Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι 5 πρώτοι απο τη ΔΟΥ Μουδανιών στο σκαμνί...

Χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια από τις καταγγελίες του λογιστή Νίκου Κασιμάτη  σχετικά με το κύκλωμα των επίορκων κρατικών λειτουργών του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στο μεγάλο σκάνδαλο παράνομων επιστροφών Φ.Π.Α., το οποίο (μόνο για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδος) ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, έως ότου αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ....
δυσώδους ιστορίας.
Εδώ και λίγα 24ωρα βάσει κακουργηματικών διώξεων που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, πέντε εφοριακοί καλούνται να απολογηθούν σε ανακριτή για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση της Δ.Ο.Υ. Μουδανιών η οποία κατόρθωσε το διάστημα 1998-2000 να «χαρίσει» στην εταιρεία «Theo Textil Mον ΕΠΕ» το ποσό των 523.081.771 δραχμών σαν επιστροφή Φ.Π.Α. για εξαγωγές οι οποίες ήταν –όμως- εικονικές.
Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μια από τις δεκάδες που έχουν αναδειχτεί όλο αυτό το διάστημα από τη zougla.gr. Συγκεκριμένα αποκαλύψαμε τις καταγγελίες για τις ημέρες και τα έργα του πρώην επόπτη ελεγκτή και νυν προϊσταμένου της Θ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, κ. Περικλή Στυλιάδη. Τον κ. Στυλιάδη είχε καταγγείλει ο εκπρόσωπος της εταιρείας –μιλώντας στον αέρα του zougla radio- για ωμό εκβιασμό.
Όταν αναδείξαμε την υπόθεση που αφορούσε το γνωστό συνδικαλιστή της ΑΣΚΙ και γενικό γραμματέα εφοριακών Θεσσαλονίκης το 1995 αλλά και των συναδέλφων του στη Δ.Ο.Υ. Μουδανιών, αρκετοί προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια και «τρικλοποδιές» στην έρευνα.
Ήταν μια πρώτη, ήπια, αντίδραση του «πληγωμένου» συστήματος που γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δημοσιογραφικός έλεγχος δεν έχει καμία σχέση με τις Ε.Δ.Ε. που διενεργούσαν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές κατά το παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση της Theo Textil είχε «ανοίξει» από το 2002 κατόπιν πορισματικής αναφοράς του ΣΔΟΕ. Στις 5 Απριλίου 2005 η πρώην Οικονομική Επιθεωρήτρια, κυρία Καλλιόπη Μαυρογεώργη, έκλεισε την υπόθεση καθώς στη πορισματική έκθεση που συνέταξε και υπέγραψε δεν καταλόγισε πειθαρχικές ευθύνες στους ελεγχόμενους υπαλλήλους. Σήμερα, η κυρία Μαυρογεώργη διατείνεται ότι δεν είχε επαρκή στοιχεία καθώς ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να συνεισφέρει στην έρευνα.

Δείτε τι ειπώθηκε στη σημερινή εκπομπή του zougla radio «Cosa Nostra Live»:




Το πόρισμα-καταπέλτης
Με χρονική διαφορά έξι ετών από την «αθωωτική» ΕΔΕ της κυρίας Μαυρογεώργη, δυο άλλοι συνάδελφοι της κλήθηκαν να ρίξουν «φως» στην περίεργη ιστορία της Δ.Ο.Υ. Μουδανιών. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας την έρευνα ανέλαβαν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές κ.κ. Μαρία Αποστόλου και Ευάγγελος Σκαρλακίδης.
Η απόρρητη πορισματική έκθεση, η οποία συντάχθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2011, και αποτέλεσε το βασικό «όπλο» των εισαγγελικών Αρχών στην άσκηση ποινικής δίωξης βρίσκεται στη διάθεση της zougla.gr και αποκαλύπτει το μέγεθος του «οικονομικού πάρτι» που είχε στηθεί στη Δ.Ο.Υ. Μουδανιών.
Οι δυο Οικονομικοί Επιθεωρητές καταλογίζουν τόσο στον κ. Στυλιάδη όσο στην τότε προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ., κυρία Κυριαζίδου, καθώς και στους τρεις ακόμη κατηγορούμενους ότι χάρη στη βαριά αμέλεια που επέδειξαν και την παράβαση καθήκοντος ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά 523.081.771 δραχμές!
Πριν ξετυλίξουμε το ρεπορτάζ απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο εκπρόσωπος της «επιχείρησης» κ. Ταγλατίδης έχει καταγγείλει στο zougla radio, ότι ο κ. Στυλιάδης και οι «συνεργάτες» του έπαιρναν το 30% από τα εικονικά ποσά και ότι η «μοιρασιά» χάλασε το Νοέμβριο του 2000 όταν ο ελεγκτής απαίτησε 47 εκατομμύρια δραχμές!
To πόρισμα είναι ωστόσο αναλυτικό καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι συνετέλεσαν στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στην επιχείρηση Theo Textil Mον ΕΠΕ «εκ μέρους της ΔΟΥ Ν. Μουδανιών κατά το διάστημα 1998-2000».
Χαρακτηρίζουν μάλιστα τους κ.κ. Στυλιάδη και Κυριαζίδου ως de facto υπόλογους του Δημοσίου για «όλο το παράνομα επιστραφέν ΦΠΑ, ήτοι ποσόν 523.081.771 δρχ, με το οποίο ζημιώθηκε το Δημόσιο».
Δείτε το πόρισμα



Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές όμως δεν καταλογίζουν μόνο αυτά στον προϊστάμενο της Θ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. Αναφέρουν ότι:
Συνυπογράφει (μαζί με την κυρία Κυριαζίδου) της από 6-7-1999 έκθεση ελέγχου του ελεγκτή Πατσιούρα για επιστροφή 10% ΦΠΑ του έτους 1998 στην επιχείρηση και τον αντίστοιχο τίτλο (ΤΑΦΕ) επιστροφής 10% ποσού, 9.864.853 δρχ. Όπως λένε, η έκθεση φαίνεται μεν νομότυπη, αλλά παραβαίνει, ουσιαστικά, διατάξεις περί ελέγχων ΦΠΑ. Μάλιστα –κατά το πόρισμα- η έκθεση συντάσσεται χωρίς καμία ελεγκτική επαλήθευση, καθώς ο ελεγκτής αναγράφει ότι το 10% του ΦΠΑ, έτους 1998, επιστρέφεται χωρίς έλεγχο. Για τον κ. Στυλιάδη λένε επίσης ότι «είχε την ευκαιρία και την υποχρέωση, να ελέγξει την έκθεση του κ. Πατσιούρα και να φροντίσει για την πληρότητα και αποδεικτική θεμελίωση του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ της επιχείρησης, εφόσον έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε ελεγχθεί η επιχείρηση. Ωστόσο δεν το έκανε». Το αποτέλεσμα; «Απάλλαξε από τον έλεγχο την THEO TEXTIL για όλο το έτος 1998, ήτοι για επιστραφέν ποσό 98.648.538 δρχ και έδωσε το «ελεύθερο» στην επιχείρηση να συνεχίσει την παράνομη τακτική της και το 1999».
 Ως αρμόδιος, επί των ελέγχων επόπτης, άφησε σε εκκρεμότητα την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ έτους 1999 της ΤΗΕΟ TEXTIL υπ’ αριθ. 89/10-5-200, μη επιστρέφοντας το 10%, έτους 1999 (ποσό 30.207.741 δρχ). Με την καίρια αυτή παράλειψη, απέφυγε ταυτόχρονα, να διενεργήσει και τον οφειλόμενο έλεγχο για τα ληφθέντα ως επιστροφή ΦΠΑ έτους 1999, ήτοι ποσού, 271.869.669 δρχ, δεδομένου ότι δεν είχε διενεργηθεί έως τότε ο οφειλόμενος έλεγχος και έδωσε το «ελεύθερο» στην παράνομη τακτική της και το 2000.
Στις 8 Δεκεμβρίου μετά την ανακάλυψη του «ύποπτου» της επιχείρησης από τον υπάλληλο κ. Χατζηιωαννίδη, μετέβη μαζί με τον ελεγκτή κ. Γρηγορίου στο γραφείο του λογιστή της επιχείρησης, όπου βρήκε (εντελώς αδικαιολόγητο και ύποπτο να μεταβεί εκεί και να τα βρει εκεί, κατά το αρθ 36 ΚΒΣ) και παρέλαβε τα πρωτότυπα τιμολόγια αγορών της επιχείρησης από το 1997 έως το 2000. Ενώ είχε τα εν λόγω εικονικά στοιχεία του, δεν φρόντισε, όπως όφειλε, για τη σύντομη ολοκλήρωση της εντολής επιμελούμενος την αποστολή ΔΑΠ προς τις Δ.Ο.Υ. Αντί αυτού επιμελήθηκε προσωπικά την παράδοση των ανευρεθέντων εικονικών τιμολογίων ΣΔΟΕ την επόμενη μέρα, αφού κοινοποίησε ορθά μεν τα δέοντα προς όλες τις αρμόδιες Αρχές, αφήνοντας όμως ανολοκλήρωτη –κατά τα ως άνω- τ6ην εκτέλεση εντολή ελέγχου έως το τέλος Ιουνίου 2001 και
Ως επόπτης ελέγχων δεν τηρούσε βιβλίο εντολών για την παρακολούθηση των εντολών ελέγχου της Δ.Ο.Υ.
Έχασαν το τόπι
 Ενδεικτικό του τρόπου που… διενεργούνταν οι έλεγχοι είναι οι καταθέσεις που έδωσαν οι κ.κ. Στυλιάδης και Πατσιούρας οι οποίοι (υποτίθεται πως) επισκέφθηκαν μαζί την εταιρεία στις 5 Ιουλίου 1999. Ο μεν κ. Στυλιάδης κατέθεσε ότι «η επιχείρηση ήταν σε πλήρη λειτουργία, με χιλιάδες τόπια υφάσματος, εργαζόμενους και μηχανολογικό εξοπλισμό», ενώ ο συνάδελφός του κ. Πατσιούρας μάλλον επισκέφθηκε άλλο χώρο καθώς μίλησε για: «10-20 τόπια υφάσματος, δυο εργαζόμενους και δυο πάγκους εργασίας»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες και στον κ. Χρήστο Χριστόπουλο, πρώην Τμηματάρχη Φορολογικής Διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι από αμέλεια και ατελή και μη έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων του συνέβαλε με την υπογραφή του στην διενέργεια των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.
Οι ισχυρισμοί του κ. Στυλιάδη
Η απάντηση του Περικλή Στυλιάδη ήταν άμεση. Με 28σελιδο υπόμνημα προς τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Επιθεώρησης Υπολοίπου Κεντρικής Μακεδονίας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν εμπλέκεται στις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α. που εισέπραξε η επιχείρηση TEO TEXTIL.
Ο κ. Στυλιάδης αναφέρει ότι δεν ήταν στις αρμοδιότητές του και ούτε θα μπορούσε να λάβει γνώση για τις καταθέσεις αιτήσεων επιστροφής Φ.Π.Α. από την παραπάνω επιχείρηση, δεδομένου ότι δεν υπηρετούσε στο τμήμα Φ.Π.Α.
Όπως σημειώνει, ούτε γνώριζε πότε και ποια επιχείρηση έχει καταθέσει αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α. ή έχει λάβει επιστροφές Φ.Π.Α., καθώς δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα, δεδομένου ότι δεν ήταν Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας.
«Η μετάθεση μου στη Δ.Ο.Υ. Μουδανιών τον Σεπτέμβριο του 1998 και η τοποθέτησή μου ως επόπτη ελέγχου δεν μου επέτρεπε να είμαι παρών στη Δ.Ο.Υ. Νέων Μουδανιών (υπηρετούσα αλλού) κατά τη διενέργεια μέρους των Πράξεων, οι οποίες, με την πορισματική έκθεση, κρίνονται καταλογιστέες σε μένα. Όλες οι επίμαχες Πράξεις Επιστροφής Φ.Π.Α. διενεργήθηκαν από το Γραφείο Φ.Π.Α. της Δ.Ο.Υ., ως το  μόνο αρμόδιο Τμήμα, στις οποίες δεν συμμετείχα ούτε τυπικά (με οποιαδήποτε υπογραφή μου), ούτε και ουσιαστικά (δεν γνώριζα καν για αυτές). Η μόνη δε, Πράξη που συμμετείχα με την υπογραφή μου ήταν απολύτως σύννομη, με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο έλεγχοι, γεγονότα τα οποία αναφέρονται και στην Έκθεση» αναφέρει μεταξύ άλλων. 
zougla.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πότε θα δουμε να ξετυλιγεται το κουβάρι στη ΔΟΥ Πολυγύρου; Εκεί να δείς τι έχει να γίνει!