Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΥΠΑΑΤ: Οι ενώσεις παραγωγών να κινηθούν νομικά κατά των σφετεριστών ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων


Την προτροπή να κινηθούν νομικά κατά των τρίτων χωρών που σφετερίζονται τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή έχουν ενταχθεί σε καθεστώς Γεωγραφικών Ενδείξεων, έκανε από την Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Δριβελέγκας. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Κάνω έκκληση σε όποια άλλη ένωση θίγεται να κινηθεί νομικά και θα έχει τη συνδρομή μας...
για να προχωρήσει το νομικό σκέλος», επίσης ανακοίνωσε ότι πρόσφατα συμφωνήθηκε με το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας να υπάρξει πακέτο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την προώθηση και προβολή των ελληνικών προϊόντων. Να σημειωθεί ότι πρόσφατο συμβάν σφετερισμού της Ελιάς Καλαμάτας εντοπίστηκε στη γειτονική Τουρκία και το θέμα συζητήθηκε το πρωί στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου Πασχαλίδου.
Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός η Τουρκία αν και είναι υποχρεωμένη, στο πλαίσιο της σύνδεσής της με την ΕΕ, να εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για τα προϊόντα ΠΟΠ και Γεωγραφικής Ένδειξης, δεν το έχει πράξει. Επειδή, με βάση την τουρκική νομοθεσία, μόνο οι θιγόμενοι μπορούν να προσφύγουν νομικά κατά τέτοιων υποθέσεων σφετερισμού προϊόντων, θα πρέπει οι ίδιες οι θιγόμενες ενώσεις να προσφύγουν νομικά.
Όπως, όμως, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός θα έχουν τη νομική και οικονομική συνδρομή της Πολιτείας καθώς, από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργηθεί νομική υπηρεσία για να διεκδικήσουν οι παραγωγοί αυτά που πρέπει. Σε πολιτικό επίπεδο η χώρα μας θέτει το θέμα σε όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, προκειμένου να υποχρεωθεί η Τουρκία να εναρμονισθεί με το κοινοτικό καθεστώς. «Η Τουρκία όμως αποφεύγει συστηματικά να συζητήσει το θέμα και εκτιμούμε ότι το πρόβλημα θα το έχουμε και με άλλα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, η μαστίχα Χίου και ο κρόκος», είπε ο κ. Δριβελέγκας και ενημέρωσε τη βουλευτή ότι μετά από συντονισμένες πιέσεις, η Τουρκία δέχθηκε τελικά να συμμετέχει σε μικτή επιτροπή προκειμένου να συζητήσει το θέμα.
«Κάνω έκκληση σε όποια άλλη ένωση θίγεται να κινηθεί νομικά και θα έχει τη συνδρομή μας για να προχωρήσει το νομικό σκέλος», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και ανακοίνωσε ότι πρόσφατα συμφωνήθηκε με το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας να υπάρξει πακέτο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την προώθηση και προβολή των ελληνικών προϊόντων. «Κύριο μέλημά μας είναι να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα, διότι πιστεύουμε ότι αυτός ο τομέας έχει μέλλον», είπε ο κ. Δριβελέγκας και ανέφερε ότι, ήδη, υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Η κ. Αμμανατίδου- Πασχαλίδου κατήγγειλε ότι στην Άγκυρα πωλούνται μαύρες ελιές με την ένδειξη "Ελιά Καλαμάτας" και ζήτησε επιθετική πολιτική, όχι μόνο για το φαινόμενο οικειοποίησης και σφετερισμού ελληνικών προϊόντων, αλλά και για την αντιμετώπιση φαινομένων νοθείας, καθώς πρόσφατα εντοπίστηκε στην Αμερική νοθευμένο ελαιολάδο που επωλείτο ως λάδι Λακωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: