Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ


prasino_skoulikiΑπό τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής εκδόθηκε το Τοπικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το Βαμβάκι No 3 / 22 Ιουλίου 2011 για ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Χαλκιδικής.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Heliothis armigera)
Διαπιστώσεις......
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στην ανθοφορία. Σε περιοχές πρώιμες, όπως η Ν. Φώκαια, έχουμε ανθοφορία σχεδόν σε όλα τα φυτά, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως ο Γαλαρινός και η Ν. Τρίγλια, οι φυτείες είναι οψιμότερες και υπάρχει η εμφάνιση των πρώτων ανθέων σε μερικά φυτά.
Άρχισε η 2η πτήση του εντόμου στο βαμβάκι. Οι πρώτες εκκολάψεις αυτής της γενιάς αναμένονται στις 30 - 31 Ιουλίου. Επειδή η 2η γενιά που είναι δυνητικά η πιο ζημιογόνα, απαιτούνται πολύ προσεκτικοί έλεγχοι.
Μετά από δειγματοληψία, η οποία διενεργήθηκε στις 22 Ιουλίου 2011 σε κτήμα στη Ν. Φώκαια , διαπιστώθηκε προσβολή (τρύπα και αποχωρήματα) σε 5 καρύδια ανά 100 φυτά.
Συστάσεις
:
1. Περιοχή Ν. Φώκαιας και άλλες περιοχές με πρώιμες φυτείες
Στην περιοχή της Ν. Φώκαιας οι παραγωγοί να ελέγξουν νωρίς το πρωί 100 φυτά από τη χωράφι τους (τυχαία από το κέντρο του χωραφιού) και, εάν βρουν προσβολή σε περισσότερα από 4 άνθη ή καρύδια, να διενεργηθεί καταπολέμηση (ψεκασμός) με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά που αναφέρονται στον πίνακα παρακάτω.
Μόνο για την περιοχή της Ν. Φώκαιας εάν δεν υπάρχει δυνατότητα δειγματοληπτικού ελέγχου να πραγματοποιηθεί ψεκασμός με τη λήψη του Δελτίου. Να αποφευχθούν άσκοποι ψεκασμοί, οι οποίοι είναι επιζήμιοι για τα ωφέλιμα έντομα.
Να επαναλαμβάνουν τον παραπάνω δειγματοληπτικό έλεγχο ανά 3 - 4 ημέρες.
2. Άλλες περιοχές
Οι παραγωγοί να ελέγξουν νωρίς το πρωί 100 φυτά από τη χωράφι τους (τυχαία από το κέντρο του χωραφιού) και εάν βρουν προσβολή σε περισσότερα από τέσσερα άνθη ή καρύδια να διενεργηθεί καταπολέμηση (ψεκασμός) με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά που αναφέρονται στον πίνακα παρακάτω.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ (Pectinophora gossypiella)
Διαπιστώσεις:
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στην ανθοφορία και οι πτήσεις του ρόδινου σκουληκιού είναι συνεχείς.
Συστάσεις:
Να ελέγχετε τις βαμβακοφυτείες για την παρουσία προσβολών στα άνθη (ροζέτες), διότι αποτελούν ένδειξη αρχής προσβολών.
Να προγραμματιστούν από αρχές Αυγούστου δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε καρύδια ηλικίας τουλάχιστον δύο εβδομάδων (καρύδια πράσινα, ελαστικά στην πίεση, σπογγώδη, όχι νερουλά και όχι σκληρά).
Σε τυχαία δειγματοληψία εξετάζουμε δύο καρύδια ανά φυτό, ΟΧΙ από τις άκρες του χωραφιού και ΟΧΙ από τα ψηλά, χυμώδη φυτά.
Αν διαπιστωθεί προσβολή στα καρύδια από 8% και άνω, να διενεργηθεί ψεκασμός, ο οποίος πρέπει να είναι νυχτερινός μεταξύ 1 - 4 το πρωί.
Κατάλληλα αγροχημικά:
Αγροχημικό
Πράσινο σκουλήκι
Ρόδινο σκουλήκι



Bacillus thuringiensis
+
+
beta-cyfluthrin
+
+
chloropyrifos
+
+
chloropyrifos - methyl
+
+
cyfluthrin
+
+
cypermethrin
+
+
deltamethrin
+
+
diflubenzuron
+

esfenvalerate
+
+
spinosad
+

t-fluvalinate
+
+
zeta-cypermethrin
+
+
gossyplure


ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.
Ο ψεκασμός να επαναληφθεί, αν απαιτείται δηλαδή έπειτα από δειγματοληψία, μετά από 10 - 12 μέρες. Προτιμότερο είναι να διενεργείται νύχτα (καταπολεμά και τα τέλεια έντομα) αλλά και για την προστασία των μελισσώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: