Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία προκαλεί η εκμετάλλευση του Πειραιά από την COSCO καθώς επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα ανησυχούν ότι εφεξής τα κινεζικά προϊόντα θα φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, πονοκέφαλο προκαλούν στις τουρκικές εξαγωγικές εταιρίες τα κινεζικά σχέδια για την δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στον Πειραιά καθώς η τουρκική υφαντουργική βιομηχανία αισθάνεται ότι απειλείται από το ενδεχόμενο κινεζικές εταιρίες...
 να πραγματοποιούν στον Πειραιά ή κάπου κοντά στο λιμάνι την ραφή ειδών ρουχισμού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Υφαντουργίας της Κων/πολης Χικμέτ Τανριβέρντι ανέφερε στην Deutsche Welle: «Δημιουργείται πρόβλημα για εμάς όταν ένα κράτος αποφασίζει να προωθήσει την μαζική εισαγωγή προϊόντων. Αν για παράδειγμασχεδόν έτοιμος ρουχισμός μεταφέρεται εκεί, πληρώνει χαμηλούς φόρους εισαγωγής και μετά ράβεται με μερικές απλές κινήσεις τότε μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Είναι επίσης πρόβλημα αν αλλαχθεί η ετικέτα του Made-in».
Η Τουρκία ανησυχεί ιδιαιτέρως όμως με την εκμετάλλευση του Πειραιά από τους Κινέζους όχι μόνο γιατί χάνει το πλεονέκτημα της εγγύτητας στην Ευρώπη αλλά και επειδή η εμπορική συμφωνία για την εκμετάλλευση του Πειραιά μειώνει τη σημασία της Τουρκίας ως ενδιάμεσο σταθμό των κινεζικών προϊόντων.
Το όφελος (ή μάλλον ένα από τα βασικά οφέλη) για τους Κινέζους που επέλεξαν να «παρακάμψουν» την Τουρκία είναι το προφανές: Τα σχεδόν έτοιμα κινέζικα ρούχα θα εισέρχονται στην Ελλάδα και με πολύ μικρές παρεμβάσεις θα μπορούν να κυκλοφορούν στην Ευρώπη με την «ετικέτα ασφαλείας».
star.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: