Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Forbes: μια... χούντα για την Ελλάδα!


Την πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα, έστω και ως υπόθεση εργασίας εξετάζει άρθρο του Forbes σε άρθρο του Τιμ Γουόρστολ. Για τον αρθρογράφο ένα πραξικόπημα θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας με το χρέος αφού θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr ο κ. Γουόρστολ επικαλείται μια αποστροφή άλλου άρθρου που δημοσιεύτηκε στην βρετανική Daily Telegraph, σύμφωνα με το οποίο ...ένα πραξικόπημα θα ελάφρυνε την Γερμανία ώστε η Ελλάδα να ασχοληθεί μόνη της με την χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ:

«Υπάρχει ένα -όχι και τόσο πετυχημένο- αστείο που κυκλοφορεί τελευταία στις οικονομικές αγορές, ότι η πραγματική λύση για το ελληνικό πρόβλημα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αντί η Γερμανία να χρηματοδοτεί το ελληνικό χρέος, θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα», γράφει και συνεχίζει: «Το λυπηρό -αν όχι πικρό- σχετικά με αυτό το αστείο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το μικρό πρόβλημα του ότι θα είναι στρατιωτική δικτατορία, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μια καλή λύση για την ελληνική μιζέρια.»

Προσπερνώντας λοιπόν το θέμα «χούντα» με το χαρακτηρισμό «μικρό πρόβλημα» ο κύριος Γουόρστολ ξεδιπλώνει το συλλογισμό του, πάνω στο γιατί ένα πραξικόπημα θα ήταν μια καλή λύση: «Οι Έλληνες απλώς δεν μπορούν υπό αυτές τις περιστάσεις να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, έτσι θα πρέπει να χρεοκοπήσουν. Αλλά μία χρεοκοπία από μόνη της δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είναι ότι η ελληνική εργασία είναι θλιβερά μη ανταγωνιστική.»

Οπότε, λέει ο αρθογράφος, η λύση είναι να μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα, και γενικότερα «το ελληνικό βιοτικό επίπεδο, ​​πρέπει να μειωθεί προκειμένου να γίνει αυτή η εργασία ανταγωνιστική» και προκρίνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, πράγμα που θα δημιουργούσε αναταραχή στην ΕΕ γιατί «με τον τρόπο που έχει συσταθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη, η έξοδος μίας χώρας από την νομισματική ένωση θεωρείται ως μια συγκλονιστική ήττα για το σύνολο του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό του αρθρογράφου όλο αυτό το πρόβλημα θα το «έλυνε» μια χούντα: «Αυτό που το στρατιωτικό πραξικόπημα θα επέτρεπε είναι, (όπως είπα ας αγνοήσουμε τη μικρή λεπτομέρεια ότι είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα), να γίνει αυτό που πρέπει πιθανώς να συμβεί και θα είναι σίγουρα ο πιο ανώδυνος τρόπος για την Ελλάδα: να ασχοληθεί με τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ…»

Προς το τέλος ο αρθρογράφος προσπαθεί να κρατήσει λίγο τα προσχήματα. Αφού πρώτα ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός θα λύσει το πρόβλημα για όλους καταλήγει επισημαίνοντας ότι το πραξικόπημα είναι ένα τρομερό πράγμα:
«Κανείς δεν θέλει στ? αλήθεια να μιλάει για δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικό απλό οικονομικό πρόβλημα, αλλά εδώ καταλήξαμε καθώς το τρέχον σύστημα δεν παίρνει στα σοβαρά εκείνη την απλή λύση», γράφει χαρακτηριστικά εννοώντας την έξοδο από το ευρώ.
Πηγή: .lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: