Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ..ΗΡΘΕ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε

Σχετικά με την εκδοθείσα υπ' αριθμ. 199/9-9-2010 οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας Πολυγύρου Χαλκιδικής για ανέγερση πολυτελών κατοικιών στο άνω Χωριό του συγκροτήματος της θυγατρικής μας εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, την υπ' αριθμ. 15/5649/5-11-10 διαταγή διακοπής των σχετικών εργασιών της ίδιας Υπηρεσίας και τα δημοσιεύματα αναφορικά με την πληρότητα του σχετικού φακέλου, η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. ανακοινώνει τα εξής:
1. Όσον αφορά την βεβαίωση Δασαρχείου:
1.1 Κανένα σπίτι δεν χωροθετείται και δεν πρόκειται να χτιστεί μέσα σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη δασική.
1.2 Με την επιφύλαξη ισχύος των διατάξεων σωρείας νόμων...
με τις οποίες η όλη έκταση του Πόρτο Καρράς έχει χαρακτηρισθεί ως μη δασική, η ιδιοκτήτρια εταιρεία υπέβαλε αιτήματα προς το οικείο Δασαρχείο, σε συνέχεια των οποίων, από τη συνολική έκταση των 17.630 στρεμμάτων του Πόρτο Καρράς, 8.500 στρέμματα έχουν χαρακτηρισθεί από το Δασαρχείο ως δασικά και ένα μέρος ως μη δασικά. Οι σχετικές βεβαιώσεις του Δασαρχείου υπάρχουν στον αντίστοιχο φάκελο της εν λόγω οικοδομικής άδειας.
1.3 Από τα 516 σπίτια, τα 130 σπίτια έχουν αρχίσει να ανεγείρονται πριν από 38 χρόνια, με οικοδομικές άδειες του 1972 και καταρρακώνουν το ειδυλλιακό περιβάλλον του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ στη κατάσταση εγκατάλειψης που είναι σήμερα.
1.4 Μέρος των υπολοίπων είναι σε εκτάσεις που με πράξεις του Δασαρχείου έχουν χαρακτηρισθεί ως μη δασικού ενδιαφέροντος.
1.5 Τέλος το υπόλοιπο μέρος των σπιτιών είναι σε εκτάσεις που με πράξεις της Διοίκησης (και μάλιστα με Νόμο και Διάταγμα) έχουν αποδοθεί σε νόμιμες, μη δασικές, χρήσεις πριν από το Σύνταγμα του 1975. Οι εκτάσεις αυτές είχαν μετατραπεί από τότε, από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, βάσει νόμου, σε γεωργικές εκτάσεις και σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ δεν απαιτείται βεβαίωση του Δασαρχείου.
2. Τα στρέμματα που καλύπτονται από τα σπίτια στα οποία αφορά η εν λόγω άδεια είναι μόλις 42, δηλαδή περίπου το δύο τοις χιλίοις (2ο/οο) της όλης έκτασης των 17.630 στρεμμάτων.
3. Η περιοχή διέπεται από ίδιο πολεοδομικό καθεστώς (Π.Δ. 30/9/1976 - ΦΕΚ 315/1976) το οποίο επικαιροποιήθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ 406/12-9-2008) με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σιθωνίας.
4. Υπάρχει εγκεκριμένος και σε ισχύ νόμιμος συντελεστής κάλυψης 1% και συντελεστής δόμησης 2%, που είναι πολύ μεγαλύτερος από το συντελεστή που απαιτείται για τα 516 σπίτια της οικοδομικής άδειας.
5. Οι πολυτελείς κατοικίες που προβλέπονται στην υπόψη οικοδομική άδεια θα κατασκευαστούν κατά τα οριζόμενα στο ειδικό Πολεοδομικό καθεστώς που διέπει το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ (αν. παρ. 3) και ως εκ τούτου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
6. Δεν υπάρχει καμία έλλειψη στο θέμα των μελετών και των υφισταμένων υποδομών του συγκροτήματος για την πλήρη εξυπηρέτηση των εν λόγω κατοικιών.
7. Πριν την έναρξη των εκσκαφών των εν λόγω οικοδομών στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς θα ειδοποιηθεί εγκαίρως η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δικές της ενέργειες, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. πρωτ. ΙΣΤ' ΕΠΚΑ/Α/8159/20-7-2009 της ΙΣΤ' Εφορίας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως εξάλλου γίνεται επί σειρά ετών.
8. Επομένως, καμία παρανομία ή παρατυπία δεν συντελέσθηκε, ούτε συντελείται στο Πόρτο Καρράς, η δε ανακίνηση τέτοιων θεμάτων τις παραμονές εκλογών εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς και συμφέροντα.
9. Σε σχέση με τη διαταγή διακοπής εργασιών, διευκρινίζεται ότι η ανέγερση των 516 κατοικιών εντάσσεται σε ένα μακροχρόνιο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την κατασκευή εξοχικών - τουριστικών κατοικιών στο Πόρτο Καρράς το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να υλοποιήσει, όταν οι οικονομικές και λοιπές συνθήκες το επιτρέψουν. Η έκδοση οικοδομικών αδειών - χωρίς φυσικά να αρχίσουν να εκτελούνται οικοδομικές εργασίες - ζητήθηκε εκ των προτέρων για να υπάρχει η αναγκαία προετοιμασία και να αποφευχθούν οι πασίγνωστες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εμπλοκές όταν επέλθει ο κατάλληλος χρόνος εφαρμογής του προγράμματος. 
IN.GR

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: