Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

«Μην τυχόν και πάτε στην Ελλάδα»

Picture 0 for «Μην τυχόν και πάτε στην Ελλάδα»Ισχυρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. «Θα πέσουν όλοι μαζί μας», διαμηνύουν οι απεργοί.

Ιδιαίτερα αρνητικός είναι ο αντίκτυπος στον ελληνικό τουρισμό από την απεργία των ιδιοκτητών ταξί, με τους ξενοδόχους να κάνουν λόγο για καίριο πλήγμα στον κλάδο τόσο για τη φετινή τουριστική περίοδο όσο και για τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρουν, οι κινητοποιήσεις  - που αναμένεται να ενταθούν μετά το ....
«ναυάγιο» της συνάντησης των ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση την Παρασκευή - δυσφημίζουν τη χώρα και δημιουργούν μια άσχημη εικόνα στο εξωτερικό, την ώρα που τα έσοδα του τουρισμού είναι περισσότερο σημαντικά από ποτέ.

Οι ξενοδόχοι σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αναζητούν τρόπους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, μισθώνοντας «καμουφλαρισμένα» Ι.Χ και βαν, ενώ απευθύνουν ύστατη έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μήπως και «σωθεί» η παρτίδα του Αυγούστου. Εκτιμούν ωστόσο ότι η ζημιά έχει γίνει και θα υπάρξει κύμα ανασχέσεων στις κρατήσεις του επόμενου διαστήματος.


«Οι κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί πραγματοποιούν μεγάλη ζημιά στον κλάδο και δυσφημίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό από τους πελάτες που είναι εδώ. Ο ξένος που φεύγει από τη χώρα μας αυτές τις ημέρες λέει στους γνωστούς μου “μη τυχόν και πάτε ποτέ στην Ελλάδα”», υπογραμμίζει στη
Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Ο ίδιος εκτιμάει ότι η εικόνα της Ελλάδας θα προκαλέσει κύμα ανασχέσεων κρατήσεων το επόμενο διάστημα, που θα επηρεάσουν σημαντικά τα τουριστικά έσοδα και την πληρότητα των ξενοδοχείων. «Πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι πολύς κόσμος  - κυρίως ξένοι - που δεν έχει κάνει ακόμη κράτηση θα αποτραπεί από το να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαμε να έχουμε χιλιάδες κρατήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται, καθώς οι τουρίστες βλέπουν την άσχημη εικόνα της χώρας», δηλώνει.


Επισημαίνει ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έχουν αναγκαστεί να μισθώνουν Ι.Χ και ιδιωτικά βαν προκειμένου να διευκολύνουν τους πελάτες τους στις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο. Μάλιστα σημειώνει ότι αναγκάζονται να τα «καμουφλάρουν», προκειμένου να υπάρξει πρόβλημα με τους συνδικαλιστές των ταξί.


Σε ότι αφορά τη γενικότερη εικόνα της τουριστικής κίνησης φέτος το καλοκαίρι, αναφέρει ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση γύρω στο 5%, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης να αγγίζει το
45%. «Δεν πρέπει να θριαμβολογούμε, καθώς φέτος ξεκινάμε από μια αρνητική κατάσταση. Μη ξεχνάμε τα επεισόδια του περσινού Μαΐου, που είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 10.000 διανυκτερεύσεις μόνο στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει.

Ίδια εικόνα και στη Χαλκιδική, με τους ξενοδόχους να είναι απαισιόδοξοι για την εικόνα που θα παρουσιάσει ο τουρισμός της περιοχής την επόμενη περίοδο. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι  συνέπειες από την απεργία δεν θα περιοριστούν μόνο φέτος, αλλά θα επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική κίνηση και του 2012.


Όπως δηλώνει στη
Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, έχουν ήδη παρατηρηθεί πολλές ανασχέσεις κρατήσεων για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, κυρίως από Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι κατακλύζουν φέτος τις παραλίες της Χαλκιδικής. Αναφέρει ακόμη ότι οι συνέπειες θα φανούν και τον χειμώνα, όταν οι ξενοδόχοι θα ξεκινήσουν να σχεδιάζουν τις δράσεις για την τουριστική περίοδο της επόμενης χρονιάς.

«Στη Χαλκιδική το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφορά τις μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και τις τοπικές μετακινήσεις μέσα στους οικισμούς. Φτάνουμε σε σημείο να μετακινούμε τους πελάτες με δικά μας αυτοκίνητα, πολύ πιο νωρίς από τις καθορισμένες ώρες αφίξεων, προκειμένου να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε», τονίζει, συμπληρώνοντας πως τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται ροή κρατήσεων από ξένες χώρες, ωστόσο φοβάται πως αυτές θα χαθούν αν παραμείνει η ίδια κατάσταση.


Παράλληλα πραγματοποιεί ύστατη έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Δεν μπορεί κανένας να κάνει κινητοποιήσεις που είναι σε βάρος άλλων. Ναι στην απεργία και στη διεκδίκηση δικαιωμάτων όχι όμως εις βάρος της κοινωνίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι τα καταλύματα στην Χαλκιδική, πριν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις, είναι σχετικά ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου στα ξενοδοχεία άνω των 70 δωματίων υπήρχε μια μέση πληρότητα
90%, ενώ στα χαμηλότερης δυναμικότητας και κατηγορίας γύρω στο 65%.

Στην υψηλή περίοδο οι πληρότητες είναι πιο χαμηλές, γύρω στο 75-80%, κυρίως  λόγω του «αδύναμου» δεύτερου 15νθημερου. Οι τουρίστες είναι κυρίως ξένοι (κυρίως από Ρωσία, Βαλκάνια και Γερμανία), ενώ φανερά απώντες είναι οι Έλληνες. «Μόνο οι ξένοι τουρίστες μπορούν να σώσουν φέτος την παρτίδα, αρκεί να είμαστε ήρεμοι. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα», τονίζει.


Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Παρασκευής με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση, δηλώνουν ανυποχώρητοι στον αγώνα τους και διαμηνύουν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Ήταν η τελευταία ευκαιρία του υπουργού. Δεν γίνεται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Είμαστε σε αγώνα ζωής και θανάτου», τονίζει στη
Voria.gr o πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιαννακάκης, συμπληρώνοντας σε υψηλούς τόνους: «Η Θεσσαλονίκη θα αλλάξει πρόσωπο. Εκεί που θα χαθούμε εμείς, θα χαθούν και άλλοι».
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: