Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Κεραυνός» του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της Raytheon για το ASPIS II

Θέμα ASPIS II  έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια  σημερινής του επίσκεψης στην έκθεση αμυντικού. υλικού «DEFENSYS 2010» που άνοιξε από εχθές τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα ο υπουργός και επισκεπτόμενος το περίπτερο της Lockheed Μartin και ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για θέματα ανάπτυξης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Ντένις Πλέσσας του ανέλυε τα χαρακτηριστικά του F-16 Block Adv ο υπουργός τον διέκοψε απότομα ρωτώντας τον με αυστηρό ύφος : «Το ASPIS είναι εγκατεστημένο;».
Προς στιγμή επικράτησε αμηχανία και οι άνθρωποι της Lockheed κοιτάχτηκαν μεταξύ τους ενώ ο υπουργός περίμενε υπομονετικά την απάντηση.  Τότε ο Ν. Πλέσσας με ένα χαμόγελο προσπάθησε να σπάσει την «παγωμάρα» που επικράτησε στο περίπτερο λέγοντας «τι να σας πω δεν είμαστε αρμόδιοι. Πάντως στο Advanced αν και μπορεί να μην έχει επίσημα παραληφθεί αλλά πιστεύω ότι λειτουργεί κανονικά».
Και όντως η Lockheed δεν είναι αρμόδια αλλά κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μια απάντηση στον υπουργό γιατί η Raytheon παρά τον πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εισπράξει από το ΥΠΕΘΑ τα τελευταία 15 χρόνια προτίμησε επιδεικτικά να απουσιάζει από την κορυφαία δημόσια εκδήλωση στην οποία μετέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού η απίστευτη υπόθεση με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ το οποίο παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 11 χρόνια από την απόφαση προμήθειας των F-16 Block 52+ στα οποία εν συνεχεία αποφασίστηκε η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος και παρά το γεγονός ότι είναι προεγκατεστημένα στα F-16 Adv. εντούτοις λόγω των τεχνικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί ειδικά στην πρώτη παρτίδα δεν έχουν παραληφθεί από την ΠΑ.
Το ζήτημα αυτό είναι κορυφαίο στην ατζέντα του υπουργού καθώς η ΠΑ έχει «σηκώσει τα χέρια» με τη Raytheon η οποία ουσιαστικά πλέον απέχει από τις προσπάθειες που καταβάλει η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: