Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Οι αποταμιεύσεις επιστρέφουν στις τράπεζες

Οι ελληνες επέστρεψαν στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους που φύλαγαν σε θυρίδες ή στο σπίτι τους  Για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Ελληνες επιστρέφουν μαζικά στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους που φύλαγαν σε θυρίδες ή στο σπίτι τους και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή δεν προλάβαιναν να δέχονται τα μετρητά που ξανάφερναν οι πολίτες

Οι ελληνες επέστρεψαν στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν.... τις αποταμιεύσεις τους που φύλαγαν σε θυρίδες ή στο σπίτι τους
Στα ταμεία τα τραπεζών ξανάφερε πολλούς Ελληνες αποταμιευτές η συμφωνία κορυφής των Βρυξελλών της περασμένης Πέμπτης, μόνο που τώρα ήταν για να καταθέσουν το "κομπόδεμα" που είχαν αποσύρει το προηγούμενο διάστημα, που κυριαρχούσαν οι φήμες περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή.
Για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Ελληνες επιστρέφουν μαζικά στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους που φύλαγαν σε θυρίδες ή στο σπίτι τους και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή δεν προλάβαιναν να δέχονται τα μετρητά που ξανάφερναν οι πολίτες.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ροή χρημάτων που παρατηρήθηκε την Παρασκευή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ για καθένα από τα μεγάλα καταστήματα. Ακριβή στοιχεία για τις επιστρεφόμενες καταθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία της Παρασκευής ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που κατατέθηκαν τη ημέρα αυτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, "τώρα εξαφανίστηκαν τα επίπεδα κινδύνου που υπήρχαν σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματικής ''πτώχευσης'' στην Ελλάδα και αναμένουμε σταδιακά να αποκατασταθεί η ρευστότητα".
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει "φρένο" στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσό των 45 με 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Μαΐου στα 191,9 δισ. ευρώ, από 196,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η έξαρση του φαινομένου αφορά αποκλειστικά σχεδόν τα νοικοκυριά, με τις καταθέσεις τους να υποχωρούν στο τέλος Μαΐου στα 159,3 δισ. ευρώ από 163,8 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 237,5 δισ. ευρώ που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανουάριο του 2010, υποχώρησε στα 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011, με τη συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 45,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αντίστοιχη ήταν η συμπεριφορά των καταθετών και κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, με αποτέλεσμα η συνολική υποχώρηση των καταθέσεων να αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ.
Οι τραπεζίτες ελπίζουν τώρα, όχι μόνο να σταματήσει η "αιμορραγία" καταθέσεων, αλλά και να ξαναγυρίσουν στις τράπεζες τα πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την οικονομία.
Εκκληση
"Φέρτε πίσω τις καταθέσεις σας"
Εκκληση έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να "φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη", ενώ απευθύνθηκαν και στους απλούς πολίτες να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες. Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το τελευταίο δεκαοκτάμηνο διοχετεύτηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Ενα άλλο μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιήθηκε από τις επιχειρήσεις για να στηρίξουν τη βιωσιμότητά τους, ενώ τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιήθηκαν από τους απλούς αποταμιευτές για να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους είτε φυλάχτηκε σε θυρίδες υπό τον φόβο που δημιούργησαν οι φήμες περί πτώχευσης.
Δημήτρης Κανέλλης
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: