Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΑΤΕ: ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΠΑΓΩΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Ξεκίνησε η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έχει δώσει «πράσινο φως» για την εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης και την κεφαλαιακή ενίσχυση της, που θα εξελιχθεί παράλληλα με τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και την ταυτόχρονη δημιουργία θυγατρικής τράπεζας. 
Ο διοικητής της ΑΤΕ, Θ.Πανταλάκης, ξεκίνησε διάλογο με τους εργαζομένους, στους οποίους πρότεινε μείωση μισθών 10% ....
με στόχο την εξοικονόμηση 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ «πάγωσε» όλες τις προσλήψεις επιτυχόντων στον τελευταίο διαγωνισμό.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει ταυτόχρονα με την αύξηση κεφαλαίου κατά 325 εκατ. ευρώ και την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου αξίας 675 εκατ. ευρώ, τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 27%, με το κλείσιμο τουλάχιστον 50 καταστημάτων, περικοπές στη μισθολογική δαπάνη και πώληση μη τραπεζικών συμμετοχών.

Στην αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει οτν Ιανουάριο το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ θα ζητηθούν από τους μικρομετόχους. Ένα μέρος ή το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση ενδεχομένως να καλυφθεί από το ΤΠΔ.

Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση θέμα τριπλής συγχώνευσης της Αγροτικής , του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της νέας θυγατρικής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, προέχει η αναδιάρθρωση των τριών οργανισμών, προτού κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση μίας νέας μεγάλης υπό κρατικό έλεγχο τράπεζας.

* Σε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (12:00 - 15:15) θα προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, η ΟΤΟΕ, ζητώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις στις συλλογικές συμβάσεις.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση του συλλόγου των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: