Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κωδικη ονομασία 4- 4- 2 ! Με αυτήν την αναλογία τα ποσοστά στο κύκλωμα των εφοριακών

Τριγμούς έχουν προκαλέσει στον φορολογικό μηχανισμό της χώρας οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας της zougla.gr σχετικά με επίορκους εφοριακούς, «μιλημένους» οικονομικούς επιθεωρητές και ανέντιμους επιθεωρητές του Σ.Δ.Ο.Ε., οι οποίοι σε συνεργασία με επιχειρηματίες-φαντάσματα και διεφθαρμένους λογιστές υφάρπαξαν -μόνο στη Βόρειο Ελλάδα- γύρω στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τον δημόσιο κορβανά.
Πυρήνα της -άκρως κερδοφόρας- διαδικασίας είναι πλέον γνωστό ότι αποτελούσαν οι παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α.. Η μέθοδος…
γνωστή.
Επιχειρηματίες-φαντάσματα άνοιγαν επιχειρήσεις, ενοικίαζαν επαγγελματικό χώρο (συνήθως ένα γραφείο το οποίο υπολειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε καθόλου) για τις ανάγκες της έναρξης και διενέργειας αυτοψίας από τη Δ.Ο.Υ., πραγματοποιούσαν την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης και, αφού θεωρούσαν τα βιβλία και τα στοιχεία αυτής, στη συνέχεια ξεκινούσαν την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για τη νομιμοποίηση εικονικών συναλλαγών.
Η υπόγεια συνεργασία
Η συμφωνία, με βάση όσα επικαλούνται άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονταν στο κύκλωμα, ήταν δεδομένη και απαράβατη και επιβεβαίωνε στο ακέραιο τα όσα είχε καταγγείλει ο πρώην γενικός γραμματέας του Κ.Ε.Π.Υ.Ο. Διομήδης Σπινέλης.
Πρόκειται για το περίφημο «4-4-2». Δηλαδή, από τα παρανόμως επιστρεφόμενα χρήματα, το 40% έπαιρνε ο εφοριακός, το 40% ο επιχειρηματίας και το υπόλοιπο 20% πήγαινε στο κράτος.
Όταν για κάποιο λόγο η συμφωνία χαλούσε ή όταν η πίεση που ασκούνταν στους επιχειρηματίες ξεπερνούσε το «όριο», τότε σειρά έπαιρναν οι καταγγελίες, που σκοπό είχαν να παρουσιάσουν τις υπόγειες δραστηριότητες των κρατικών λειτουργών, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Και εκεί όμως υπήρχε η λύση. Δεν ήταν άλλη από τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από οικονομικούς επιθεωρητές, που, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υποδείξει τους αρμοδίους για το «οικονομικό σκάνδαλο» που λάμβανε χώρα εδώ και πολλά έτη μέσα στις Οικονομικές Υπηρεσίες, αντίθετα καταδείκνυε ως ενόχους τους ιδιώτες και «έβγαζε λάδι» τους υπαλλήλους.
Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατούσε αποτελεί η (ήδη δημοσιευμένη σε προηγούμενο άρθρο) υπόθεση της επιχείρησης «ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ», την οποία θυμίζουμε ότι είχε ελέγξει ένα από τα ειδικά συνεργεία που είχαν ως προϊστάμενο τον οικονομικό επιθεωρητή κ. Ιωάννη Βράνη.  
Μόνο ως θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε η εμπλοκή εφοριακού υπαλλήλου, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία εισέπραξε 200 εκατομμύρια δραχμές σε διάστημα δύο ετών!
Οι ελεγκτές βεβαιώνουν ότι η παραπάνω εταιρεία «έκοβε» εικονικά τιμολόγια, βεβαιώνουν ότι εισέπραττε παρανόμως τεράστια ποσά από επιστροφές Φ.Π.Α., καταλογίζουν ευθύνες στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ωστόσο δεν διαπιστώνουν καμία ανάμειξη εφοριακών.
Κενές αιτήσεις
Αυτό όμως που περιπλέκει την κατάσταση και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αντικρούει τον ισχυρισμό των μελών του συνεργείου ελέγχου του Βράνη είναι οι αιτήσεις που έκανε ο επιχειρηματίας, προκειμένου να εισπράξει τις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α..
Από τα έγγραφα-ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της η zougla.gr αποδεικνύεται ότι οι αιτήσεις αποστέλλονταν κενές στους αρμόδιους υπαλλήλους των εφοριών!
Οι «επιχειρηματίες» δεν κατέγραφαν ούτε καν τηλέφωνο επικοινωνίας, δεν παρέδιδαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ «ηχηρή» είναι και η απουσία του χρηματικού ποσού που υποτίθεται ότι έπρεπε να τους επιστραφεί.
Στην αίτηση, επί παραδείγματι, με αριθμό πρωτοκόλλου 23169, η οποία κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1997 στην Α` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρεται το όνομα του επιχειρηματία και ο Α.Φ.Μ. της (υποτιθέμενης) επιχείρησης, το τηλέφωνο απουσιάζει.
Όταν δε κάποιος παρατηρήσει τη δεξιά πλευρά της φόρμας, διαπιστώνει ότι στο πεδίο που αναγράφεται «Παρακαλώ να μου επιστραφεί, με πίστωση του λογαριασμού μου... στην… ποσό δρχ…», δεν αναφέρεται τίποτα! Ούτε ο αριθμός λογαριασμού, ούτε φυσικά και το ποσό που αιτείται ο επιχειρηματίας.

Φεύγουν κενές, γυρίζουν συμπληρωμένες
Αντίθετα, ωστόσο, είναι τα αποτελέσματα όταν η Δ.Ο.Υ. (στην προκειμένη περίπτωση η Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης) εξέδωσε απόφαση για την αίτηση επιστροφής.
Τα πεδία της απόφασης ξαφνικά συμπληρώθηκαν από αόρατο -μάλλον- χέρι και φυσικά και το ποσό που εγκρίθηκε για να εισπράξει ο επιχειρηματίας.
Βέβαια, το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι πώς γίνεται οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. να γνωρίζουν το ποσό που δικαιούται ο αιτών ως επιστροφή Φ.Π.Α., όταν το αντίστοιχο πεδίο στην αίτηση που κατέθεσε προς την Υπηρεσία ήταν κενό. Μάλλον πρόκειται για θαύμα! Σε ό,τι αφορά στο ποιος το συμπλήρωσε; Για το μέσο νου είναι εύκολο να το υποθέσει. Όχι όμως για τους οικονομικούς επιθεωρητές που συνέταξαν τις πορισματικές αναφορές…
Δείτε την αίτηση και την απόφαση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: