Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Άφυτος: Αποκαλυπτήρια για το γλυπτό του Σπαρτιάτη Βασιλιά Αγησίπολις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Αφυτο Χαλκιδικής τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «ο Σπαρτιάτης βασιλιάς και το φίδι της βρύσης Μπαμπακιλέτ».
Το έργο, διαστάσεων 1,70 Χ 2,40, αποτελεί δωρεά του κ. Κλεάνθη Βαλαρούτσου και φιλοτεχνήθηκε με ντόπιο πωρόλιθο από τον Αφυτιώτη γλύπτη Βασίλη Παυλή.

Στην εκδήλωση μίλησαν για το θρύλο του.... Σπαρτιάτη βασιλιά Αγησίπολις ο αρχαιολόγος Μάκης Παπάγγελος, ο δήμαρχος Κασσάνδρας Βασίλης Παπαγιάννης, ο γιατρός και δημοσιογράφος Κλεάνθης Βαλαρούτσος καθώς και ο ίδιος ο γλύπτης.



Σχετικά με την ιστορία του γλυπτού, αναφέρεται σύμφωνα με τον Ξενοφώντα στα «Ελληνικά» πως το 381 π.Χ ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Αγησίπολις αφού αρρώστησε βαριά κατά τη διάρκεια πολιορκίας της Τορώνης, ζήτησε να τον μεταφέρουν στην Αφυτις, γνωστή τότε για το ιερό του Διονύσου και το Μαντείο του Αμωνος Διός.


Σύμφωνα με το θρύλο όμως ο βασιλιάς πέθανε στη βρύση Μπαμπακιλέτ και αφού τοποθετήθηκε σε ένα πιθάρι με μέλι μεταφέρθηκε στη Σπάρτη.


Για να τιμήσουν τον τόπο στον οποίο πέθανε ο βασιλιάς, οι στρατιώτες έσκαψαν και έκρυψαν στην αφυτιώτικη γη τη χρυσή πανοπλία την οποία από τότε προστατεύει ένα τεράστιο φίδι με κέρατα που γεμίζει με χρυσάφι την ποδιά όποιας γυναίκας πλησιάζει την ώρα που βγαίνει.




Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: