Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ

“Σε αυτό το τμήμα, της Κασσανδρείας, τα τελευταία χρόνια συνέβαινε πάντα κάτι περίεργο. Προβλήματα ενδοϋπηρεσιακά, διοικητές που άφηναν να κυκλοφορούν σχόλια σε βάρος τους αλλά και διάφορες τρύπες. Παρόμοια ήταν η κατάσταση σε λιμενικά τμήματα. Εδώ είχε ακουστεί ότι λιμενικός καθάριζε τη θάλασσα για να περνούν τα καράβια με τα λαθραία τσιγάρα χωρίς να ελέγχονται”. Οι περιγραφές αστυνομικών και λιμενικών, οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια συναδέλφους τους να βουλιάζουν βαθύτερα στον βούρκο της παρανομίας, είναι ενδεικτικές. “Πολλοί είναι αυτοί που βρήκαν το μέλι και δοκίμασαν”, συμπλήρωναν με νόημα.
Ψάρια... δωρεάν και μεγαλόπνοα σχέδια
Η τελευταία αποκάλυψη της δράσης του πολυμελούς κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης τσιγάρων ανέδειξε ακόμη και το θράσος των εμπλεκόμενων αστυνομικών. Οι επικεφαλής της Ασφάλειας σε Πολύγυρο και Κασσανδρεία έφτασαν να προκαλούν τους συναδέλφους τους με τη ζωή που έκαναν, σε σημείο που οι εσωτερικές υποθέσεις έκαναν έλεγχο για τον πλουτισμό τους. Ακόμη, τουλάχιστον ο ένας αξιωματικός σύχναζε στο πιο “in” καταστήματα της χερσονήσου της Κασσάνδρας, ειδικά στην περιοχή της Καλλιθέας, τρώγοντας συνήθως σε ακριβές ψαροταβέρνες και πάντα... δωρεάν, με αντίτιμο την κάλυψη για οτιδήποτε παράνομο συνέβαινε.
Παράλληλα, οι υποψίες για έλεγχο των καταστημάτων της περιοχής είχαν ενισχυθεί έντονα, ενώ το περιστατικό με τον πυροβολισμό πολίτη μπροστά στα μάτια αστυνομικού, που κουκούλωσε την υπόθεση, ήταν το επιστέγασμα.
Κοινή άποψη σε Ασφάλεια και ΣΔΟΕ είναι πως η δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος δεν μπορεί να περιοριστεί στο επίπεδο αυτό. “Δεν είναι δυνατόν αυτοί μόνοι τους να έστελναν τόσα πολλά φορτία στην Ευρώπη. Πρέπει να αναζητηθούν οι σύνδεσμοι”, παρατηρούσαν μέλη και των δύο υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την έρευνα. Θεωρείται πιθανόν ότι το κύριο βάρος της διακίνησης στην Ευρώπη αναλάμβαναν μέλη βουλγαρικών κυκλωμάτων, χωρίς να αποκλείεται και η εμπλοκή ομογενών και Ρώσων, όπως υπήρχε υποψία για το πρώτο εργοστάσιο που είχε καταστραφεί από τη φωτιά τον Ιούνιο. Σε εκείνη την περίπτωση ομογενείς είχαν αναλάβει τον ρόλο του φύλακα, αλλά ποτέ δεν εντοπίστηκε κανείς απ’ αυτούς.
Η δολοφονία που έμεινε στ’ αζήτητα
Τον Οκτώβριο του 2007 οι αστυνομικές αρχές της ανατολικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης δέχτηκαν ανώνυμο τηλεφώνημα για τον εντοπισμό ενός πτώματος σε φυσική τάφρο κοντά στον Άγιο Αντώνιο. Σχεδόν έναν μήνα αργότερα ταυτοποιήθηκε ότι επρόκειτο για τον 65χρονο Γιάννη Παλαιολόγου, γνωστό στην πιάτσα των λαθρεμπόρων ως “Μουστάκια” ή “Μπάφο”. Ο Παλαιολόγου είχε εκτελεστεί και οι δράστες τον άφησαν τυλιγμένο με πλαστικό πλέγμα, τοποθετώντας πάνω του μια μεγάλη πέτρα, για να μείνει στον βυθό της τάφρου.
Δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του, το όνομα του Παλαιολόγου ακούστηκε πολλές φορές στη δίκη δύο λιμενικών της Χαλκιδικής που είχαν συλληφθεί για δωροδοκία και τελικά καταδικάστηκαν. Οι λιμενικοί καταδικάστηκαν, αλλά στο περιθώριο της δίκης στο Ναυτοδικείο Θεσσαλονίκης συνάδελφοί τους, που ήταν μάρτυρες κατηγορίας, εφιστούσαν την προσοχή στη δράση κυκλωμάτων του χώρου τους στη Χαλκιδική. Τόνιζαν ότι κύκλος λιμενικών ήλεγχε τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα πόδια και φρόντιζε να μη βγαίνουν περιπολίες τις ώρες που έφταναν σε ερημικές ακτές μεγάλα καράβια για να ξεφορτώσουν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων ή για να αποβιβάσουν λαθρομετανάστες.
Η έρευνα για τη δολοφονία Παλαιολόγου διενεργείται από το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρώτα στοιχεία αναζητήθηκαν από μία κάρτα sim κινητού τηλεφώνου που βρέθηκε στα ρούχα του δολοφονημένου. Παρότι οι αρχές άγγιξαν κύκλους λιμενικών, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει απολύτως τίποτε.
Κατέσχεσαν... άδειο φορτίο
Τον Ιούλιο του 2000 λιμενικοί της Χαλκιδικής έκαναν έφοδο στο ουκρανικό πλοίο “Βέγκα”. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως το πλοίο μετέφερε τουλάχιστον 800 κούτες λαθραίων τσιγάρων προερχόμενες από τη Βουλγαρία. Σχετικό σήμα είχαν στείλει οι βουλγαρικές αρχές, οι οποίες ανέφεραν πως το φορτίο είχε προορισμό λιμάνι του Μαυροβουνίου, είχαν όπως την υποψία μήπως το τσιγαράδικο αδειάσει το παράνομο φορτίο του στις ακτές της Χαλκιδικής.
Άγνωστο πώς, το καράβι ήταν... άδειο. Οι οκτώ ουκρανοί ναυτικοί συνελήφθησαν για λαθρεμπορία και καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Οι αλλοδαποί υποστήριξαν στο δικαστήριο πως τα τσιγάρα ξεφορτώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ότι δεν είχαν οι ίδιοι σχέση, αφού κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη για να φορτώσουν άλλα προϊόντα. Οι λιμενικοί που τους συνέλαβαν υποστήριξαν ότι τα τσιγάρα μεταφορτώθηκαν σε άλλο πλοίο και ότι η πληροφορία για το λαθρεμπόριο διέρρευσε στο πλήρωμα του ουκρανικού πλοίου. Η διαρροή είχε προκαλέσει ένταση ακόμη και μεταξύ των λιμενικών, που θεώρησαν ότι είχαν ανοιχτή γραμμή με τους λαθρεμπόρους, ματαιώνοντας την κατάσχεση.
Εναν χρόνο αργότερα μέλη του ΣΔΟΕ πληροφορήθηκαν ότι φορτηγό που κινούνταν στα όρια Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε να διαφύγει από το μπλόκο που στήθηκε, αλλά στο όχημα βρέθηκαν 600 χαρτοκιβώτια τσιγάρα. Από την έρευνα προέκυψε πως το φορτίο δεν ήταν το μοναδικό που διακινήθηκε εκείνη τη νύχτα, καθώς τσιγαράδικο είχε αποπλεύσει στα ανοιχτά και άφησε αρκετά παράνομα φορτία. “Είχε ακουστεί έντονα ότι η θάλασσα είχε ανοίξει από λιμενικούς για να ξεφορτώσει ανενόχλητο, αλλά ποτέ δεν αποδείχτηκε τίποτε”, θυμάται μιλώντας στη “ΜτΚ” υπάλληλος του ΣΔΟΕ που συμμετείχε στην επιχείρηση, υπογραμμίζοντας ότι κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν πως στην υπόθεση είχαν εμπλακεί λιμενικοί, ενδεχομένως και αστυνομικοί.
Απο εφημεριδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: