Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Του Κώστα Καντούρη
Νέα στοιχεία για τη μεγάλη υπόθεση παρασκευής και διακίνησης τσιγάρων που αποκαλύφτηκε στη Χαλκιδική φέρνει κλιμάκιο Ευρωπαίων στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες και άλλα φορτία με λαθραία τσιγάρα που έχουν κατασχεθεί σε ακόμη τέσσερις χώρες παρασκευάστηκαν από το εργοστάσιο που καταστράφηκε από φωτιά.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε και αφορά τους 20 συλληφθέντες οι οποίοι εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ και την υποδιεύθυνση οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας στο παράνομο εργοστάσιο της Νέας Φώκαιας αναφέρεται ότι....
 σε έξι ευρωπαϊκές χώρες κατασχέθηκαν 23 φορτία. Από τις κατασχέσεις αυτές εκτιμήθηκε ότι η ζημία του δημοσίου έφτασε τα 5.213.562 ευρώ.

Τα 23 φορτία αφορούσαν τσιγάρα συγκεκριμένης εταιρείας (Philip Morris), εκπρόσωποι της οποίας από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να ταυτοποιηθεί η μηχανή παρασκευής που άφηνε συγκεκριμένο σημάδι (αποτύπωμα) στο ασημόχαρτο που τοποθετούνταν στο εσωτερικό κάθε πακέτου.

Μετά τις συλλήψεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, οι έρευνες συνεχίστηκαν, ειδικά από την πλευρά των γερμανικών τελωνειακών αρχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή τη φορά ταυτοποιήθηκε το συγκεκριμένο αποτύπωμα και σε λαθραία τσιγάρα που έφεραν ετικέτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για κατασχέσεις που έγιναν σε Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Γερμανία, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός στις ελληνικές αρχές ο αριθμός των φορτίων. “Αυτό σημαίνει πως οι κατηγορίες γίνονται βαρύτερες και τα πρόστιμα σε βάρος των υπαιτίων αυξάνονται”, σημείωναν δικαστικές πηγές που ενημερώθηκαν για την αποστολή των στοιχείων.



Το κλιμάκιο

Το κλιμάκιο των Ευρωπαίων αποτελείται από δύο γερμανούς τελωνειακούς, τον εισαγγελέα του Ανόβερου, καθώς από εκεί ξεκίνησε η έρευνα για το δίκτυο της Χαλκιδικής, και ένα μέλος της OLAF. Σύμφωνα με τα όσα προγραμματίστηκαν, θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και με δικαστές και εισαγγελείς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το κλιμάκιο να επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που κάηκε, για να πιστοποιηθεί το αποτύπωμα της κατεστραμμένης μηχανής από την οποία παρασκευάστηκαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων, αλλά και το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα μηχανήματα που είχαν εγκαταστήσει τα μέλη του κυκλώματος.



Κοινή δράση

Το σημαντικότερο για τους έλληνες εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, που βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τις τελωνειακές αρχές της Γερμανίας, είναι η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης της δραστηριότητας της κοινής ομάδας έρευνας, η οποία συγκροτήθηκε τον περσινό Οκτώβριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση λαθρεμπορίου. “Η ατζέντα είναι ανοιχτή. Μπορεί να εξεταστεί η παράταση, αλλά και η υπογραφή σύμβασης για συγκρότηση νέας ομάδας, ακόμη και με συμμετοχή διωκτικών αρχών από τρίτη ευρωπαϊκή χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη “Μ” δικαστική πηγή που γνωρίζει τις εξελίξεις.





Έρευνες και στη Βουλγαρία



Μέλη του ΣΔΟΕ θεωρούν πως οι έρευνες για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας πρέπει να επεκταθούν και στη γειτονική Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, πρόσωπα από τη γειτονική χώρα αποτελούν σημαντικό κρίκο του κυκλώματος, παρότι δεν έχουν κατηγορηθεί. Ειδικότερα, προκύπτει πως τα μηχανήματα με τα οποία στήθηκε το νέο εργοστάσιο που βρέθηκε στη Νέα Φώκαια τα μέλη του κυκλώματος τα είχαν προμηθευτεί από τη Βουλγαρία, ενώ και μεγάλες ποσότητες καπνού και υλικών, όπως χαρτί, έφτασαν στη Χαλκιδική από τη γειτονική χώρα. Οι επιφυλάξεις των Ελλήνων ως προς το σκέλος της συνεργασίας με τους Βούλγαρους έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο διαπλοκής τελωνειακών με μέλη κυκλωμάτων. Παρότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη των γερμανών τελωνειακών ότι η έρευνα πρέπει να στραφεί στη Βουλγαρία, θεωρούν ότι στη σύμβαση που θα υπογραφεί για τη συγκρότηση κοινής ομάδας έρευνας οι ρήτρες πρέπει να είναι σαφείς και παράλληλα να διασφαλίζεται το στεγανό των ερευνών.

Εξάλλου, στις συναντήσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προσδιοριστεί και ένα γενικότερο πλάνο συνεργασίας για τα φαινόμενα πάταξης του λαθρεμπορίου στα Βαλκάνια. Αυτός είναι και ο ρόλος της συμμετοχής του εκπροσώπου της OLAF, η οποία εποπτεύει τέτοιες κινήσεις μεταξύ αρχών από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: