Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ


Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στους αγρότες και την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πριν καλά-καλά χειμωνιάσει… Η θρυαλλίδα αυτή τη φορά λέγεται πράσινο σκουλήκι που κατέφαγε σχεδόν το 70% της παραγωγής. Σημείο τριβής είναι ο τρόπος αποζημίωσης.
Το υπουργείο, για να αποφύγει εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σκοπεύει να καταβάλει αποζημιώσεις με τη χρονοβόρα διαδικασία του Πολιτικού Συμβουλίου Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ), όμως οι αγρότες ζητούν άμεση πληρωμή μέσω ΕΛΓΑ. Το θέμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός την προσεχή Κυριακή κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα. Οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν από το στόμα του Γιώργου Παπανδρέου...
 άλλες λύσεις από αυτές που προτείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η επιλογή των ΠΣΕΑ από το υπουργείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν δικαιολογεί καταστροφή παραγωγής από πράσινο σκουλήκι. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει αποζημιώσεις εάν προηγουμένως δεν εγκριθεί ο τρόπος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι βαμβακοπαραγωγοί από την πλευρά τους προβάλλουν ως επιχείρημα ότι μέσω των ΠΣΕΑ θα πληρωθούν για το σύνολο της ζημιάς και όχι εξατομικευμένα, με αποτέλεσμα να χάνουν εισόδημα.

Τόσο στον θεσσαλικό όσο και στον μακεδονικό κάμπο οι βαμβακοπαραγωγοί είναι ανάστατοι, ενώ ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης δέχεται έντονη κριτική και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. “Στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλία, ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι θα είναι δίκαιες μετά από σχετική συνεννόηση που θα προηγούνταν με τους ενδιαφερόμενους. Αίφνης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και με ποιους προηγουμένως συνεννοήθηκε ο υπουργός, ενημερωθήκαμε για την απόφασή του να παραπέμψει τη διαδικασία πληρωμών της ζημιάς στα ΠΣΕΑ και όχι στον ΕΛΓΑ”, αναφέρει στη “Μ” ο υπεύθυνος αγροτικής περιφερειακής ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Άρης Αγραφιώτης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, “ο δίκαιος τρόπος αποζημίωσης είναι η εξατομίκευση των ζημιών, διότι μόνο έτσι φαίνεται η πραγματική εικόνα της καταστροφής και η διαδικασία αυτή προβλέπεται μόνο μέσω του ΕΛΓΑ. Αντιθέτως η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι άδικη διότι δεν καταλογίζει στο πραγματικό μέγεθος την καταστροφή, παρά μόνο εάν ξεπερνά το 50% της καλλιέργειας, αλλά ούτε επιμερίζει στον παραγωγό την ακριβή ζημιά με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος. Επιπλέον η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα. Για παράδειγμα, το 2007 τα σιτηρά στον κάμπο της Λάρισας είχαν υποστεί σχεδόν ολική ζημιά εξαιτίας της ξηρασίας. Η διαδικασία της αποζημίωσης εντάχθηκε στα ΠΣΕΑ και ακόμη περιμένουν οι αγρότες να πληρωθούν. Δεν μας ενδιαφέρει πιο τρόπο θα διαλέξει το υπουργείο, παρά οι αποζημιώσεις να είναι άμεσες και δίκαιες”.



Χαμένη σοδιά με καλή τιμή

Το παράδοξο φέτος είναι ότι η τιμή του βάμβακος έφθασε στα 50 λεπτά το κιλό με προοπτική να φθάσει και τα 55 λεπτά, αλλά δεν υπάρχει παραγωγή! Πρόπερσι πουλήθηκε 22 λεπτά το κιλό και πέρυσι κυμάνθηκε από 28 έως 32 λεπτά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε σύνολο 2.600.000 στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας πανελλαδικά η καταστροφή κατά μέσο όρο ξεπερνά το 50% της παραγωγής. Ειδικότερα στο θεσσαλικό κάμπο, όπου καλλιεργούνται περίπου 1 εκατ. στρέμματα, η καταστροφή αγγίζει και το 100%, αφού υπάρχουν χωράφια στα οποία δεν θα μπουν συλλεκτικές μηχανές.

Και στον μακεδονικό κάμπο (Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Κιλκίς και Σέρρες) η καταστροφή κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 50% έως 60% και κατά τόπους έως 70%.

“Στην κεντρική Μακεδονία καλλιεργούνται 550.000 στρέμματα βάμβακος και η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και 70%”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχίτας. “Για παράδειγμα στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης καλλιεργούμε 20.000 στρέμματα. Στα 6.000 στρέμματα δεν πρόκειται να μπει συλλεκτική μηχανή διότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική” προσθέτει ο αγροτοσυνδικαλιστής.



Άμεσες αποζημιώσεις ζητά και η ΠΑΣΕΓΕΣ

Να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν ζητά και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Ωστόσο σε πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου της με την ηγεσία του υπουργείου δεν ξεκαθαρίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. “Συναντήσαμε τον κ. Σκανδαλίδη και τον υφιστάμενό του υφυπουργό Γ. Κουτσούκο στους οποίους θέσαμε το πρόβλημα, ώστε να δοθεί άμεσα λύση για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών. Ελπίζουμε ο υπουργός να κατανοήσει ότι οι αγρότες δεν έχουν περιθώρια απώλειας εισοδήματος και ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση σύντομα”, υπογράμμισε στη “Μ” ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Γρηγόρης Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι στον κάμπο της Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται 98.000 στρέμματα βάμβακος. Εάν οι αγρότες δεν αποζημιωθούν ενδεχομένως να μιλάμε για ένα ισχυρό πλήγμα στην αγροτική οικονομία του νομού”.

Ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι δεν προβλέπεται από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση για καταστροφές από πράσινο σκουλήκι, όμως ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να βρουν λύση για να δοθούν σύντομα τα χρήματα στους αγρότες.
•Χαριστική βολή. Εκτός από το πράσινο σκουλήκι, και ο καιρός φέτος προκαλεί περαιτέρω ζημιά στο βαμβάκι λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Ήδη η ΕΑΣ Λάρισας προτρέπει με ανακοίνωσή της τους παραγωγούς να διεκδικήσουν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ. “Η συνεχής βροχόπτωση των τελευταίων ημερών έδωσε τη χαριστική βολή στο βαμβάκι”, επισημαίνει ο Θεσσαλονικιός αγροσυνδικαλιστής Χρήστος Τσιχίτας, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί πρέπει να διεκδικήσουν περαιτέρω αποζημίωση.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: