Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην Ουγγαρία


Η Ουγγαρία σχεδιάζει σκληρές περικοπές προσωπικού στον δημόσιο τομέα της το 2011 και μπορεί να επιβάλλει φόρους στον ενεργειακό τομέα προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της προς την ΕΕ να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα σε 3% του ΑΕΠ, αναφέρει το Ρόϊτερς από τοπικές πηγές.
Η ικανοποίηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος είναι ουσιαστική για την Ουγγαρία προκειμένου να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συντηρήσει την ροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην οικονομία της η οποία παλεύει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης μετά τη βαθιά ύφεση του 2009.
 Πριν από τις τοπικές εκλογές στις αρχές του μήνα δεν υπήρχαν καθαρές ενδείξεις από την κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα βήματα που θα έκανε στο μέτωπο.....
 της δημοσιονομικής λιτότητας που θεωρείται αναγκαία για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, με συνέπεια οι αγορές να αγνοούν τις λεπτομέρειες. Όμως η ειδησεογραφική πύλη (portal) index.hu αναφέρει τώρα πως τα υπουργεία πρέπει να περικόψουν το προσωπικό τους κατά 5% το 2011 και μερικές ΔΕΚΟ κατά 10%, σύμφωνα με ένα έγγραφο σχεδιασμού του Προϋπολογισμού 2011 την πρόσβαση στο οποίο εξασφάλισε η πύλη αυτή.
Τα μέτρα αυτά σημαίνουν περικοπές 25.000 θέσεων εργασίας, κατάργηση επιδομάτων και μπορεί να οδηγήσουν δεκάδες χιλιάδες επιπλέον απολύσεις εάν περικοπούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τις τοπικές κοινότητες και δήμους.
Το υπουργείο Οικονομίας δεν σχολίασε άμεσα την αναφορά, όμως απαντώντας σε προηγούμενες ερωτήσεις του Ρόϊτερς για δυνητικές περικοπές θέσεων εργασίας δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τον δημόσιο τομέα περισσότερο φθηνό και αποτελεσματικό.
Το Index.hu εκτίμησε πως οι οικονομίες από τα εν λόγω μέτρα μπορεί να φθάσουν τα 300 δις. φιορίνια ή 1,52 δις. δολ. ποσό που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ της χώρας.
Επίσης, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει το 2011 τον χρηματοπιστωτικό φόρο που στοχεύει σε έσοδα 200 δις. φιορινιών ετησίως και θα φορολογήσει τον ενεργειακό τομέα με στόχο έσοδα 30 δις.φιορίνια.
Τέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση θα μειώσει τον βασικό φορολογικό συντελεστή για όλες τις επιχειρήσεις στο 10% από τον Ιανουάριο του 2012.
Πηγή: Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: