Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΙ H ZOYGLA. GR ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

Πήγαν να χτίσουν 1.000 βίλες στη Χαλκιδική χωρίς άδεια Δασαρχείου!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010, 22:10
Σωτήρης Σκουλούδης - Χρήστος Παναγόπουλος
Αποπειράθηκαν να εκδώσουν οικοδομική άδεια για την κατασκευή 80.000 τετραγωνικών μέτρων πολυτελών κατασκευών με πισίνα και υπόγειο -δηλαδή περίπου 1.000 κατοικίες, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να παρακάμψουν τις «ενοχλητικές» εγκρίσεις από το δασαρχείο! 
Ο λόγος για την Πόρτο Καρράς Α.Ε., η οποία τον Ιανουάριο του 2010 υπέβαλλε αίτηση στη Νομαρχία Χαλκιδικής για την αδειοδότηση κατασκευής....
στην Σιθωνία Χαλκιδικής τριώροφων υπερπολυτελών κατασκευών συνολικού εμβαδού 80.174,97 τ.μ. και συνολικού προϋπολογισμού 3.782.421,90 εκατ. ευρώ.



Η Νομαρχία εκδίδει πράγματι την άδεια στις 6 Σεπτεμβρίου αφού προηγουμένως –στις 19 Αυγούστου- ενημέρωσε τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και τα κατά τόπους δασαρχεία ότι με βάση τις αποφάσεις του ΣΤΕ με αριθμό 1285/2009 και 1286/2009 σύμφωνα με τις οποίες «εκτάσεις που έχουν απωλέσει το δασικό τους χαρακτήρα πριν από την 11η Ιουνίου 1975 λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με διοικητική πράξη δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν με πράξη του δασάρχη ως δάση», ότι «για την αποφυγή της ταλαιπωρίας και με γνώμονα το συμφέρον εξυπηρέτησης των πολιτών κρίνουμε ότι δεν απαιτείται και δεν θα πρέπει να ζητείται να προσκομίζεται πράξη του Δασάρχη περί του μη δασικού χαρακτήρα τους όταν ζητείται η έκδοση πολεοδομικής άδειας για ακίνητα που εμπίπτουν και έχουν τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο αιτιολογικό και διατακτικό των παραπάνω αποφάσεων».



Ενδιαφέρον... σκεπτικό που φυσικά προκάλεσε την άμεση απάντηση της Διεύθυνσης Δασών του Νομού Χαλκιδικής: «Επειδή με την ισχύουσα Νομολογία χρειάζεται οπωσδήποτε πιστοποιητικό τελεσιδικίας περί του χαρακτηρισμού των εκτάσεων, για να προχωρήσει οποιαδήποτε περαιτέρω Διοικητική Πράξη (...) θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι προαπαιτούμενη η πιστοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας περί του δασικού ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων στις οποίες υπάρχει αίτημα για έκδοση άδειας δόμησης και οι οποίες βρίσκονται εκτός των ορίων έγκυρων και εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων».



Η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων έγινε από τον βουλευτή και πρώην Νομάρχη Αργύρη Λαφαζάνη και προκάλεσε την επίσκεψη των ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις 5 Νοεμβρίου, όπου διαπιστώθηκαν επιπλέον παραλείψεις από αυτές που είχε επισημάνει ο βουλευτής! Εκτός λοιπόν από την έγκριση του Δασάρχη, «απουσίαζε» η έγκριση από τον ΕΟΤ, η έγκριση από την Αρχαιολογική υπηρεσία καθώς και η έγκριση Περιβαλλοντικών όρων.

Όπως ήταν επόμενο, την ίδια ημέρα η Πολεοδομία Πολυγύρου προχώρησε στη διακοπή των εργασιών.
Αυτό το περιβαλλοντικό «έγκλημα» απετεύχθη επιτυχώς. Το επόμενο;



Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010, 22:23

Δεν υπάρχουν σχόλια: