Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Παπαδήμος: πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να λάβουμε το δάνειο

Μένουν πολλές «προαπαιτούμενες ενέργειες» να γίνουν ακόμα για να λάβει η Ελλάδα τη χρηματοδοτική στήριξη από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του σήμερα το απόγευμα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης, όπως επίσης....
  «απόφαση εθνικής ευθύνης» και «εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά»  αλλά πρόσθεσε ότι από μόνη της δεν αρκεί.


«Πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά, συστηματικά και συντονισμένα, προκειμένου οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες ενέργειες» στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος να έχουν υλοποιηθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Ανέφερε μάλιστα ότι «πολλά και κρίσιμα βήματα πρέπει να γίνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες» ή και «ώρες μέρες και εβδομάδες» - όπως συμπλήρωσε για να δώσει έμφαση στον επείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας -  έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση. Για τον ίδιο λόγο σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης ξεκίνησαν ήδη από χθες τις σχετικές διαδικασίες ( που σχετίζονται και με το γεγονός ότι λείπουν ακόμα 325 εκμε τα οποία δεν θα περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις ).


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 325 εκ. ευρώ θα εξευρεθούν τελικά: 


-τα 100 εκ. ευρώ  από συνδυασμό μείωσης  των συντάξεων σε ΔΕΚΟ και άλλα "ευγενή" Ταμεία (ακόμη και 20% μεσοσταθμικά με αναδρομική εφαρμογή)


- τα 200 εκ. ευρώ από 7% μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις του ΝΑΤ, αλλά και από μείωση στις επικουρικές συντάξεις , 15% μεσοσταθμικά με πλαφόν τα 200 ευρώ, κάτω από τα οποία δεν θα υπάρξει καμία μείωση. Αλλά για ποσά άνω των  300 ευρώ η μείωση θα είναι 15% και άνω των 400 ευρώ 20%.           


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιείται και η συνεδρίαση του Eurogroup-Working Group, το οποίο προετοιμάζει το έργο για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε  ακόμη ο κ. Παπαδήμος. 


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ότι έκανε  αποδεκτές τις πέντε από τις έξι παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης και ζήτησε από τον κ. Βορίδη να παραμείνει στη θέση του ως υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.


Σχολίασε όμως και τα «θλιβερά και απαράδεκτα» - όπως τα χαρακτήρισε -  επεισόδια στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής. «Είχα ήδη μια εκτενή συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή. Αύριο θα συγκληθεί σύσκεψη αρμοδίων υπουργών, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες και γενικότερα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».  


Αιχμές μεταξύ υπουργών και αίτημα αναβολής των εκλογών


Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν αιτήματα για αναβολή των εκλογών, παρότι φέρονται ήδη να έχουν δρομολογηθεί, αλλά και αιχμές για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Η κ. Διαμαντοπούλου συγκεκριμένα χαρακτήρισε πολύ σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα και αμφέβαλλε εάν μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι τις εκλογές, ενώ η κ.  Γεννηματά επέρριψε ευθύνες στον κ. Παπουτσή για τα επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας.   
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: