Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αισιόδοξος ο Βενιζέλος για το νέο δάνειο, παρά την ανησυχία των εταίρων

Θέμα δεσμεύσεων όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, ότι θα συνεχισθεί και μετά τις βουλευτικές εκλογές το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, έθεσαν οι δανειστές στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας. Οπως δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, «ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι». Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος............
 ότι την ερχόμενη Δευτέρα το Eurogroup θα ανάψει «πράσινο φως» για τα 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν τίθεται ζήτημα «εγγράφων δεσμεύσεων».
 «Κατά την τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκησε τρεις και πλέον ώρες, αναφέρθηκε αναλυτικά από την ελληνική πλευρά ότι η χώρα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.Έχουν αποσαφηνιστεί, είπε, τα ζητήματα των πολιτικών δεσμεύσεων με τις επιστολές και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το πρόγραμμα ψηφίστηκε από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3 και έχουν ψηφισθεί και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αποτελούν απάντηση ότι θα εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Επίσης, πρόσθεσε ο υπουργός, έχει οριστικοποιηθεί το κονδύλι των πρόσθετων περικοπών, ύψους 325 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας πάντως για τις λεπτομέρειες στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο.
 Ο υπουργός επιτέθηκε σε όλους όσοι είτε υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ, είτε τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη αλλά χωρίς τα επώδυνα μέτρα που λαμβάνονται.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτοί «δεν αντιλαμβάνονται ότι με τη μυωπική αντίδρασή τους θέτουν σε κίνδυνο τους μισθούς, τις συντάξεις και το επίπεδο ζωής που μπορεί να υποβαθμισθεί».
 Η συνεδρίαση του Eurogroup με φυσική παρουσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσει το Euro Working Group (τεχνικό επίπεδο).
Στο Eurogroup πρέπει, εκτός απροόπτου, να ληφθούν οι αποφάσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το πέρας της χθεσινής υπουργικής τηλεδιάσκεψης των «17», εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι έπειτα απ' όσα ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν πλέον πληρωθεί οι βασικές προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι δανειστές στην Αθήνα.
Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι τη Δευτέρα θα υπάρξουν νέα δεδομένα.
Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Οπως διευκρίνισε, το Εurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
Επίσης, σημείωσε ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε «στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ», αλλά και στη διαμόρφωση «ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους».
Στην ίδια δήλωση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για να ενισχυθεί ο έλεγχος της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος του ελεγκτή της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου προορίζεται για τον επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Χορστ Ράιχενμπαχ στη χώρα μας, με ενίσχυση τόσο των αρμοδιοτήτων του, όσο και των στελεχών που απαρτίζουν την Task Force.
Πάντως, τόσο η τηλεδιάσκεψη όσο και το Eurogroup βρίσκονται «υπό τη σκιά» των πληροφοριών που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters - και τις οποίες ουσιαστικά δεν διέψευσε η γερμανική πλευρά - ότι εξετάζεται η χορήγηση του δανείου προς την Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές. 
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: