Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Ηθελαν να γίνουν… καπνοβιομήχανοι με άδεια της νομαρχίας Χαλκιδικής
“Σε λίγο θα είμαστε καπνοβιομήχανοι”. Σχέδιο για τη λειτουργία ακόμη και νόμιμης επιχείρησης παρασκευής τσιγάρων είχαν στήσει τα μέλη του κυκλώματος λαθρεμπορίας, μεταξύ των οποίων και οι δύο ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που συνελήφθησαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπως αποκαλύπτεται στις εκατοντάδες σελίδες των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τους, που κατέγραφε επί έξι μήνες η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη
από την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο κλοιός των ερευνών, μετά τη σύλληψη των 20, οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, σφίγγει και για υπαλλήλους της νομαρχίας Χαλκιδικής, ενδεχομένως και για αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά μετά την έκδοση άδειας “εγκατάστασης ξηραντηρίου τσιγάρων”, που βρέθηκε στα χέρια των συλληφθέντων. Άλλωστε μεταξύ των συλληφθέντων είναι και... δύο γιοι αντιδημάρχου από την περιοχή. Σε συνομιλία του 53χρονου “εγκεφάλου” του πολυμελούς κυκλώματος με τον 32χρονο διοικητή του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας αποκαλύπτεται ότι είχαν… μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. “Τα παιδιά μου θα είναι ευτυχισμένα, θα είναι καπνοβιομήχανοι”, εμφανίζεται να λέει στις συνομιλίες που καταγράφηκαν ο αστυνομικός, ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τη λειτουργία του δεύτερου εργοστασίου.
“Ηθελαν να δημιουργήσουν μία κάλυψη, προκειμένου να λειτουργούν ανενόχλητοι το μεγάλο και παράνομο εργοστάσιο”, παρατήρησε μιλώντας στη “Μ” αξιωματικός της ασφάλειας. Για την οργάνωση όμως της νόμιμης επιχείρησης, κανόνισαν και εξέδωσαν άδεια, χωρίς να πληρούν καμία προϋπόθεση του νόμου, αντικείμενο που ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο των αστυνομικών της υπηρεσίας των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., που αναμένεται να διενεργήσουν σχετική έρευνα. Για την έκδοση τέτοιας άδειας απαιτείται η δήλωση συγκεκριμένου χώρου αλλά και η επίδειξη στους αρμόδιους υπαλλήλους της νομαρχίας συγκεκριμένου μηχανήματος για να καταγραφεί η δυναμικότητά του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες είχαν δηλώσει άλλον χώρο απ’ αυτόν του εργοστασίου που βρέθηκε κοντά στις φυλακές Κασσάνδρας, εντούτοις η άδεια εκδόθηκε κανονικά και πολύ σύντομα, χωρίς μάλιστα να υποδειχτεί κανένα μηχάνημα στους υπαλλήλους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Οι κινήσεις των επικεφαλής του κυκλώματος ήταν πάντως ιδιαίτερα προσεκτικές. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 53χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι, που κινούσε τα νήματα του λαθρεμπορίου, ειδικά μετά την πυρκαγιά στο πρώτο εργοστάσιο, στη Σίβηρη, ανησυχούσε ιδιαίτερα, φοβούμενος μήπως γίνουν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπως έλεγε. Ετσι κανόνισε και έστειλε τον 30χρονο αστυφύλακα, που υπηρετούσε στην ασφάλεια, να παρακολουθεί τις κινήσεις των αστυνομικών του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος.
Όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί στην παρακολούθηση της υπόθεσης. “Εδώ ασχολούνται μόνο με απομιμητικά”, ήταν η αναφορά που έδωσε ο αστυφύλακας στον “εγκέφαλο”. “Τότε γ…έ τους”, ήταν η απάντηση που έδωσε ο τελευταίος. Βλέποντας την ανησυχία του 53χρονου, ο οποίος νόμιζε ότι τον παρακολουθούσαν συνεχώς, οι αστυνομικοί της ασφάλειας που ερευνούσαν επί έξι μήνες την υπόθεση φοβήθηκαν τη διαρροή της ειδικά από το εσωτερικό των αστυνομικών υπηρεσιών. Μάλιστα πολλοί ήταν οι αστυνομικοί που πέρασαν από ειδικό “σεμινάριο” για την αντιμετώπιση των εμπλεκόμενων συναδέλφων τους. Ακόμη, με παρέμβαση της ασφάλειας, η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων αποσύρθηκε αρχικά από έρευνα που διενεργούσε για τους δύο ανώτερους αξιωματικούς και τον πλουτισμό τους, για να μην κινήσει υποψίες στην αποκάλυψη του κυκλώματος.
ΑΠΟ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: