Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφώνησαν οι δανειστές της Ελλάδας

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, προβλέπεται απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ με τη παράλληλη χορήγηση 130 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου το 2020 το ποσοστό του ελληνικού χρέους να μην ξεπερνά το 121% του ΑΕΠ.
Οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών θα φθάσουν στο....
53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων (κοντά στο 75% της καθαρής αξίας τους) που έχουν στην κατοχή τους στο πλαίσιο του PSI το οποίο θα μειώσει κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχε η πληροφορία πως το ποσοστό αυτό δε θα ξεπερνούσε το 50%, ποσοστό που ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 70% της καθαρής αξίας των ομολόγων.

Ασφυκτική εποπτεία και ειδικός λογαριασμός


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσαν και επίσημα την επίτευξη της συμφωνίας, ξεκαθαρίζοντας πως η εφαρμογή του προγράμματος προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως μέσα από τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού και τη σταθερή παρουσία της Task Force στην Ελλάδα θα διασφαλιστεί πως η Ευρώπη δε θα ξαναβρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με ένα κράτος-μέλος του που πλήττεται από την κρίση χρέους. Όπως δήλωσε εξάλλου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω απομείωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες».


«Ύστερα από συνάντηση 14 ωρών έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με την εμπλοκή των ιδιωτών που θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό το ελληνικό χρέος», τόνισε αρχικά ο επικεφαλής του Eurogroup.


Ειδικότερα, εξήγησε πως «στόχος της συμφωνίας είναι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να φθάσει το 120,5% το 2020», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το πρόγραμμα χρηματοδότησης θα ανέλθει στα 130 δισ. μέχρι το 2014.


Όσον αφορά στην ανταλλαγή των ομολόγων υπογράμμισε ότι η προσφορά θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.


«Περιμένουμε πολύ μεγάλο βαθμό συμμετοχής από τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.


Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν σημείωσε πως η απομείωση των ελληνικών ομολόγων θα φθάσει το 53,5%, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλλει το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους της.


Η Κριστίν Λαγκάρντ αρκέστηκε να αναφέρει πως θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup στο επόμενο συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.


Μαραθώνιος επαφών - «Aγκάθι» οι απαιτήσεις των ιδιωτών πιστωτών

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει για τον τρόπο που θα μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό μεταξύ 123% και 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Ωστόσο, βασικό «αγκάθι» παρέμενε το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες πιστωτές. Επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες, το Reuters, είχε μεταδώσει χαρακτηριστικά πως ακόμα απέμενε να βρεθούν 5 με 6 δισ. ευρώ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.


«Οι τράπεζες παραμένουν ανυποχώρητες καθώς ήδη έχουν αποδεχθεί διαγραφή 100 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους και δεν επιθυμούν να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες», τόνισε ένας από τους διπλωμάτες ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.


Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονταν ήταν η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να παραχωρήσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, ή να μειώσει τους τόκους των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.


Η έκθεση της Τρόικας έβαλε «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις


Έντονα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις προέκυψαν ύστερα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης της τρόικα για την πορεία του χρέους στην Ελλάδα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ καλούσε τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλλουν περισσότερο προκειμένου να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020.




Ειδικότερα, εξηγούσε πως με τις παρούσες προτάσεις, η μείωση δεν πρόκειται να «πέσει» κάτω από το 129%, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν η ύφεση στην Ελλάδα εξακολουθήσει να βαθαίνει και οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθηθούν, τότε η αναλογία χρέους επί του ΑΕΠ μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και στο 160% εντός των επόμενων οκτώ ετών.


«Η Ελλάδα μπορεί να μην μπορέσει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις με τον ρυθμό που απαιτείται σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Επομένως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί περισσότερη “ελάφρυνση”», ανέφερε το κείμενο.


Η τρόικα πρότεινε τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις ώστε να περιοριστεί το χρέος στον αρχικό στόχο:


• Αναδιάρθρωση του αθροιστικού επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων, ώστε να περιοριστεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα η αναλογία χρέους επί ΑΕΠ.

• Χαμηλότερο επιτόκιο στα υφιστάμενα διμερή δάνεια. Περικοπή, έτσι, άλλης 1,5 μονάδας στην ίδια αναλογία.
• Αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χαρτοφυλακίου των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα μείωνε κατά ακόμη άλλες 4,5 ποσοστιαίες μονάδες την αναλογία.
• Παραίτηση της ΕΚΤ από τα «κέρδη» της επί των ελληνικών ομολόγων. Περαιτέρω κέρδος 5,5 ποσοστιαίων μονάδων.


Οι διαβουλεύσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μαραθώνιες, με την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους να προσπαθούν καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία όσον αφορά στο ύψος της νέας δανειακής σύμβασης καθώς και στο ποσοστό της απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI). Παρόλο που το κλίμα αισιοδοξίας μέχρι και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης (17:00) ήταν διάχυτο ανάμεσα στους συμμετέχοντες, η άρνηση Γερμανίας, Ολλανδίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου το χρέος να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα (120%) το 2020 προκάλεσε νέο κύκλο διαβουλεύσεων.


Την ίδια στιγμή η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάριζε πως το συνολικό ποσό της νέας δανειακής σύμβασης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ. Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στην Ελλάδα για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να συμμαζέψει τα οικονομικά της.


Αυτομάτως ξεκίνησαν οι πιέσεις προς τους ιδιώτες πιστωτές για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Σε αντίθετη περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη πως οι απαραίτητες εφαρμογές των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα καθυστερούσαν τότε το 2020 το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αγγίξει και το 160%.

Όπως μετέδιδαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά ειδησεογραφικά δίκτυα και πρακτορεία (Reuters, BBC) η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν μονόδρομος καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιο» θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία αφού τον επόμενο μήνα λήγουν ομόλογα προηγούμενων δανείων.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: