Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΑΛΚΟΝ

Έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία του πρωθυπουργικού Φάλκον (14-9-1999) όπου σκοτώθηκαν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νίκος, και άλλα πέντε άτομα, ο Άρειος Πάγος, επικυρώνοντας τη σχετική εφετειακή απόφαση, επιδίκασε τελεσίδικα αποζημίωση σε στενό συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των θυμάτων.
Το ποσό των 161.040 ευρώ θα καταβληθεί για ηθική βλάβη λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη συγγενικό πρόσωπο του δημοσιογράφου Δημήτρη Πανταζόπουλου, που επέβαινε στη μοιραία πτήση.
Την ίδια ώρα, πάντως, εκκρεμεί ο καταλογισμός των ποινικών ευθυνών για τη βουτιά θανάτου του αεροσκάφους στο Βουκουρέστι. Πιλότοι και τεχνικοί έχουν απαλλαγεί και μόνο ο κυβερνήτης καταδικάστηκε από το Εφετείο σε ολιγόμηνη φυλάκιση, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι η τραγωδία οφείλεται στις 11 απότομες ταλαντώσεις (δελφινισμούς) που υπέστη το αεροσκάφος εντός 24 δευτερολέπτων, λίγο πριν φτάσει στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου και ενώ είχε λάβει καθοδική πορεία και βρισκόταν σε ύψος 14.898 ποδιών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια αυτών των ταλαντώσεων, οι επιβάτες που δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας «κλυδωνίζονταν ως εάν να βρίσκονταν εντός αναδευτήρα, προσέκρουσαν στην οροφή, τα τοιχώματα, το δάπεδο και στην επίπλωση του αεροσκάφους».
Αντίγραφα της δικογραφίας εστάλησαν, με απόφαση του δικαστηρίου στην Εισαγγελία, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εκπροσώπου της ΝΤΑΣΣΩ, κατασκευάστριας εταιρείας του Φάλκον, ο οποίος και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για διατάραξη ασφάλειας πτήσεων. Η εταιρεία, όμως, έχει υποβάλλει αναίρεση κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.
απο zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: