Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Χαρακτηριστικά απόσπασματα απο δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία" για την υπόθεση των λαθραίων τσιγάρων στην Κασσάνδρα.
Η καφετέρια-ορμητήριο
Για ορμητήριο τα στελέχη του πολυμελούς κυκλώματος είχαν μια καφετέρια, στην οποία έμεναν για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε μέρα. Εκεί αποφασιζόταν η γραμμή που θα ακολουθούσαν. Από εκεί περνούσαν και διάφοροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, της νομαρχίας, όπως και αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις-κλειδιά. “Υπέβαλλαν τα σέβη τους και τους κάλυπταν για ό,τι έκαναν”, υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή. Θεωρούν μάλιστα ότι το μαχαίρι της έρευνας πρέπει να φτάσει στο κόκαλο και να αποκαλύψει, εκτός των συμμετεχόντων στη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας, όλους όσοι είχαν γνώση αλλά σιωπούσαν.
Κλειδί για τις έρευνες η άδεια
Οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ αναλαμβάνουν πλέον τη διεξαγωγή νέας, πολύπλοκης έρευνας για την υπόθεση, που ξεκινάει από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης ξηραντηρίου καπνού με απόφαση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου στις 30 Αυγούστου. Παράλληλα αναμένεται να ερευνήσουν την εμπλοκή άλλων δύο ανώτερων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, τα ονόματα των οποίων ακούγονται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, για διαφορετικές υποθέσεις.
Η διαδρομή έκδοσης της άδειας εγκατάστασης είναι αυτή που οι αρχές εκτιμούν πως μπορεί να αποκαλύψει και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. “Όλες οι διαδικασίες για την έκδοση της άδειας είχαν ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις ημέρες”, είπαν στη “Μ” παράγοντες της Χαλκιδικής. Ακόμη και στο νομαρχιακό συμβούλιο το θέμα εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και εκτός ημερήσιας διάταξης. “Μου προκάλεσε έκπληξη η ταχύτατη ανταπόκριση των υπηρεσιών. Όλα έγιναν σε λίγες μέρες -η αυτοψία, οι αιτήσεις- ενώ άλλοι περιμένουν μήνες”, υπογράμμισε στη “Μ” η νομαρχιακή σύμβουλος Ελένη Τριανταφύλλου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι “αδιάφθοροι” της ΕΛΑΣ θα διερευνήσουν όλες τις ενέργειες που έγιναν και από άλλες υπηρεσίες οι οποίες εξέδωσαν έγγραφα για την άδεια εγκατάστασης πριν φτάσει η υπόθεση στο νομαρχιακό συμβούλιο. Επίσης, αναμένεται να κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας και νομαρχιακός σύμβουλος ο οποίος είχε νοικιάσει αποθήκη ιδιοκτησίας του για την εγκατάσταση του νόμιμου εργοστασίου, και μάλιστα συναντήθηκε με αστυνομικούς την ώρα της εφόδου την περασμένη εβδομάδα. Θα αναζητηθεί ακόμη ο ρόλος που έπαιξαν οι συγγενικές σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των συλληφθέντων στην υπόθεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Εργοστάσια στο πουθενά και με κάλυψη ζώα
Και τα δύο εργοστάσια -ιδιοκτησίας των μελών του κυκλώματος σε Σίβηρη και Νέα Φώκαια- εμφανίζονταν ως... κτηνοτροφικές μονάδες. Στο πρώτο, που βρίσκεται σε ορεινή, απομονωμένη περιοχή της Σίβηρης στη θέση Κελί, και το οποίο καταστράφηκε από τη φωτιά του Ιουνίου, γινόταν εκτροφή αλόγων. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπου ακόμη και σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα πακέτα τσιγάρα, πολλά περίεργα συμβάντα έβαλαν σε υποψίες κατοίκους της περιοχής.
Είναι ενδεικτικό πως σε μία περίπτωση ακόμη και περιπατητές απομακρύνθηκαν με απειλές από το εργοστάσιο, για να μη γίνει αντιληπτή η δράση όσων εργάζονταν σε αυτό. Κάτοικοι σπιτιών της περιοχής εντυπωσιάστηκαν μάλιστα όταν είδαν να μεταφέρονται τόνοι νερού με βυτιοφόρα. “Είναι δυνατόν για δέκα άλογα να χρειάζονται πέντε βυτία νερό;” διερωτήθηκαν μιλώντας στη “Μ”. Ακόμη, περιγράφουν πως άκουγαν δυνατούς θορύβους όταν λειτουργούσαν οι μηχανές, αλλά δεν μπορούσαν να υποψιαστούν τι συνέβαινε.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στο εργοστάσιο της Φώκαιας, δίπλα στο αγρόκτημα των φυλακών Κασσάνδρας. Εκεί οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο την περασμένη εβδομάδα βρήκαν αγελάδες και πρόβατα, ενώ από πίσω είχε εγκατασταθεί ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του εργοστασίου παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων. Βρέθηκαν ακόμη τεράστιες ποσότητες άχυρου, που χρησιμοποιούνταν, εκτός από τροφή των ζώων, για μόνωση του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: