Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζεται και σήμερα το παζάρι-θρίλερ με την τρόικα

Συνεχίζονται και σήμερα οι συζητήσεις σχετικά με την προσαρμογή του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014 με την τρόικα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε... συνάντηση του Βενιζέλου με τους τροΐκανούς, μετά από την οποία δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται μέτρα ύψους 6 δισ. από σήμερα έως και το 2014, τα οποία ζητούν οι δανειστές μας. «Αγκάθια» αποτελούν τα φορολογικά μέτρα για κάποια από τα οποία η τρόικα πιστεύει πως δεν θα αποδώσουν λόγω της ύφεσης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η καθυστέρηση στιςαποκρατικοποιήσεις και η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.


Παράγοντες που είναι κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Εντωμεταξύ, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που θα έχουν την Κυριακή στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung πως η μείωση 21%του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε τον Ιούλιο ήταν «ίσως» ανεπαρκής. 


«Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υπουργός και αναφέρει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί.


«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα από τη διαδικασία για το ελληνικό χρέος, προειδοποίησε ακόμη ο Σόιμπλε.


Απέρριψε αντίθετα το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο EFSF ώστε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λέγοντας πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να «νομισματοποιηθεί» το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά στην συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί, όπως αναφέρουν πηγές θα συζητήσουν πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, ενώ τριβές έχει δημιουργήσει το ζήτημα του αν και πώς ο EFSF μπορεί να αξιοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

Μάλιστα, αναφορικά με την Ελλάδα, οι δύο ηγέτες επαναλαμβάνουν πως η χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο, με το Βερολίνο να μην εμφανίζεται τόσο άτεγκτο απέναντι σε ενδεχόμενη ελεγχόμενη πτώχευση.

Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν χρειάζεται να αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά ενδεχομένως να αλλάζει τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: