Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Επιτάχυνση εξελίξεων

του Γ. Κύρτσου
Οι αποφάσεις της αυριανής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να οδηγήσουν στην επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Όλα δείχνουν ότι το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 50% θα συνοδευτεί από πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας και εισοδηματικής λιτότητας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη θέληση ούτε τη δυνατότητα να συνεχίσει προς αυτή την πολιτική κατεύθυνση. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης έκαναν σαφές ότι η υπερψήφιση του πολυσυζητημένου πολυνομοσχεδίου ήταν η τελευταία εκδήλωση αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα περιοριστικά μέτρα, γιατί αισθάνονται ότι έχουν χάσει την επαφή με την εκλογική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Πρωθυπουργική μοναξιά
Σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή λίγων μηνών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να ψηφίσουν νέα δύσκολα μέτρα, που θα συμπληρώνουν το τολμηρό «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Δεν δέχονται να σηκώσουν αυτό το πολιτικό βάρος και ζητούν ήδη πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού προκειμένου να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται και από άλλες πολιτικές δυνάμεις ή να επιχειρηθεί η πολιτική λύτρωση μέσα από πρόωρες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την εξουσία και να αναζητήσει εκλογική έξοδο κινδύνου με τη μέθοδο Καραμανλή. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική συνοχή της και πως πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να τον στηρίξουν με τους δικούς του όρους.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι πιθανό να πάμε σε πρόωρες εκλογές σε διάστημα 3-6 μηνών.
Οι εκλογές δεν θα δώσουν λύση στο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, αποτελούν, όμως, τη μόνη δημοκρατική απάντηση στο σημερινό αδιέξοδο.
Οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και τη σημαντική ενίσχυση της συγκριτικής θέσης της ΝΔ, η οποία, όμως, απέχει αρκετά από την εκλογική και κυρίως την πολιτική αυτοδυναμία.
Η ενίσχυση της ΝΔ συνδυάζεται με τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς την Αριστερά, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματική τη μετεκλογική συνεννόηση για το σχηματισμό σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρατηθεί στην εξουσία και δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας, που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναγκαία οικονομική και κοινωνική προσαρμογή.

Πηγή: www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: