Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Παπαδήμου στην Κομισιόν για τα κονδύλια

Επιστολή στην Κομισιόν με την οποία παραδέχεται τις καθυστερήσεις στην απορρόφησή τους τα προηγούμενα χρόνια απέστειλε ο πρωθυπουργός. 
Καταγράφοντας τις προσπάθειες της χώρας μας να ξεμπλοκάρει τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ο κ. Παπαδήμος ενημερώνει τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν για τα σχέδια της....
Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων καταγράφονται σε 8 τομείς:
- Ο στόχος του Μνημονίου για αιτήσεις πληρωμών 3,3 δισ. ευρώ το 2011 ικανοποιήθηκε. Για το 2012 ο στόχος είναι 4 δισ.

- Τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, που αν δεν ολοκληρωθούν θα κοστίσουν στην Ελλάδα πρόστιμο 3 δισ. ευρώ, προσδιορίσθηκαν και οδεύουν προς ολοκλήρωση.
- Το σύστημα παρακολούθησης των 181 έργων προτεραιότητας είναι υπό διαμόρφωση. Λύθηκαν τα ζητήματα του Μετρό.
- Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ολοκλήρωση των έργων με τον κ. Παπαδήμο να αναφέρει ότι «σημειώθηκε πρόοδος».
- Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εν εξελίξει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου το Ταμείο Εγγυήσεων (500 εκατ. ευρώ). Επίσης γίνεται προεργασία προκειμένου να λυθεί το χρηματοδοτικό κενό στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων μέσω της δημιουργίας ενός εργαλείου «καταμερισμού κινδύνου» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) εφαρμόζεται σχέδιο δράσης, με το 80% των σχετικών χώρων να έχουν ήδη αξιολογηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθούν.
- Τα λειτουργικά προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου έχουν επιταχυνθεί και έχουν αρχίσει να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα.
- Μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης επελέγησαν 5 τομείς προτεραιότητας που παρακολουθούνται συστηματικά. Τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται. 
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: