Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

«Σε καλό δρόμο η Ελλάδα»

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες, το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου διακράτησης ελληνικών ομολόγων για ένα χρόνο είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για μεγαλύτερες διάρκειες, ένδειξη ότι μειώθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με την εταιρία CMA που έχει έδρα το Λονδίνο. Την ίδια ώρα, έκθεση της Goldman Sachs αναγνωρίζει την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας και προβλέπει ότι η δανειακή σύμβαση με την τρόικα θα παραταθεί.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) των ελληνικών ομολόγων για ένα έτος μειώθηκε στις 565 μονάδες βάσης (5,65 εκατοστιαίες μονάδες) και είναι χαμηλότερο κατά 61 μονάδες βάσης από τα cds για 10ετή προστασία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η μεταβολή αυτή σημαίνει ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική Κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος της δίνουν το χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της που είναι υπερτετραπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ. "Η τάση που έχει αναπτυχθεί όσον αφορά την Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες", δηλώνει η Anke Richter, υπεύθυνη στρατηγικής για θέματα πιστώσεων στην εταιρία Conduit Capital markets με έδρα το Λονδίνο, προσθέτοντας ότι "έδειξαν (σ.σ.:οι Έλληνες) ότι βάζουν τάξη στα του οίκου τους και κάνουν καλή πρόοδο".
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το cds για ένα χρόνο για τα ελληνικά ομόλογα ξεκίνησε από τις 143 μονάδες βάσης το 2010 και έφτασε έως τις 1.300 μ.β. τον Ιούνιο, όταν κορυφώθηκε η κρίση. Σημειώνεται ακόμη ότι το cds για διάρκεια δύο ετών έχει μεγαλύτερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη διάρκεια.

Η Goldman Sachs
Σε έκθεση της με τίτλο «Ελλάδα: Η πρόοδος μέχρι σήμερα, ο δρόμος μπροστά»,  η Goldman Sachs εκτιμά ότι η σύμβαση της Ελλάδας με ΕΚΤ, Ε.Ε. και ΔΝΤ θα παραταθεί, προκειμένου να ξεκινήσει αργότερα η αποπληρωμή του δανείου. Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «ενθαρρυντική πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο λιτότητας που επιβάλλει» και σημειώνει ότι καθώς η ύφεση αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο έτος, το βάρος από την υστέρηση των εσόδων θα πέσει στην κυβέρνηση, όταν η τελευταία θα θελήσει να βγει στις αγορές για δανεισμό διάρκειας μεγαλύτερης του έτους, μέσα στο 2012.

Έτσι, εκτιμά ότι θα χρειασθεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών εντός του 2011, ώστε να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα. Όπως επισημαίνει, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποιου είδους «εθελοντική» αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στο μέλλον, αν και αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο της Goldman, καθώς πιστεύει πως το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι η επέκταση της περιόδου δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ.  

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2011, για το οποίο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: