Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Αντ. Σαμαράς: «Οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος σταθερότητας»

Αντ. Σαμαράς: «Οι εκλογές είναι ο μόνος δρόμος σταθερότητας»Με αυτό το αίτημα θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.


Τις πρόωρες εκλογές προτάσσει ως τον μοναδικό δρόμο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα, να επέλθει η κοινωνική ηρεμία και να εκτονωθεί η... κοινωνία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς που θεωρεί ότι οι θεσμοί θα προστατευθούν μόνο με την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

«
Ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής των πάντων» είναι μια φράση που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς στις πολλές συνομιλίες που έχει τις τελευταίες ώρες, ενώ εμφανίζεται απόλυτα αντίθετος σε νέες απόπειρες περί κυβέρνησης συνεργασίας που διακινούνται και πάλι από κυβερνητικά στελέχη.

Με τη γραμμή ότι ο λαός είναι ο υπέρτατος κριτής των πάντων, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του με κεντρικό αίτημα τις εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροροφίες του «Βήματος» είναι βαθύτατα προβληματισμένος με όσα έγιναν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και με την κοινωνική κατακραυγή κατά της κυβέρνησης και θεωρεί ότι οι εκλογές είναι η ενδεδειγμένη λύση για να υπάρξει διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο.

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι υπάρχει πλέον πρωτοφανής δυσαρμονία λαού και κυβέρνησης και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, επιμένει ότι οι εκλογές που ζητά και θα ζητήσει με μεγαλύτερη πλέον ένταση, είναι ο μόνος δρόμος σταθερότητας στη χώρα.

Το αίτημα αυτό του κ. Σαμαρά έχει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, καθώς θα έρθει λίγες ημέρες μετά τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια που σημείωσε, μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου, ότι οι εκλογές γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια.

Η επισήμανση αυτή ενόχλησε αρκετούς στη Ν.Δ. αν και η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν τη σχολιάζει, και αρκετά στελέχη και βουλευτές σημειώνουν ότι ο κ. Παπούλιας δεν είχε την ίδια ευαισθησία να τονίσει παλαιότερα επί κυβερνήσεων Καραμανλή και μάλιστα με γραπτή του δήλωση για την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα υψώσει τους τόνους της κριτικής κατά της κυβέρνησης, για την οποία θεωρεί ότι έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο της και δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία. Μάλιστα, στενοί του συνεργάτες επικαλούνται τις πρωτοφανείς διαμαρτυρίες των πολιτών σε όλη την επικράτεια και τονίζουν, όπως εξάλλου έχει φανεί και σε αποκαλυπτικά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ότι στις περισσότερες πρωτεύουσες νομών, η οργή του κόσμου ήταν μεγάλη.

«Σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί οι πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν δεν είναι ''φασίζουσες μειοψηφίες'' όπως είπε κυβερνητικό στέλεχος, ούτε ψηφοφόροι ενός κόμματος. Η οργή του κόσμου ξεχείλιζε. Ας το καταλάβουν στην κυβέρνηση και μην επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης» αναφέρει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν πλέον για τη στρατηγική του, μετά τη συμφωνία για το κούρεμα, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να επιμένει στο αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση και αναμένεται να αξιοποιήσει την απόφαση του πορτογάλου πρωθυπουργού και ομοϊδεάτη του Πέδρο Πάσος Κοέλο.

Η απόφαση του Κοέλο να επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, δίνει – κατά τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά – ένα ισχυρό όπλο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και γι' αυτό θα προβάλουν την άποψη ότι η γραμμή του δικαιώνεται.

Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει και αύριο στη Βουλή στη γραμμή ότι η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία και θα σημειώσει ότι πολλές λεπτομέρειές του πρέπει να διευκρινιστούν και πολλές δοκιμασίες πρέπει να ξεπεράσει για να υλοποιηθεί.

Στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν τα εξής, τρία βασικά στοιχεία:

α. Λείπει κάθε αναφορά σε σχέδιο ανάπτυξης ή αναπυξιακής βοήθειας.

β. Προαναγγέλλεται ρητή καταγραφή του διευρυμένου ρόλου εξουσίας για το μόνιμο πολυεθνικό κλιμάκιο επιτήρησης που θα εγκατασταθεί στη χώρα.

γ. Προεξοφλείται η απόδοση από την Ελλάδα επιπρόσθετων 15 δισ. στον ΕFSF, από τη γερμανική επένδυση του σχεδίου HELIOS, πιθανότατα με μια δεσμευτική τιτλοποίηση εσόδων.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: