Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ;

Τους επόμενους βουλευτές που θα μετακομίσουν στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη αναζητεί η Νέα Δημοκρατία, μετά τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη και την οικειοθελή αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. του Γιώργου Κοντογιάννη, βουλευτή Ηλείας.
Για «νέα αποστασία» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 4 βουλευτές αναζητούν τη μέθοδο μετακίνησής τους στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αυτοί είναι η Έλσα Παπαδημητρίου, βουλευτής Αργολίδας, ο κ. Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανίας), ο κ. Μιχάλης Μπεκίρης (βουλευτής Αχαΐας) και ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος (βουλευτής Φθιώτιδος). Η Ντόρα Μπακογιάννη επιθυμεί, βεβαίως, να συμπληρώσει άμεσα τον μαγικό αριθμό των 10 βουλευτών, ώστε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να είναι σε θέση σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Επισημαίνεται ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε συνάντηση του κ. Γιαννόπουλου ......
με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά το πέρας της οποίας ο βουλευτής Φθιώτιδας δήλωσε «ανήκω στη ΝΔ, βρίσκομαι στη Ν.Δ και θα είμαι στη Ν.Δ.».
Ως 10ο κατά σειρά μετακίνησης οι παρατηρητές προεξοφλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη μεθοδευμένη αποχώρησή του επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κ. Μπεκίρης ανήκει στον κύκλο επιρροών του αδελφού της Ντόρας Μπακογιάννη.
Εν τω μεταξύ, η χιονοστιβάδα εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία προκαλείται την ώρα που και χώρα βαδίζει προς τις πιο κρίσιμες 100 ημέρες της νεότερης ιστορίας της.
Η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, εξαιτίας της ανοιχτής θέσης που πήρε κατά της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής σύγκλισής του με την Ντόρα Μπακογιάννη, φαίνεται ότι άνοιξε τον δρόμο στην έξοδο για ακόμη έναν βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Γιώργο Κοντογιάννη, βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό Εργασίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.
Ο κ. Κοντογιάννης επιλέγει τον δρόμο της εξόδου από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου στη Βουλή, έλαβε θέση κατά του κόμματός του, προσφέροντας «άλλοθι» στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στη διαγραφή του.
Ήδη ο κ. Κοντογιάννης, με προσωπική του δήλωση, έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, περνώντας στο στρατόπεδο των ανεξάρτητων βουλευτών.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης Κοντογιάννη για τη Νέα Δημοκρατία είναι μακρύ. Ο βουλευτής θεωρείται από τα στελέχη εκείνα που είναι πολύ κοντινά στο περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατ' αρχάς, την περίοδο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χαμένη πλευράς.
Αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές, σε μια κίνηση δείγμα της θέλησής του να βρεθεί εκτός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κοντογιάννης, με δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ηλείας, διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να θριαμβολογεί.
Άμεση αντίδραση από την Ν.Δ.

Άμεση και σφοδρή ήταν η επίθεση της Ν.Δ. στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γιώργο Κοντογιάννη και στα όσα είπε σήμερα στη Βουλή.
Κύκλοι της Ρηγίλλης ανέφεραν πως η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς την ανέμεναν.
«Βέβαια, ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του» είπαν χαρακτηριστικά.
Ενδεικτική της στάσης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη συνάντηση που είχε με εκλεγμένους και υποψήφιους περιφερειάρχες του κόμματος του.
Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε ευθέως τις αποφάσεις των δύο βουλευτών με τη στήριξη προς τον κ. Παπανδρέου, θυμίζοντας, όμως, ότι «ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί».

Η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα, θα έπρεπε να βασίζεται στην Οικονομική της Πολιτική. Όμως, η οικονομική της Πολιτική είναι αδιέξοδη. Και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις, που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω.
Καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί τώρα ο κύριος Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από αλλού. Πολύ λίγους, αλλά πολύ πρόθυμους. Από προχθές αυτό, γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο Λαός μας, με την ψήφο του στην τελευταίες εκλογές, έβαλε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία σε ανοδική τροχιά.
Αλλά ένα να ξέρουν: Ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί».
Η Ρηγίλλης, σαφέστατα πλέον, ζητεί τόσο από τον κ. Αυγενάκη όσο και από τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, εξελέγησαν με τη σημαία της Ν.Δ.. Σε ερώτηση για το αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός ''νέα αποστασία''».
Στη Νέα Δημοκρατία εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τελευταίες κινήσεις των βουλευτών έχουν ως στόχο να πλήξουν την ανοδική πορεία του κόμματος και να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.
Επισημαίνουν, μάλιστα, πως, «από τα όσα είπε ο κ. Κοντογιάννης προκύπτει ότι στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται από την περασμένη Κυριακή είναι να πληγεί η Ν.Δ. και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου».
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα πως τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Κοντογιάννης θα ενταχθούν σύντομα στη Δημοκρατική Συμμαχία της κας Μπακογιάννη.
ΖΟΥΓΚΛΑ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: