Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Σενάρια προσφυγής της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης

Σενάρια ότι η Κύπρος κινδυνεύει να γίνει η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που θα υποχρεωθεί να καταφύγει σε μηχανισμό στήριξης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία πυροδότησε η χθεσινή, διπλή υποβάθμιση από τη Moody’s, που επικαλέστηκε τις οικονομικές συνέπειες της έκρηξης στον Βασιλικό και το κλίμα πολιτικής αστάθειας στο νησί.

Η υποβάθμιση από Α2 σε Βaa1 φέρνει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας τρεις μόλις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk (“σκουπίδια”), ενώ η Moody’s άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.
Σύμφωνα με τη Moody’s, ο κύριος λόγος της υποβάθμισης είναι..... ο οικονομικός αντίκτυπος της έκρηξης στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Βασιλικό, το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 14% περίπου του κυπριακού ΑΕΠ. Πρόσθετους λόγους ανησυχίας γενούν η έκθεση της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα -αφενός μέσω δανείων σε πελάτες στην Ελλάδα, αφετέρου λόγω της κατοχής ελληνικών ομολόγων ύψους 4,5- 5 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκιά τους- αλλά και, όπως αναφέρει η Moody’s, ''το όλο και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει αυξήσει τους κινδύνους για την εφαρμογή των νέων κυβερνητικών δημοσιονομικών σχεδίων''.

Πολιτική κρίση
Πράγματι, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό δείχνουν να δικαιώνουν τις ανησυχίες, καθώς ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, κάλεσε χθες τους δύο υπουργούς του κόμματος που συμμετέχουν στην 11μελη κυβέρνηση συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, να υποβάλουν την παραίτησή τους στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια “ώστε να διευκολυνθεί και να επισπεύσει τη λήψη των αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών”. Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για “συνθήκες που επιδεινώνονται δραματικά”, προσθέτοντας ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και επιβάλλεται η λήψη αντίστοιχης σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας μέτρων.

Προειδοποιήσεις Ορφανίδη
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρώτος πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Α. Ορφανίδης. Σε επιστολή του προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, ο κ. Ορφανίδης είχε ζητήσει αυστηρότερα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας ότι “το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, οι δυσκολίες προσφυγής στον εξωτερικό δανεισμό, οι επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στον Βασιλικό… [σημαίνουν ότι] η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτήν του 1974”.
Οι “Financial Times”, σε κεντρικό τους άρθρο σημείωναν χθες ότι “τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη δείχνουν πως, σε επικίνδυνους καιρούς, μία χώρα μέλος της ευρωζώνης, που συνήθως βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μπορεί εύκολα να υποκύψει σε έναν συνδυασμό μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επιμόλυνσης μέσω του τραπεζικού συστήματος, κυβερνητικής ανικανότητας και κακής τύχης”. Χθες, το κυπριακό χρηματιστήριο, υπό το βάρος των πιέσεων των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές και της υποβάθμισης της Moody’s, έκλεισε με πτώση για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.

Κανένα πρόβλημα...
Σύμφωνα με όσα είπε στη “Μ” στέλεχος ιδιωτικής κυπριακής τράπεζας με παρουσία στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις όλων αυτών των παραγόντων είναι απολύτως διαχειρίσιμες και δεν υπάρχει κίνδυνος προσφυγής σε μηχανισμό στήριξης της Κύπρου, της οποίας το δημόσιο χρέος δεν ξεπερνά εξάλλου το 60% του ΑΕΠ. “Οι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα και όγκο καταθέσεων και το εξωτερικό χρέος είναι αμελητέο”, τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η Κύπρος είναι βέβαιο ότι θα λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καταστροφής στον Βασιλικό.

...αλλά
Το γεγονός είναι πάντως ότι η Κύπρος είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη σήμερα από τις διεθνείς αγορές, με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της χώρας να εκτοξεύεται στο 9,5% μετά την υποβάθμιση από τη Moody's έναντι 8,9% μία εβδομάδα νωρίτερα και 6,2% τον Μάιο. Όταν το κόστος δανεισμού ξεπερνά το επίπεδο του 7%, θεωρείται απαγορευτικό για τα κράτη. Το καλό για την Κύπρο είναι ότι έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2011, ενώ ούτως ή άλλως δεν αποτελεί τακτικό επισκέπτη των αγορών ομολόγων, καθώς καλύπτει τις ανάγκες της από την εγχώρια αγορά.
Η Moody's θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου εφόσον η χώρα παρουσιάσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς του δημοσίου τομέα. Όμως οι διεθνείς αναλυτές προβληματίζονται από την απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη επώδυνων μέτρων.


Συμφωνεί με τη Moody's η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αναφέρει ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τη Moody's ότι τα τελευταία γεγονότα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομία, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, όσο και από πλευράς δημόσιων οικονομικών. Η κυβέρνηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, συμφωνεί επίσης ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη κλίματος πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία. “Είναι, γι' αυτό τον λόγο, που η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν συναινέσεις στα θέματα της οικονομίας που θα στείλουν και τα απαραίτητα μηνύματα στις αγορές”, τονίζεται στην ανακοίνωση.  Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι αυτό παραμένει εύρωστο και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών συστημάτων έχει ενισχυθεί και είναι ικανοποιητική, προσθέτοντας ότι “θετικές χαρακτηρίζονται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη στήριξη προς την Ελλάδα, βάσει των οποίων στηρίζεται η ελληνική οικονομία με στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας”.
makthes.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: