Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΖΟΡΙΑ..ΠΗΡΕ ΑΝΑΒΟΛΗ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ

Από συμπληγάδες πέρασε η αναβολή της δίκης του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη στο πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των μειωμένων προστίμων σε πρατηριούχο. Παρότι η πλευρά Ψωμιάδη είχε δηλώσει την πρόθεσή της για διεξαγωγή της δίκης, τελικά ο ίδιος ο νομάρχης ζήτησε αναβολή λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισής του.
Ο κ. Ψωμιάδης ήταν από το πρωί στο εφετείο, περιμένοντας να φτάσει η σειρά της δίκης του. Όταν έγινε αυτό, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο συνήγορός του δικάζει σε άλλη αίθουσα του εφετείου και πως έπρεπε να περιμένει. Το δικαστήριο άρχισε την εκδίκαση της επόμενης υπόθεσης του πινακίου, η δε πρόεδρός του δήλωσε πως η εξέταση της υπόθεσης του κ. Ψωμιάδη θα άρχιζε όταν εμφανιζόταν ο συνήγορος του νομάρχη. Το σκηνικό επαναλήφθηκε για άλλη μία φορά, με την πρόεδρο να λέει στον νομάρχη ότι “ο δικηγόρος σας ήταν εδώ το πρωί”.
“Έχει άλλο δικαστήριο”, απάντησε ο κ. Ψωμιάδης.
“Αυτό είναι ανώτερο, είναι πενταμελές”, είπε η πρόεδρος, ζητώντας να εμφανιστεί αργότερα ο συνήγορος του κ. Ψωμιάδη.
Τελικά, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο νομάρχης εμφανίστηκε, πάλι χωρίς τον συνήγορό του, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος: “Πού είναι ο δικηγόρος σας, κύριε νομάρχα;”.
Νομάρχης: “Εγώ ξέρω πως εγώ είμαι εδώ”.
Πρόεδρος: “Ζητάτε αναβολή; Σηκωθείτε, κύριε Ψωμιάδη (έντονα)”...

Νομάρχης: “Έχει κώλυμα ο συνήγορός μου, ζητάω αναβολή”.
Το αίτημα έγινε δεκτό, και η υπόθεση ορίστηκε να δικαστεί στις 5 Απριλίου 2011, με την ελπίδα της προέδρου “να είναι τότε ο συνήγορός σας στο δικαστήριο”.

Το πρόστιμο που συρρικνώθηκε
Ο νομάρχης είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2009 σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιανουάριο του 2005 έκανε δεκτή αίτηση θεραπείας πρατηριούχου, ο οποίος ενεπλάκη σε υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων με νόθευσή τους, για πρόστιμα ύψους 89.000 ευρώ που του βεβαιώθηκαν, μειώνοντάς τα σε 5.000 ευρώ. “Η φιλοσοφία μας είναι να έχουμε ανθρώπινο πρόσωπο και όχι να εξοντώσουμε τους επαγγελματίες. Ο άνθρωπος πέθαινε και το κατάστημά του είχε κλείσει”, είχε πει στην απολογία του ο νομάρχης, επισημαίνοντας ότι έχει μειώσει στο ελάχιστο εκατοντάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε άλλους επαγγελματίες. Ακόμη, είχε υπεραμυνθεί την ευχέρεια που του παρείχε ο νόμος να μειώνει τα πρόστιμα. “Εγώ λειτούργησα σύννομα, ρώτησα πρώτα τη νομική υπηρεσία, κι έτσι αποφάσισα τη μείωση των προστίμων”, είχε υποστηρίξει.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έγινε ύστερα από αναφορά του πρώην διευθυντή Εμπορίου της νομαρχίας Ηλία Τυχαλάκη τον Ιούνιο του 2005, και μετά την προκαταρκτική έρευνα που έγινε ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Ψωμιάδη.
Απο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: