Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

10ήμερο-φωτιά για το PSI και το νέο μνημόνιο


Δέκα κρίσιμες ημέρες δίνουν στη διάθεση της Ελλάδας οι δανειστές, για να τελειώσουν όλες τις περίπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται και να απομακρυνθεί το σενάριο της επίσημης χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προτείνουν οι εταίροι, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να «κλείσει» το PSI, το νέο δανειακό πακέτο και το αυστηρό -κατά τα φαινόμενα- Μνημόνιο που....
θα το συνοδεύει.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup και η Ελλάδα αναμένεται να προσκομίσει γραπτές δεσμεύσεις των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων. Στην απαίτηση αυτή, μέχρι στιγμής, έχουν αντιδράσει με δηλώσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ.

H ελληνική Βουλή θα πρέπει επίσης να έχει υιοθετήσει μέχρι την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο:

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, βάσει του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος των δανειστών που έχει διαρρεύσει, μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί:

- Προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI

- Κείμενο συμφωνίας με την τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις

- Έκθεση της τρόικας

- Γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων

- Το πακέτο εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη

Την Τρίτη, η Κομισιόν θα συναποφασίσει μαζί με την ΕΚΤ τους βασικούς όρους της συμμετοχής του EFSF. Mέχρι την Τετάρτη τα κράτη μέλη θα έχουν εγκρίνει τις διαδικασίες για αύξηση των εγγυήσεων στον EFSF και των σχετικών με το PSI.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν οριστική έγκριση στο PSI, ενώ η Βουλή υιοθετεί τις ρήτρες συλλογικές δράσεις.

Την Παρασκευή, αναμένεται η υπογραφή των βασικών κειμένων από την ελληνική κυβέρνηση, την Κομισιόν, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον EFSF.

Την Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου η Ελλάδα καταθέτει την προσφορά για το PSI. Η ανταλλαγή των ομολόγων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Μαρτίου.
STAR.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: