Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Bελτίωση του κλίματος στις ελληνορωσικές σχέσεις - Προχωρά ο South Stream

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει ιδρυθεί η βουλγαρική εταιρεία που θα διαχειρίζεται το τμήμα του διεθνούς αγωγού που θα περνάει από το βουλγαρικό έδαφος, αφού ανακοινώθηκαν επίσημα από την Gazprom ότι το βουλγαρικό κράτος πέγραψε για να ξεκινήσει η τεχνικοοικονομική μελέτη σχετικά με το τμήμα του αγωγού South Stream που θα περνάει από τη Βουλγαρία. Ως πιθανή ημερομηνία δημιουργίας της αναφέρεται η 15η Νοεμβρίου σύμφωνα με βουλγάρικα ΜΜΕ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα και απομακρύνεται ο κίνδυνος να μείνει "εκτός ενεργειακού παιγνίου" στα Βαλκάνια.
Οι Ρώσοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη και ο ίδιος ο Αλεξέϊ Μίλερ προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις ικανοποίησης. Πλέον υπολογίζεται ότι οι εργασίες για τον South Stream θα έχουν ξεκινήσει εντός του 2011. Ταυτόχρονα οι ελληνορωσικές σχέσεις παρά το γεγονός ότι απέχουν πολύ από το να είναι "άριστες" έχουν εξομαλυνθεί σημαντικά από πέρσι τέτοια εποχή όταν οι προεκλογικές δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου για αποχή της Ελλάδας από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είχαν δημιουργήσει ιδιαίτερο σκεπτικισμό στην Μόσχα.
Ρωσικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι "Είναι σαφές ότι προσπαθούν να διαλύσουν τις όποιες αμφιβολίες για το ότι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις μαζί μας. Τόσο στον αμυντικό τομέα, όσο και στον ενεργειακό, δείχνουν επιθυμία συνεργασίας".
Υπό αυτό το πλαίσιο και αν δεν υπάρξουν "πισωγυρίσματα" στις σχέσεις των δύο χωρών, την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαδίμηρος Πούτιν για την υπογραφή πακέτου συμφωνιών με την ελληνική κυβέρνηση.
.Όμως την ερχόμενη εβδομάδα, στην Θεσσαλονίκη στην έκθεση Defensys, δεν θα έρθει ο Α.Σερντιουκόφ, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι εκλήθη από τον Έλληνα ομόλογό του Ε.Βενιζέλο. Η καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί στην υλοποίησης της σύμβασης για τα BMP-3HEL, έχει ρίξει "σκιά" στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως επίσης και η αναβολή, πρακτικά εκ νέου "πάγωμα" λόγω δράσης συγκεκριμένου λόμπι στο ΓΕΕΘΑ, της βολής αποδοχής των S-300, κάτι που για την Ρωσία δεν έχει κανένα πολιτικό, αλλά έχει σημαντικό πολιτικό ενδιαφέρον. 
Θα είναι όμως παρών στην Θεσσαλονίκη, εκτός απροόπτου, ο ισχυρός άνδρας των ρωσικών εξαγωγών αμυνιτκού υλικού και στενός συνεργάτης του Ρώσου πρωθυπουργού, ο Μ.Δημήτριεφ για σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: