Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Με τους γιατρούς που κάνουν ήδη απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στις αντίστοιχες κλινικές δημόσιων νοσοκομείων αρχίζει μεθαύριο Τετάρτη ο θεσμός του ολοήμερου νοσοκομείου σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας.Το μέτρο θα ισχύσει πιλοτικά σε 25 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα λειτουργούν μετά τη λήξη του ωραρίου (από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ) εκτός από τις ημέρες της εφημερίας. Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα αρχίζει με τρία γενικά νοσοκομεία ("ΑΧΕΠΑ", "Παπανικολάου", Παπαγεωργίου") και το αντικαρκινικό "Θεαγένειο".
Σε μεταγενέστερο χρόνο -που δεν προσδιορίζεται- θα διενεργούνται στα νοσοκομεία.....
διαγνωστικές και εργαστηριακές πράξεις, καθώς και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Για τις τελευταίες ορίστηκε πάντως το τιμολόγιο στα 150 ευρώ -εκτός του νοσηλίου και των υλικών- όταν πρόκειται για μικρά χειρουργεία που απαιτούν νοσηλεία μίας ημέρας. Για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που διενεργούνται από τον ίδιο γιατρό, συμπληρωματικά στην επίσκεψη στο ιατρείο, όπως γυναικολογικοί ή καρδιολογικοί υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, αμνιοκεντήσεις, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή, το ύψος της οποίας δεν προσδιορίζεται.
Το κόστος της επίσκεψης και των εξετάσεων θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία (για τους ασφαλισμένους) και τοις μετρητοίς για τους ανασφάλιστους. Η αμοιβή καθορίστηκε με βάση την ανακοστολόγηση (προς τα πάνω) του ισχύοντος "τιμολογίου" στα απογευματινά ιατρεία και θα είναι από 45 μέχρι 90 ευρώ, όταν πρόκειται για πανεπιστημιακό γιατρό, από 30 (για επιμελητές γ') μέχρι 80 ευρώ (συντονιστές διευθυντές ΕΣΥ) και από 20 έως 55 ευρώ στις άγονες περιοχές.
Σε μία προσπάθεια αποτροπής της παραπομπής ασθενών από τα πρωινά ιατρεία στα επ' αμοιβή απογευματινά, θεσπίζονται προϋποθέσεις, οι οποίες όμως έχουν δοκιμαστεί την τελευταία δεκαετία όχι πάντα με επιτυχία. Για να συμμετάσχει ένας γιατρός στην απογευματινή βάρδια, πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες τακτικού πρωινού ιατρείου. Στα εργαστήρια το σύνολο των εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται στην απογευματινή βάρδια κάθε μήνα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις εξετάσεις που θα διενεργούνται στα τακτικά ιατρεία.
Το φλέγον ζήτημα που έθεσαν οι συμμετέχοντες στα απογευματινά ιατρεία γιατροί στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Υγείας Μ. Τιμοσίδη, αφορά την κατανομή των εσόδων. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι: για τις ιατρικές επισκέψεις στους γιατρούς θα αναλογεί το 60% της αμοιβής και το 40% στο νοσοκομείο. Για τις χειρουργικές επεμβάσεις ο πρώτος χειρουργός θα λαμβάνει το 60% της αμοιβής, αν υπάρχει δεύτερος το 20% (αν δεν υπάρχει προστίθεται στην αμοιβή του πρώτου) και 20% ο αναισθησιολόγος. Για τις απεικονιστικές εργαστηριακές πράξεις: 50% στο νοσοκομείο, 5% στον καθηγητή, διευθυντή, συντονιστή ή υπεύθυνο του εργαστηρίου, 30% στο γιατρό που πραγματοποίησε την εξέταση, 10% στο συνεργαζόμενο γιατρό ή στο υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό, 5% στο λοιπό προσωπικό του τμήματος. Τα έσοδα στα βιοπαθολογικά εργαστήρια και τα τμήματα πυρηνικής ιατρικής θα κατανέμονται κατά 30% στους γιατρούς και κατά 70% στο νοσοκομείο.
Πάντως το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι τα ακαθάριστα ετήσια έσοδα στα ταμεία των νοσοκομείων δεν θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: