Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Εάν δεν συνεχίσουμε με συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, κατά την εισηγητική του ομιλία στη διακαναλική συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα.
«Απευθύνουμε προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια των Ελλήνων να στείλουμε μήνυμα πως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμη.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν ζητώ το χειροκρότημα για όσα έχω κάνει, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα που κάθομαι, με ενδιαφέρει ο τόπος. Είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ με δυνάμεις που κρατούν τη χώρα πίσω», ενώ έθεσε δύο στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα: «Σωτηρία και αναμόρφωση της χώρας».
Ζήτησε ακόμη από τους Έλληνες πολίτες να στείλουν..
 με τη ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι «η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί και η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης να προωθεί τις αλλαγές θα υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες.

Σε ερώτηση εάν η ήττα στις επερχόμενες εκλογές σημαίνει χρεοκοπία της χώρας ο κ. Παπανδρέου άσκησε επίθεση στη ΝΔ για τις «μαγικές λύσεις» που προτείνει, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και με βάση αυτό σώθηκε η χώρα από την χρεωκοπία.
«Κανένα νέο μέτρο»
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα υπάρξουν μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου νέα μέτρα που θα πλήξουν τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, όπως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και δεσμεύτηκε ότι κάθε φορά που θα μπορούν να δίνουν ότι μπορούν, όπως στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων.«Βεβαίως θα πάρουμε μέτρα αλλά όχι εναντίον των συνταξιούχων και των μισθωτών. Θα πάρουμε μέτρα για να πληρώσει και ο πλούσιος αυτό που του αναλογεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά το δεύτερο γύρο ερωτήσεων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εάν οι ευρωπαίοι δουν ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, τότε ίσως δεχτούν να υπάρξει μία πιο ομαλή πορεία στην εξυγίανση της οικονομίας είτε με επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων είτε με κάποιον άλλον τρόπο, συμπληρόνωντας πως αυτή την ικανότητα διαπραγμάτευσης την απέκτησε η Ελλάδα γιατί ακολουθεί πιστά τις εντολές του Μνημονίου.
«Δεν έχουμε φύγει από τον κίνδυνο»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δίλημμα που έθεσε και το πιθανό αδιέξοδο τοποίο θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόωρες εθνικές εκλογές, την ώρα που μεγάλος αριθμός ξένων ηγετών αντιμετωπίζει προβλήματα στις πολιτικές που ακολουθεί, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι μπροστά σε μία πιθανή χρεωκοπία, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των φόρων
Ανοιχτό άφησε ο κ. Παπανδρέου το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας σε επιχειρήσεις και καταναλωτικά προϊόντα, παραδέχοντας ότι υπάρχουν αδικίες.
Όπως αποκάλυψε, σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με κοινωνικούς εταίρους έθεσε το ζήτημα μείωσης των φόρων, με τη δέσμευση ότι αυτοί θα πληρώνονται και δεν θα κρύβεται τίποτα. «Δεν μπόρεσα να πάρω τέτοια δέσμευση», τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι φόροι «όταν υπάρξει η ευνομία που απαιτείται».
Ακόμη ανέφερε ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάνει δικαιότερη την κατανομή των φόρων και θα το νιώσει ο πολίτης το 2011», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η υψηλή φορολογία είναι πράγματι ένας ανασταλτικός παράγοντας σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, με τις μετατάξεις ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και την αύξηση των τιμών, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση αναφέροντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και πως η κυβέρνηση τα έβαλε με χρόνιες καταστάσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και πως χρειάζεται όλοι να βοηθήσουν.
Σκληρή επίθεση σε ΝΔ
Έντονη κριτική εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά κατά της ΝΔ ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα. «Το έλλειμμα και το χρέος που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μας πει καθαρά τι προτείνει. Ποιος είναι ο διαφορετικός δρόμος. Ας μας προτείνει καθαρά και ας μην κρύβεται».

«Έξοδος από την επιτήρηση το 2013, εάν είμαστε συνεπείς»
Ερωτηθείς εάν το Μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί το 2013, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι εάν η χώρα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, «το Μνημόνιο σταματάει το 2013».
«Ξέρω ότι με τις αποφάσεις που παίρνουμε θα φύγουμε από την επιτήρηση. Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε τη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επιτήρηση σημαίνει πως έχει περιορισμένο φάσμα κινήσεων, αλλά όπως υπογράμμισε η Ελλάδα μπορεί να κάνει δικές της κινήσεις.
25/10/2010 21:14
© VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: