Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΚΟΠΙΑΣΤΕ..ΓΙΑ ΚΟΠΙΑΣΤΕ!

«Φωτιά» έχουν πάρει από το πρωί της Παρασκευής τα σενάρια που θέλουν την Πορτογαλία να δέχεται πιέσεις για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times Deutschland» στην οποία σημειώνεται ότι οι πορτογαλικές τράπεζες είναι εξαρτημένες από τα ρευστά διαθέσιμα της ΕΚΤ και ότι η πίεση που ασκείται στην Πορτογαλία στοχεύει στο να αποφευχθεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση η Ισπανία.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένας «αγώνας» διαψεύσεων....
 του δημοσιεύματος με πρώτον τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Πορτογαλίας.

Μετά τους Πορτογάλους αξιωματούχους και η Κομισιόν διαψεύδει τις φήμες για πιέσεις της ΕΚΤ στην Πορτογαλία προκειμένου να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Διάψευση είχαμε και από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε ότι αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στο μηχανισμό. Ωστόσο ο γενικός διευθυντής της Ισπανικής Τράπεζας υποστήριξε ότι η δυσπιστία των αγορών μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη χρηματοδότηση της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν απέφυγε να απαντήσει αν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup. Σημείωσε, ακόμη, ότι έως το τέλος του μήνα, οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε μία «σταθερή συμφωνία» που θα κυμαίνεται στα 80 δις.
Στο μεταξύ, την πρόταση για συμμετοχή και ιδιωτών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επανέλαβε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα και το spread των ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών στον απόηχο δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι κύριοι ομολογιούχοι θα μοιραστούν το κόστος διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών. Το spread των ιρλανδικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε στις 491 μονάδες βάσης από περίπου 476 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.
ΑΠΟ ΣΤΑΡ



Δεν υπάρχουν σχόλια: