Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΟΛΟΝΥΚΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το περιστατικό στη Θέρμη, αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων, που επικρατούσαν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης έως χθες, μπορεί να χαρακτηριστεί οικογενειακή τραγωδία, εάν οι ολονύκτιες έρευνες δεν αποδώσουν καρπούς. Κάτοικοι, άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ αλλά και εθελοντές κατέβαλαν χθες όλη την ημέρα υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να εντοπίσουν το 48χρονο, που παρασύρθηκε από τα νερά του χειμάρρου τα ξημερώματα της Πέμπτης. Όλα ξεκίνησαν, όταν ο 22χρονος γιος του, αστυνομικός στο επάγγελμα, επιχείρησε να περάσει το ρέμα Βαθύλακου (τοπική ονομασία), σημείο επικίνδυνο, όταν βρέχει έντονα, καθώς υπερχειλίζει ο χείμαρρος. Η επικινδυνότητα του σημείου, όπου χρειάζεται γέφυρα και ενώνεται σε τοπικό επίπεδο η Θέρμη με το Τριάδι, είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής. Συνήθως, όπως συνέβη και το τραγικό βράδυ...
 η κυκλοφορία διακόπτεται με κώνους και παρουσία τροχαίας, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι αγνόησε ο νεαρός. Όταν βρέθηκε μέσα στο ρέμα, η στάθμη του νερού είχε φτάσει μέχρι τη μέση του οχήματός του, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή. Άμεσα ειδοποίησε με το κινητό τηλέφωνο τον πατέρα του, ο οποίος έφτασε αμέσως στο σημείο μαζί με τη μητέρα του και τον αντιδήμαρχο Σ. Κουγιουμτζίδη. Παρά τις συστάσεις της τροχαίας, που βρισκόταν στο σημείο εκείνη τη στιγμή, να περιμένει την πυροσβεστική, ο 48χρονος επιχείρησε να απεγκλωβίσει το γιο του. Όμως η δίνη που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα της πόρτας παρέσυρε σύσσωμη την οικογένεια στα ορμητικά νερά. Λίγο αργότερα βρέθηκε η μητέρα, η οποία νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και τις πρώτες πρωινές ώρες ο 22χρονος, ο οποίος παρακολουθείται από γιατρούς στο «424» στρατιωτικό νοσοκομείο. Και οι δύο νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους, χωρίς να γνωρίζουν ότι αγνοείται ο 48χρονος.



Βούτηξε στα νερά

Τριάμισι χιλιόμετρα πιο κάτω (κοντά στα πράσινα φανάρια και πίσω από το αγρόκτημα του πανεπιστημίου), λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα, εντοπίστηκε ο νεαρός αστυνομικός από ομάδες αντρών της πυροσβεστικής, των ΕΜΑΚ και των εθελοντών. Καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό του έπαιξαν οι φωνές του νεαρού, ο οποίος κρατιόταν από κλαδιά δέντρων. Εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Κυριακίδης είχαν πάει στην απέναντι πλευρά από εκείνη όπου βρίσκονταν οι διασώστες. Βλέποντας ότι οι προσπάθειές τους καθυστερούν, καθώς το σημείο ήταν δύσβατο σε εκείνη την πλευρά και έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Κυριακίδης μπήκαν στα ορμητικά νερά και απεγκλώβισαν το νεαρό, ο οποίος φώναζε «δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο». Όσον αφορά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, αν δηλαδή έπρεπε να κινηθούν πιο γρήγορα ή να ακολουθήσουν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, οι απόψεις διίστανται.

Παρ’ όλα αυτά οι έρευνες για τον εντοπισμό του 48χρονου, ο οποίος έχει δύο παιδιά και έχασε τον αδελφό του πριν από αρκετά χρόνια σε τροχαίο, επρόκειτο να διαρκέσουν όλη τη νύχτα με ό,τι μέσα και όσες δυνάμεις διαθέτουν οι άντρες των σωστικών συνεργείων.



Το χρονικό

24.00: Η βροχόπτωση γίνεται ιδιαίτερα έντονη στην περιοχή της Θέρμης.

1.00: Τοποθετούνται οι κώνοι, για να αποκλείσουν την κυκλοφορία στον τοπικό δρόμο που ενώνει τη Θέρμη με το Δ.Δ. Τριαδίου.

2.30: Ο 22χρονος, που βρισκόταν στη Θέρμη, αποφασίζει να περάσει το δρόμο προς Τριάδι παρά τα απαγορευτικά που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο (ρέμα Βαθύλακου).

2.35: Τηλεφωνεί στον πατέρα και τη μητέρα του, για να ζητήσει βοήθεια, αφού το αυτοκίνητό του είχε εγκλωβιστεί στο χείμαρρο.

3.00: Μεταβαίνουν αμέσως στο ρέμα οι γονείς του και ο πατέρας του, πάνω στον πανικό του και μην έχοντας την ψυχραιμία να περιμένει την πυροσβεστική (ήρθε σε δύο λεπτά), ανοίγει την πόρτα του οχήματος, με αποτέλεσμα το νερό να παρασύρει και τους τρεις.

3.10: Ειδοποιείται από τον αντιδήμαρχο Σ. Κουγιουμτζίδη, ο οποίος βρισκόταν μαζί με την τραγική οικογένεια, ο δήμαρχος Θ. Παπαδόπουλος.

3.30: Πυροσβέστες βρίσκουν τη μητέρα λίγα μέτρα πιο κάτω.

6.15: Περπατώντας κατά μήκος του χειμάρρου, κρατώντας προβολείς και φωνάζοντας πυροσβέστες, διασώστες, άντρες της ΕΜΑΚ, δήμαρχος και αντιδήμαρχοι φτάνουν 3,5 χλμ. πιο πέρα (κάτω από το δρόμο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών και πάνω από το δρόμο Θεσσαλονίκης-Περαίας) και βρίσκουν τον 22χρονο. Κρατιόταν από κλαδιά δέντρων και φώναζε ότι δεν αντέχει άλλο.

7.00: Το παιδί διασώζεται από το δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλο και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Κυριακίδη, οι οποίοι αψηφώντας το κρύο νερό και γνωρίζοντας την επικινδυνότητα της πράξης τους μπήκαν στο χείμαρρο.



Σήμερα ο Γ. Μαγκριώτης στη Θέρμη

Την περιοχή θα επισκεφτεί σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος θα έχει συνάντηση εργασίας με το δήμαρχο Θ. Παπαδόπουλο και τη διοίκηση του δήμου με θέμα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Χθες την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου, τονίζοντας πως το συμβάν δεν μπορεί να προσπεραστεί λέγοντας ότι έγινε σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ακόμη και στην περίπτωση που η ευθύνη μπορεί να βαρύνει όσους παραβιάζουν τους κώνους απαγόρευσης, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στο γεγονός πως το συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, που εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες και μαθητές με ιδιωτικά οχήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν απασχόλησε τους υπεύθυνους και δεν εντάχθηκε εδώ και πολλά χρόνια ως έργο πρώτης προτεραιότητας, αφού είναι γνωστό πως η οδός βρίσκεται εντός του χειμάρρου», ανέφερε.

Παράλληλα στο σημείο μετέβη και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό του Μάρκου Μπόλαρη, Γιώργος Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη και την Άννα Μίχου.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Οι βροχές έφεραν πλημμύρες

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η πυροσβεστική υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη έκανε αγώνα δρόμου από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι χθες το βράδυ. Το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε δεκάδες κλήσεις και οι άντρες της υπηρεσίας επενέβησαν σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, από τις οποίες οκτώ αφορούσαν κοπές δέντρων, δύο διάσωση ανθρώπων, που είχαν εγκλωβιστεί σε ταράτσες μονοκατοικιών, και οι υπόλοιπες άντληση υδάτων. Πάντως πυροσβέστες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής μέχρι χθες το βράδυ είχαν απεγκλωβίσει τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

Τυχερός εν τω μεταξύ στάθηκε ένας οδηγός στο Μελισσουργό Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Ειδικότερα χθες το μεσημέρι κινούταν στο δρόμο από το Μελισσουργό προς Στανό. Όμως εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης υπερχείλισε ο χείμαρρος και παρασύρθηκε το αυτοκίνητο. Ευτυχώς ο οδηγός βγήκε σώος από το όχημα.

Στο ίδιο σημείο πριν από χρόνια είχε γκρεμιστεί γέφυρα από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, ενώ οι πλημμύρες λόγω ρέματος είναι συχνό φαινόμενο και έχουν ως αποτέλεσμα τη συχνή διακοπή κυκλοφορίας.

Επίσης γέμισε με νερό ο οικισμός των τσιγγάνων στην Περαία, ενώ με δυσκολία διεξαγόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Ν. Μηχανιώνας-Θεσσαλονίκης.

Πολύπαθη είναι και η Χαλκιδική. Σε κάθε έντονη βροχόπτωση ο νομός, κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα κυρίως λόγω της αυξημένης και άναρχης οικοδόμησης. Από τη χθεσινή νεροποντή πλημμύρισαν δύο υπόγεια του ξενοδοχείου «Πόρτο Καράς», υπήρξαν κατολισθήσεις φερτών υλικών στο κάμπιγκ «Λακάρα», ενώ έκλεισε και το ένα ρεύμα του δρόμου που περνά δίπλα από το κάμπιγκ. Πλημμύρισαν επίσης μερικά σπίτια στον οικισμό Τορώνης.

Ακυρώθηκαν πτήσεις. Η χαμηλή ορατότητα το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσε πολλά προβλήματα στο διάδρομο 34 του αεροδρομίου «Μακεδονία». Τουλάχιστον οκτώ πτήσεις που είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη είτε ακυρώθηκαν είτε αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Αθήνα, από όπου ορισμένοι επιβάτες μεταβιβάστηκαν σε πτήσεις άλλων εταιρειών. Από χθες το πρωί οι πτήσεις διεξάγονταν κανονικά. Μόνον μία από Γερμανία έκανε μια βόλτα μέχρι την Αθήνα και μετά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.



Φτιάχνει ο καιρός από σήμερα

«Το προηγούμενο 24ωρο έπεσαν στη Θεσσαλονίκη 96 χιλιοστά βροχής. Ο αριθμός είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος του ποσού βροχόπτωσης του μήνα Οκτωβρίου (40,5 χιλιοστά). Το ποσό είναι πολύ υψηλό και μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες, καθώς δεν μπορεί να απορροφηθεί», τόνισε στη «Θ» ο δρ. μετεωρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών Μιχάλης Σιούτας, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του φαινομένου που καταγράφηκε στο νομό από το βράδυ της Τετάρτης. Βέβαια τα μηνύματα είναι πλέον θετικά, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις υποχωρούν σταδιακά από σήμερα. «Ο καιρός θα βελτιωθεί και μέσα στην εβδομάδα θα ανέβουν και οι θερμοκρασίες», σχολίασε ο κ. Σιούτας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση του καιρού με βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων. Το πρωί οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας. Αναλυτικά στη Μακεδονία και τη Θράκη θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Θα παρατηρηθούν λίγες νεφώσεις το πρωί, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στα ορεινά υπάρχει ενδεχόμενο μικρής έντασης βροχής και παροδικών χιονοπτώσεων. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά θα είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στο Νότιο Αιγαίο και τη Βόρεια Κρήτη θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο. Η ίδια εικόνα θα επικρατήσει την Κυριακή, ενώ τη Δεύτερα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά της χώρας, με πιθανότητα βροχών την Τρίτη..

Δεν υπάρχουν σχόλια: