Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Μετα τη βιβλιοθήκη ακολουθεί και το ωδείο;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με λύπη αλλά και αγανάκτηση αναγκαζόμαστε να αναφερθούμε σε δύο θέματα που αφορούν τη νεολαία μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία μας. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου οι διέξοδοι και οι ευκαιρίες για τους νέους μας μειώνονται δραματικά, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να συντηρεί, να αναδεικνύει και να δημιουργεί για αυτούς...
τις αναγκαίες υποδομές στους τομείς των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.

Φέτος το Φεβρουάριο, και με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταργήσει την πανέτοιμη να λειτουργήσει δημοτική βιβλιοθήκη Πολυγύρου και να εγκαταστήσει στο συγκεκριμένο κτίριο μια από τις υπηρεσίες του Δήμου, υπήρξε γενικός ξεσηκωμός των κατοίκων της πρωτεύουσας εξ αιτίας του οποίου αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τα σχέδια τους. Πρόλαβαν όμως να ξηλώσουν μέρος των επίπλων και να πετάξουν μέσα σε τσουβάλια πολλά από τα σπάνια και πολύτιμα βιβλία της βιβλιοθήκης μας. Αν και μέχρι σήμερα φέραμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τουλάχιστον τρεις φορές απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση και λειτουργία της, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία θετική εξέλιξη. Ένα υπέροχο κτίριο, μια οργανωμένη βιβλιοθήκη πλήρως εξοπλισμένη, με καινούρια έπιπλα, με υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με παιδικό τμήμα, με αναγνωστήριο και με τμήμα παρουσίασης νέων εκδόσεων και διδασκαλίας σε μαθητές παραμένουν επί 10 μήνες παρατημένα.

Το δεύτερο θέμα που αποδεικνύει την πλήρη αδιαφορία του Δημάρχου και των αρμόδιων δημοτικών συμβούλων του για τα ζητήματα του Πολιτισμού στο Δήμο μας είναι η, για πρώτη φορά από την ίδρυση του, παύση λειτουργίας του δημοτικού ωδείου. Αυτή η παιδαγωγική κυψέλη την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά με αφοσίωση και αγάπη άξιοι και ικανοί συνδημότες μας, σταμάτησε φέτος να λειτουργεί ελλείψει καθηγητών (!!!!!). Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης καθηγητών αν και οι επισημάνσεις μας για τον κίνδυνο να συμβεί κάτι τέτοιο υπήρξαν συνεχείς και επίμονες. Το δημοτικό ωδείο, που αποτελεί τυπικά αλλά και ουσιαστικά σχολείο, δεν έχει ξεκινήσει τα μαθήματα του, πράγμα που έχει φέρει σε απόγνωση γονείς και παιδιά. Η επί πολλές δεκαετίες πνευματική αυτή όαση, από την οποία πέρασαν χιλιάδες νέοι και που εκτός της πολιτιστικής προσφοράς της στον τόπο προσέφερε και επαγγελματική αποκατάσταση σε αρκετούς σπουδαστές της, έβαλε λουκέτο. Από τη μεταφορά του ωδείου στο θαυμάσιο κτίριο των παλιών δικαστηρίων, τη δημιουργία λειτουργικών χώρων διδασκαλίας, την ίδρυση νέων τμημάτων και την τοποθέτηση για πρώτη φορά μόνιμης υπαλλήλου για την γραμματειακή υποστήριξη του, φτάσαμε σε λιγότερο από ένα χρόνο στην απόλυτη απαξίωση του με τη διακοπή της λειτουργίας του.

Καλούμε τη δημοτική αρχή, όχι μόνο να λειτουργήσει άμεσα τη δημοτική βιβλιοθήκη και το ωδείο προς όφελος της νεολαίας μας, αλλά και να φροντίσει να δημιουργηθούν ανάλογες υποδομές στους τομείς των Γραμμάτων και του Πολιτισμού σε όλες τις έδρες των καποδιστριακών δήμων. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα από αυτούς που πριν από ένα χρόνο υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα προκειμένου να αποσπάσουν την ψήφο τους.

Πολύγυρος 8 / 10 / 2011

ΘΩΜΑΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Πρώην Δήμαρχος Πολυγύρου -
Επικεφαλής Ελάσσονος Μειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: