Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΕΞΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ "ΕΚΑΨΑΝ" ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Στη φυλακή ο αστυνομικός υποδιευθυντής για τα λαθραία τσιγάρα της Χαλκιδικής

Του Κώστα Καντούρη
από την
εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Έξι τηλεφωνικές συνομιλίες έκαψαν τον διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου, αναφορικά με την εμπλοκή του στο πολυμελές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφτηκε στη Χαλκιδική.
Ο 45χρονος ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ χθες κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, καθώς το συμβούλιο πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ήρε υπέρ του εισαγγελέα τη διαφωνία που είχε ανακύψει μετά την απολογία του. Μάλιστα ο ίδιος, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του, παρουσιάστηκε το μεσημέρι στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, για να οδηγηθεί στις φυλακές. Ο διοικητής της Ασφάλειας Πολυγύρου είχε συλληφθεί στην επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει η Υποδιεύθυνση Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας και το ΣΔΟΕ, σχετιζόμενη με τη λειτουργία παράνομου εργοστασίου τσιγάρων στη Χαλκιδική....
 μαζί με άλλα 19 μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων ακόμη τρεις συνάδελφοί του. Μετά την απολογία του στον ανακριτή, στην οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, έμεινε ελεύθερος, καθώς, παρότι ο εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή του κράτηση, ο ανακριτής είχε την άποψη να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ.

“Εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις, αφού η μεθοδικότητα και η αποφασιστικότητα στην τέλεση τόσο σοβαρών εγκλημάτων και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αρκεί μόνον η επιβολή των περιοριστικών όρων για την ανάσχεση της εγκληματικής του ροπής”, αναφέρει στην πρότασή του ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας στην πρότασή του, που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και αποτυπώνεται στο βούλευμα με αριθμό 1144/10 που δημοσιεύτηκε χθες. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, που δέχτηκε το τριμελές δικαστικό συμβούλιο, έξι συνομιλίες, από αυτές που καταγράφηκαν από τους αστυνομικούς που διερευνούσαν τη δράση του κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, είναι αυτές που φανερώνουν τον ρόλο του 45χρονου αξιωματικού της ΕΛΑΣ στο κύκλωμα. Όλες οι καυτές συνομιλίες είναι με τον χαρακτηριζόμενο από τις αρχές εγκέφαλο του κυκλώματος, έναν 53χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας σεκιούριτι στην Κασσάνδρα.

Συγκεκριμένα, στο βούλευμα αποτυπώνονται τα εξής:

23 Αυγούστου: Αποκαλύπτεται ότι ο αστυνομικός κάνει έλεγχο για στοιχεία κυκλοφορίας άλλου αυτοκινήτου, προκειμένου να διερευνήσει εάν είναι της αστυνομίας και ενημερώνει τον εγκέφαλο.

23 Αυγούστου: Παραδίδει στον εγκέφαλο λίστα με ονόματα ύποπτων για τη λαθρεμπορία τσιγάρων, όπως αυτή διαβιβάστηκε στις αστυνομικές διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας. “Μήπως πέσουμε σε κανέναν δικό μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

28 Αυγούστου: Διασταυρώνουν μεταξύ τους τα ονόματα της λίστας, και ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος τον διαβεβαιώνει για το όνομα ενός, που είναι πασίγνωστος στην Ευρώπη, «όπως λένε. Όλα τα άλλα ονόματα στο κύκλωμα είναι άσχετα”.

30 Αυγούστου: Συζητούν ενέργειες προκειμένου να “καθαριστεί” το καμένο εργοστάσιο της Σίβηρης, επειδή πληροφορήθηκαν ότι είχε σκοπό να το επισκεφτεί ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος. “Δεν μου άρεσε αυτό”, εμφανίζεται να λέει ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, όταν πληροφορείται την επίσκεψη.

1 Σεπτεμβρίου: Φέρεται ότι ειδοποιεί τον 53χρονο για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους σε συγκεκριμένες περιοχές, προκειμένου να προφυλαχθεί, που είναι και μία από τις βασικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει. “Πάρε τηλέφωνο τους άλλους στην Καλλιθέα, απόψε θα είναι προς τα εδώ η ΟΠΚΕ, μήπως δει κανέναν”, καταγράφεται ότι είπε ο αστυνομικός.

3 Σεπτεμβρίου: Δείχνει ότι γνωρίζει κάθε κίνηση για το στήσιμο του νέου εργοστασίου στη Νέα Φώκαια, ενημερώνεται διαρκώς από τον 53χρονο και δίνει τη συγκατάθεσή του σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως στην επιλογή αποθηκών. “Εκείνη η περιοχή ψιλοακούστηκε πριν λίγο καιρό, όχι όμως τώρα”, λέει.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας στην πρότασή του επικεντρώνεται και στο γεγονός ότι ο αξιωματικός είχε εταιρικό κινητό τηλέφωνο μαζί με τα κορυφαία στελέχη του κυκλώματος, το οποίο πέταξε στην τουαλέτα την ώρα που πήγαν να τον συλλάβουν συνάδελφοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: