Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Παπουτσής για να παει για πρόεδρος...

Την έκπληξή τους εξέφρασαν συνεργάτες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για την ενέργεια του Χρήστου Παπουτσή να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Οι ίδιοι παράγοντες δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι ο κ. Παπουτσής παραιτήθηκε την ώρα που μια.... πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για την τοποθέτηση μεγάλης ισχύος εκρηκτικού μηχανισμού σε συρμό του μετρό.

Για την επιλογή νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, συγκαλείται το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τις πρώτες ώρες μετά την παραίτηση του κ. Παπουτσή, επικρατέστερος να τον διαδεχθεί ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανιζόταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και τέως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Λευτέρης Οικονόμου. Λίιγο πριν αρχίσει η κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο εξίσου πιθανό θεωρούνταν το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί στη θέση του υπουργού ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας.  


Με την πρωτοβουλία του κ. Παπουτσή, ανοίγει επισήμως ο χορός των  υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εσωκομματικών  εκλογών της 18ης Μαρτίου. Ο Χρήστος Παπουτσής ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ότι απέστειλε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο επιστολή παραίτηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα για τη μάχη της ηγεσίας, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, ενώ οι Χάρης Καστανίδης και Λούκα Κατσέλη, που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους είναι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και εξετάζουν τη συγκρότηση νέου κόμματος της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Παπουτσής είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον του τις τελευταίες ημέρες στη συλλογή υπογραφών  από βουλευτές και μέλη του  εθνικού συμβουλίου, καθώς για  να είναι έγκυρη μία υποψηφιότητα πρέπει να υποστηρίζεται τουλάχιστον  από περίπου 100 μέλη του ανώτερου κομματικού οργάνου. Με την κίνησή του κ. Παπουτσής προσπαθεί να αιφνιδιάσει, καθώς κανείς δεν ανέμενε ότι θα παραιτούνταν τόσο νωρίς - ανάλογη κίνηση από τον κ. Βενιζέλο αναμένεται μόλις σταθεροποιηθεί το πλαίσιο γύρω από τα δανειακά ζητήματα της χώρας και τη στήριξη της οικονομίας. Ο παραιτηθείς υπουργός επιχειρεί να αξιοποιήσει το χρόνο για να καλύψει την απόσταση, που τον χωρίζει από τον κ. Βενιζέλο, αφού κοντά στον υπουργό Οικονομικών έχει σπεύσει ήδη μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα με το οποίο θα κινηθεί ο  κ. Παπουτσής, αφού πρόθεσή του είναι  να εκφράσει το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» ΠΑΣΟΚ. Ένα ερώτημα είναι τι σχέσεις θα διαμορφώσει με τους βουλευτές, που καταψήφισαν το νέο μνημόνιο και εάν θα καταφέρει να αποτρέψει τη διαρροή τέτοιων δυνάμεων προς άλλους σχηματισμούς στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ - παλαιούς και νέους.

Η αντίφαση την οποία καλείται να διαχειριστεί είναι πώς θα απευθυνθεί σε αυτές τις δυνάμεις, όταν ο  ίδιος έχει υπερψηφίσει όλα τα κυβερνητικά μέτρα της τελευταίας διετίας, των μνημονίων μη εξαιρουμένων.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: