Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πολιτικές εξελίξεις προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος


Από τις Βρυξέλλες έφθασε τελικά η είδηση, δια της οποίας προαναγγέλλονται οι πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας.
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε την Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους και ενημέρωσε ...για τα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη, φέρεται να τους εξήγησε πως για την επικύρωση από την Βουλή της νέας συμφωνίας που θα προκύψει την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εξεδόθη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει πως προτίθεται να ζητήσει την υπερψήφιση του σχήματος που θα διαμορφωθεί, ως προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με αυξημένη πλειοψηφία. Επί λέξει διαβάζουμε τα εξής:


«Ενημέρωσα, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα πάντα: Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τους βασικούς αριθμούς, τα κρίσιμα ερωτήματα, τις προτεραιότητες, τους κινδύνους.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».


Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις καταλυτικές αποφάσεις κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής διαμορφώνουν και το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.


Η επιλογή αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρισκάρει, επιχειρώντας να επιτύχει είτε μία ευρύτερη αποδοχή και άρα να δεσμεύσει πολιτικές δυνάμεις (την Νέα Δημοκρατία εν προκειμένω, ενδεχομένως όμως και άλλες όπως το ΛΑ.Ο.Σ.) σε μία λογική συναίνεσης, είτε σε περίπτωση αποτυχίας να προκηρύξει εκλογές με άλλοθι την άρνηση των πολιτικών δυνάμεων,πλην ΠΑ.ΣΟ.Κ., να στηρίξουν την νέα συμφωνία με τους δανειστές.


Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως δρομολογούνται ήδη εξελίξεις οι οποίες θα είναι και άμεσου χαρακτήρα. 
zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: