Τα ακριβά αρώματα μπορεί να μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια… αλλά εν καιρώ κρίσης τα καλά αρώματα μπαίνουν σε μεγάλα μπουκάλια και ο κόσμος φαίνεται να τα προτιμά και μάλιστα πολύ. Αρώματα και κολώνιες, περιουσίες που δίνουμε ή που δίναμε όσοι από εμάς κάνουμε τακτικές επισκέψεις στα αρωματοπωλεία της πόλης μας, τα οποία πλέον έχουν γίνει .... μόδα.
Ο agelioforos.gr επισκέφτηκε δύο από τα αρωματοπωλεία της πόλης, αναζητώντας το «μυστικό» που μπορεί να συνεχίσει να δίνει μυρωδιά στην καθημερινότητα μας με πολύ λιγότερο κόστος. Το πρώτο κατάστημα βρίσκεται στην οδο Φράγκων και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης είναι η Χάιδω και ο Μάνος Μπουλάκης.
Το κατάστημα βρίσκεται εκεί από το 1958 και πέρασε στα αδέλφια Μπουλάκη το 2006 αφού πρώτα ο πρώην ιδιοκτήτης του Νίνο Χασόν μετέδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του σχετικά με την παρασκευή της κολώνιας. Φτάνοντας στο 2011 η επιχείρηση κάνει εισαγωγές πρώτων υλών τρεις φορές το χρόνο αλλά και οι ιδιοκτήτες του αποδεικνύοντας ότι αυτή η δουλειά θέλει μεράκι και διαρκή επιμόρφωση, ταξιδεύουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για ενημέρωση στη Γαλλία.


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Χάιδω Μπουλάκη στο ξεκίνημα της επιχείρησης ο κόσμος ήταν αρκετά διστακτικός καθώς, οι χύμα κολώνιες δεν είχαν και την καλύτερη φήμη σε ότι αφορούσε την διάρκεια αλλά και την απόδοσή τους . Στη χύμα κολώνια, αναφέρει η κ. Μπουλάκη, βασική είναι η ποιότητα της εσάνς και της αλκοόλης που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε αυτή να έχει διάρκεια αλλά και απόδοση. Αυτές λοιπόν είναι και κάποιες από τις λεπτομέρειες που προσέχουν οι αρωματοποιοί του 21ου αιώνα. Χρησιμοποιούν σωστά υλικά, στις σωστές αναλογίες, για σωστά αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα, είναι ένας ακόμη λόγος, εκτός του κόστους, που ο κόσμος πλέον έχει στραφεί στα αρωματοπωλεία.
Τώρα πλέον ο κόσμος δείχνει να αγαπά τη δυνατότητα επιλογής της ευωδιάς του και μάλιστα όταν αυτή η καθημερινή πολυτέλεια πλέον έρχεται στα χέρια του καθενός σε χαμηλές τιμές, καθώς τα 30 ml , 50 ml , και 100 ml πωλούνται 7, 10 και 17 ευρώ αντίστοιχα με την διπλή μάλιστα δόση αρώματος. Προσιτές τιμές φυσικά, αφού οι καταναλωτές δεν πληρώνουν το φόρο, την περίτεχνη συσκευασία αλλά ούτε και τη φίρμα. Έτσι, κολώνιες παρόμοιες μ` εκείνες όλων των επωνύμων δημιουργών έρχονται να ικανοποιήσουν πλήρως τους καταναλωτές, τόσο με την τιμή όσο και με την διάρκεια τους και την ποιότητα.


Το δεύτερο κατάστημα, με ιδιοκτήτρια την Κατερίνα Βασιλειάδου, βρίσκεται στην οδό Τύπου, στην ίδια θέση τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η ιστορία του κρατά από τη Μικρασιατική καταστροφή, αφού τότε οι παππούδες της βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν τη λειτουργία του. Μιλώντας στον agelioforos.gr, η κ. Βασιλειάδου αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα η δουλειά έχει μεγάλη άνοδο, με τον κόσμο να αναγνωρίζει την εξέλιξη των αρωμάτων.
Στη συνέχεια τονίζει πως οι κολώνιες είναι οικονομικές με πολύ καλά αποτελέσματα. Έτσι, λίγο η κρίση, λίγο η βελτίωση των αρωμάτων, οδήγησαν και πάλι στα αρωματοπωλεία. Η εισαγωγή των αρωμάτων του καταστήματος της γίνεται από Γαλλία, Ιταλία και Ελβετία, ενώ οι τιμές, φιλικές στην τσέπη των καταναλωτών, δεν υπερβαίνουν τα 7 ευρώ για τα 50 ml και τα 10 ευρώ για τα 100 ml.
Μπορεί όσα γνωρίζουν πολλοί για το πώς δημιουργείται ένα άρωμα, να προέρχονται από το ομότιτλο βιβλίο του Πατρίκ Ζισκίντ ή την ταινία. Το σίγουρο είναι, πως δεν απαιτούνται γνώσεις ειδικού, για να απολαμβάνουμε την ικανοποίηση που προσφέρει ένα αισθαντικό άρωμα, πόσο μάλλον όταν η τιμή του, ικανοποιεί και το πορτοφόλι μας…

Φ. Ν.
aggelioforos.gr