεκίνησαν μόνο από ένα όνομα και με πολύωρες παρακολουθήσεις της αποθήκης που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο που χρησιμοποιούσαν εντοπίστηκαν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Η συμμετοχή των αστυνομικών προέκυψε μετά τη φωτιά στο πρώτο εργοστάσιο της Σίβηρης, από όσα ακούστηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: