Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Ιστορίες κατασκοπείας στο Αγιον Ορος

Οι φήμες είχαν αρχίσει να διαδίδονται ήδη από τη δεκαετία του ’70 και σήμερα, 40 χρόνια αργότερα, επιβεβαιώνονται. Βούλγαροι κατάσκοποι, μέλη της πανίσχυρης «Νταρζάβνια Σιγκουρνόστ», της κομμουνιστικής υπηρεσίας πληροφοριών, επισκέπτονταν συστηματικώς το Αγιον Ορος με προφανείς σκοπούς: τον έλεγχο του βουλγαρικού μοναστηρίου του Ζωγράφου και την υπεξαίρεση ιστορικών ντοκουμέντων. 
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως στη Σόφια και αναδημοσιεύθηκαν στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έχουν στο επίκεντρο τον μητροπολίτη Βάρνας Κύριλλο, λιγότερο γνωστό με τον κωδικό ....
«πράκτορας Κοβατσέφ». Ο εν λόγω πράκτωρ μαζί με έναν συνάδελφό του, τον μετέπειτα μοναχό Ναθαναήλ, εστάλησαν καταρχάς στην Αθήνα για να σπουδάσουν στη Θεολογική Σχολή. Το 1976, με το πτυχίο ανά χείρας, προσγειώνονται στη Χερσόνησο του Αθω.

Η εργασία τους ήταν αρχικώς να αποστέλλουν λεπτομερείς εκθέσεις για την κατάσταση στο μοναστήρι και στη συνέχεια να εντοπίσουν βουλγαρικού ενδιαφέροντος χειρόγραφα. Ενα από αυτά, «Η Σλαβοβουλγαρική Ιστορία», που έγραψε τον 17ο αιώνα ο μοναχός Παΐσιος του Χιλανδαρίου, θα κλαπεί το 1988 και θα αντικατασταθεί με πλαστό έγγραφο, το οποίο κατασκευάστηκε στη Σόφια βάσει των μικροφίλμ που προσκόμισαν οι μοναχοί-κατάσκοποι. Η γειτονική ΕΥΠ θεωρεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Το χειρόγραφο θα ταξιδέψει από το γραφείο του κομμουνιστή ηγέτη Τοντόρ Ζίβκωφ μέχρι το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Σόφιας έως ότου να επιστραφεί, σε μία κίνηση καλής θελήσεως, στους μοναχούς του Ζωγράφου το 1998 από τον πρόεδρο Πέταρ Στογιάνωφ.


Από τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν εκκλησιαστική προέλευση γίνεται γνωστό ότι η δραστηριότητα των Βούλγαρων κατασκόπων ήταν μάλλον καθοριστική στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το 1980 ανάμεσα στο ελληνικό και το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. Χάρη σε ένα έγγραφο του 1856 που ανεκάλυψε ο πράκτορας Μπλαγκόεφ η ελληνική πλευρά υποχώρησε από τις διεκδικήσεις της σε ιδιοκτησίες της Μονής Ζωγράφου εκτός του Αγίου Ορους, όπως επισημαίνει ο ιστορικός Μομτσίλ Μετόντιεφ. Ο αποχαρακτηρισμός των αρχείων της «Νταρζάβνια Σιγκουρνόστ» ενδέχεται να διαφωτίσει περαιτέρω πληθώρα άλλων υποθέσεων, αν και οι πλέον απαισιόδοξοι θεωρούν ότι οι «ευαίσθητοι» φάκελοι έχουν καταστραφεί τελείως.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: