Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΤΑ ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΝΥΧΤΙΑ..

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή τους οι δύο αξιωματικοί που φέρονται ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα είχαν μπει στο στόχαστρο της υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας μετά από καταγγελία για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Ωστόσο, η έρευνα ματαιώθηκε, καθώς οι αδιάφθοροι ενημερώθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την εξάρθρωση κυκλώματος με λαθραία τσιγάρα.
Η τακτική των αστυνομικών αρχών να δώσουν «ελεγχόμενη» ελευθερία κινήσεων στη σπείρα και η προστασία που παρείχαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στα μέλη της διευκόλυναν την επιχείρηση που είχε στηθεί για την εξάρθρωση του κυκλώματος. «Θα γίνουμε καπνοβιομήχανοι», έλεγαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες τους χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι από τον περασμένο Μάρτιο βρίσκονται σε διαρκή επιτήρηση. Κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποτέλεσε η τακτική της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετά τη φωτιά που είχε καταστρέψει το πρώτο εργοστάσιο του κυκλώματος. Οι αστυνομικοί έκαναν τα στραβά μάτια προκειμένου να επιτρέψουν στα μέλη της σπείρας να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους
Ο πληροφοριοδότης
Μετά την πυρκαγιά, που οφειλόταν σε ατύχημα, το επόμενο εργοστάσιο στήθηκε στην περιοχή του ΤΙΤΑΝ κοντά στο Δερβένι. Το ίδιο διάστημα, τα μέλη του κυκλώματος αναζητούσαν πληροφορίες για τις ενέργειες του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, ο αστυφύλακας που υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Υψηλών Προσώπων, είχε αναλάβει να «ψαρεύει» συναδέλφους του, προκειμένου να ειδοποιεί τους συνεργούς του. Ωστόσο, οι αξιωματικοί που χειρίζονταν την υπόθεση γνώριζαν ήδη για τις παράνομες δραστηριότητές του και είχαν επιβάλει το νόμο της σιωπής σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στο τμήμα. Μάλιστα, κάποιοι είχαν αναλάβει ακόμη και να παραπλανούν τον αστυφύλακα - παρατηρητή. Χαρακτηριστική είναι μία από τις «αναφορές» που δίνει ο αστυνομικός: «Μην ανησυχείτε. Αυτοί ασχολούνται με απομιμήσεις».
Χλιδάτη ζωή
Σε πολυτελή ξενοδοχεία, γυναίκες, πανάκριβα αυτοκίνητα και μηχανές ξόδευαν το «μερίδιό» τους από τα κέρδη πολλά από τα μέλη της σπείρας. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ο αρχηγός του κυκλώματος, ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι στη Χαλκιδική, ζούσε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και οδηγούσε ένα τζιπ Audi Q7, ενώ ο υπαρχηγός κινούνταν με μία Τζάγκουαρ. «Κάποιοι αγόρασαν σπίτια, κάποιοι άλλοι μηχανές και αυτοκίνητα. Είχαν αρχίσει να ξοδεύουν πολλά χρήματα για να ζουν άνετα», εξηγεί στέλεχος της ΕΛΑΣ.
Οι κάτοικοι
Κάτοικοι σε Νέα Φώκαια και Κασσανδρεία, αλλά και αστυνομικοί που υπηρετούν σε τμήματα της Χαλκιδικής επισημαίνουν ότι τους τελευταίους δύο με τρεις μήνες είχαν αρχίσει να ακούγονται διάφορες φήμες, καθώς κάποια άτομα απέκτησαν ξαφνικά μεγάλη οικονομική ευχέρεια. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι ήταν απλώς κουτσομπολιά. Αργότερα, όμως, άρχισαν να ακούγονται ονόματα συγκεκριμένων αστυνομικών, οι οποίοι φέρονταν μπλεγμένοι σε κάποια "περίεργη" υπόθεση. Αρχίσαμε να πιστεύουμε πως όλα αυτά είχαν κάποια βάση, όταν είδαμε ότι ορισμένοι άρχισαν να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι συνήθως», αναφέρει κάτοικος της Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής.
Ο ίδιος μάλιστα, εξηγεί πως δίπλα ακριβώς στο εργοστάσιο παρασκευής τσιγάρων υπήρχε ως «βιτρίνα» ένα μαντρί με ζώα και έτσι δικαιολογούνταν η κίνηση στην περιοχή, όπως και τα πηγαινέλα φορτηγών. Τονίζει παράλληλα πως τον τελευταίο μήνα συνέβη κάτι που παραξένεψε τους κατοίκους της περιοχής. «Στο ίδιο σημείο υπάρχει κυνηγότοπος και η παρουσία κυνηγών είναι συνεχής. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι κυνηγοί ανέφεραν ότι τα σκυλιά τους δηλητηριάστηκαν από φόλες και όλα τα περιστατικά συνέβησαν σε μικρή απόσταση από το παράνομο εργοστάσιο. Πιστέψαμε ότι κάποιος ήθελε να τους διώξει από την περιοχή και τώρα καταλαβαίνουμε το γιατί», τονίζει ο ίδιος.
απο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: