Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΤΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ..

Απίστευτο αλαλούμ αναμένεται στις εφορίες την άνοιξη του 2011, καθώς πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι θα αποστείλουν με... δέματα στις ΔΟΥ όλο τον χαρτοπόλεμο των αποδείξεων που μαζεύουν φέτος, για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ή και να γλιτώσουν επιπλέον φόρο. Οι πληροφορίες, που είχε δημοσιεύσει η “Μ” στις 21 Σεπτεμβρίου για την απόφαση του υπουργού Οικονομικών να καλέσει τους φορολογούμενους να στείλουν στις ΔΟΥ τις αποδείξεις κλεισμένες μέσα σε φακέλους, επιβεβαιώνονται πλήρως με τη δημοσιοποίηση της σχετικής εγκυκλίου.
Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ θα κληθούν -μέσα στο τρίμηνο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2011, οπότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2010- να αποθηκεύσουν στους χώρους των υπηρεσιών τους εκατομμύρια δέματα με αποδείξεις, τα οποία θα τους στείλουν οι φορολογούμενοι. Αυτό, όπως ήδη επισημαίνουν υπάλληλοι εφοριών, είναι πρακτικά αδύνατο, διότι οι εφορίες δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, για να υποδεχθούν τόσα δέματα. Ο έλεγχος των αποδείξεων από τους εφοριακούς θα γίνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων και θα είναι δειγματοληπτικός, δηλαδή δεν θα ανοιχτούν για έλεγχο όλα τα δέματα αλλά ένα μικρό ποσοστό.
Στους φορολογούμενους δίδεται, εναλλακτικά, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων, μέσω ειδικής φόρμας στο διαδίκτυο. Όμως οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστοι, καθώς η μέθοδος αυτή προϋποθέτει πλέον την καταχώρηση κάθε μίας απόδειξης χωριστά, απαιτεί δηλαδή πάρα πολύ χρόνο και κόπο, οπότε είναι βέβαιο ότι θα απωθήσει τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: