Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2011

Με την έγκριση της τρόικας παρουσιάζεται σήμερα στη Βουλή και στο υπουργικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του 2011 που προβλέπει πρόσθετη εξοικονόμηση χρημάτων (ώστε να καλυφθεί το πρόσθετο έλλειμμα) όπως και πρόσθετα μέτρα. Εν μέσω συνεχόμενων αντεγκλήσεων με το Βερολίνο η κυβέρνηση αποκλείει νέα περικοπή μισθών, συντάξεων και επιβολή νέων φόρων.
«Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους μείωσης δαπανών» και όχι τις απολύσεις, είπε και χτες ο Γ. Παπανδρέου στο βρετανικό BBC. Ομως η κυβέρνηση θα προχωρήσει...
στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, θα προχωρήσει στην «αναδιάρθρωση» σε δημόσιους οργανισμούς ή γενικότερα στο Δημόσιο. «Θα το κάνουμε -λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής- γιατί είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους Ελληνες πολίτες, προς τους οποίους έχουμε ανακοινώσει προγραμματικές δεσμεύσεις, οι οποίες συνίστανται στις μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές τις μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, που είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σ' αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία, θα τις υλοποιήσουμε».
Οι δηλώσεις αυτές απηχούν και την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην αποδεχτεί τις σκληρότερες προτάσεις της τρόικας. Ο κ. Πεταλωτής κάλυψε συγχρόνως την κ. Κατσέλη στην υπόθεση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, λέγοντας ότι «ούτως ή άλλως, η δυνατότητα της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις αντίστοιχες κλαδικές αποτελεί νόμο του κράτους». Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαβούλευση με τη μέγιστη, φυσικά, σύνεση που απαιτείται σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ζητήματα».
Ο νέος προϋπολογισμός όμως είναι προάγγελος νέων συγκρούσεων της κυβέρνησης με τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα που θα είναι σκληρότερες από τις προηγούμενες.
Η κόντρα με τη Μέρκελ
Η αντιπαράθεση με την Α. Μέρκελ συνεχίζεται επί της ουσίας, με το ΔΝΤ να δείχνει κάποια κατανόηση στις θέσεις της κυβέρνησης, αν και η τρόικα συνολικά πιέζει για μέτρα, πρωτίστως δε για περικοπές δαπανών. Η τρόικα ζητά απολύσεις από το δημόσιο τομέα (ευρύτερο ή στενό), προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείμματα και να μειωθούν οι δαπάνες.
Το δεύτερο θέμα για το οποίο εμμένει ειδικά η κ. Μέρκελ είναι η παράταση (επιμήκυνση) αποπληρωμής των ελληνικών δανείων. Πρόκειται όμως για τα δάνεια που θα αντλήσει η Ελλάδα από το 2011 και μετά και όχι γι' αυτά που πήρε το 2010. Ο γερμανικός Τύπος προχώρησε δε σε νέες επιθέσεις κατά της Ελλάδας.
Χτες πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει την ελληνογερμανική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι «οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι πάντα φιλικές». «Είναι μια σταθερά που καθορίζει και τις εταιρικές μας σχέσεις και τις σχέσεις γενικώς Ελλάδας και Γερμανίας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας: «Ενα δεύτερο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει ελληνογερμανικό θέμα. Δηλαδή, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά γενικότερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και είναι ζήτημα οικονομικής διακυβέρνησης».
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την αντίρρησή του πάνω στη συγκεκριμένη πρόταση της κ. Μέρκελ για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών μέσα σε ένα μηχανισμό στήριξης: «Δεν πρόκειται για έναν ελληνογερμανικό πόλεμο, όπως ακούμε κατά κόρον, αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για μια διαφορετική θεώρηση και μια διαφορετική προσέγγιση».
Ο κ. Πεταλωτής απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα αντιδράσει η Ελλάδα στην ενδεχόμενη εμμονή της κ. Μέρκελ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: