Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΨΑΧΝΕΙ ΕΝΑΣ ΟΡΜΥΛΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια έχει προσφύγει ένας 52χρονος γεωργός από την Ορμύλια Χαλκιδικής, που καταστράφηκε οικονομικά όταν κρατήθηκε άδικα για έναν περίπου χρόνο στη φυλακή, με μοναδικό στοιχείο την κατάθεση ενός συγχωριανού του που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, βάσει της οποίας ισχυριζόταν πως τον προμήθευε ναρκωτικά… “επί πιστώσει”.
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του ο 52χρονος επέμενε πως ήταν αθώος, καθώς ποτέ δεν βρέθηκε η παραμικρή ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή του. Μάλιστα, παρουσίαζε και ακλόνητο άλλοθι, καθώς τις ημέρες που φερόταν πως παρέδιδε τις ποσότητες των ναρκωτικών 
σε............. αγροτικές περιοχές της Χαλκιδικής αυτός βρισκόταν στην Πελοπόννησο για την πώληση ενός σπιτιού. Κανένας όμως δεν τον πίστεψε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στο κενό έπεσαν εξάλλου όλες οι αιτήσεις αντικατάστασης της προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους.
Έναν χρόνο αργότερα, στο τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης αθωώθηκε, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να του καταβληθεί αποζημίωση για την άδικη φυλάκισή του, επειδή κατατέθηκε εκπρόθεσμα για λόγους ανωτέρας βίας, αφού από την ημέρα της αποφυλάκισής του και για δύο περίπου εβδομάδες παρέμεινε κλινήρης λόγω “εμπύρετης γαστρεντερίτιδας και εκτακτοσυστολικής αρρυθμίας”.
“Δυστυχώς η προσωρινή κράτηση, που είναι ένα ιδιαίτερα δυσμενές και βαρύ μέτρο καταναγκασμού και το οποίο πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έχει μετατραπεί σε μια πρόσφορη λύση αντιμετώπιση ενός κακουργήματος. Έτσι, πολλές φορές από περιοριστικό μέτρο μετατρέπεται σε ποινή, όταν ο κατηγορούμενος, εφόσον δεν έχει καταδικαστεί, θεωρείται αθώος”, λέει ο συνήγορος του γεωργού Σωκράτης Προβατάς και υπογραμμίζει: “Η εύκολη λύση της προφυλάκισης καταδεικνύεται και από την αθώωση του πελάτη μου, καθώς το δικαστήριο εμμέσως πλην σαφώς του είπε ‘Σου ζητάμε συγγνώμη για την άδικη προφυλάκιση -ουσιαστικά φυλάκιση- που υποβλήθηκε από μόνη την κατάθεση του συγκατηγορούμενού σου’”.

Ήταν στο στόχαστρο

Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ορμύλια μπήκε στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών, καθώς το ποινικό του μητρώο ήταν βεβαρημένο. Οι έλεγχοι των αστυνομικών στο σπίτι του, στα χωράφια και στον ίδιο ήταν συχνοί, πάντοτε όμως είχαν αρνητικό αποτέλεσμα.
“Είχαμε πληροφορίες, αλλά, παρά τους ελέγχους που κάναμε, δεν βρήκαμε ποτέ τίποτα, γιατί έπαιρνε πολλά μέτρα προφύλαξης”, θα καταθέσουν οι αστυνομικοί στη δίκη. Μάλιστα, ο 52χρονος στο απολογητικό του υπόμνημα ισχυρίζεται πως όσα κατάθεσε ο 40χρονος σε βάρος του τού τα υπαγόρευσαν οι αστυνομικοί, για να θεμελιώσουν σε βάρος του κατηγορία και να δικαιολογήσουν τις “πληροφορίες” που δήθεν είχαν. Για τον λόγο αυτό η κατηγορία είναι αόριστη, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία και ακριβής τόπος συναλλαγής.
Ο ισχυρισμός αυτός του κατηγορουμένου επαληθεύτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, όταν ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσε στο δικαστήριο: “Όταν ρώτησα τον 40χρονο από πού αγόρασε τα ναρκωτικά, απάντησε ότι, όταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί, είπε πως τα πήρε από έναν άγνωστο Αλβανό στη Θεσσαλονίκη και όχι από τον 52χρονο”.

Άλλοθι

Όλοι οι κάτοικοι της Ορμύλιας που κατέθεσαν τον περιέγραφαν σαν καλό οικογενειάρχη, εργατικό, που δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα. “Αν πουλούσε ναρκωτικά, δεν θα ήταν χρεωμένος με δάνεια”, σημείωναν.
Μάλιστα, μάρτυρες παρουσίασαν ατράνταχτα στοιχεία βάσει των οποίων ο 52χρονος τις ημέρες που φέρεται πως είχε προμηθεύσει με ναρκωτικά τον συγκατηγορούμενό του βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων από το σημείο που δήθεν έγινε η συναλλαγή.
Ακόμη, ο αδελφός του συγκατηγορούμενου, τραπεζικός στο επάγγελμα, παραδέχτηκε πως “μπορεί να είπε κάποια πράγματα στην ανάκριση, χωρίς να έχει επίγνωση αυτών που λέει, καθώς αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα”, και επεσήμανε ότι η Ορμύλια είναι ένα χωριό 3.500 κατοίκων που όλα ακούγονται και φαίνονται και πως ο 52χρονος από την ημέρα που εγκαταστάθηκε εκεί έκανε αγώνα επιβίωσης και αφιερώθηκε στη δουλειά του.
Η αθωωτική απόφαση, μπορεί να απέδωσε δικαιοσύνη και να απέτρεψε την καταδίκη ενός αθώου, αλλά η πολύμηνη προφυλάκισή του είχε καταστροφικές συνέπειες, αφού σταμάτησε να εργάζεται. Τα δάνεια που είχε πάρει για τη βελτίωση της εργασίας του παρέμειναν ανεξόφλητα και τα χρέη του εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έτσι, αφού η ελληνική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα της αποζημίωσής του, προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με την ελπίδα να δικαιωθεί και να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Πώς έμπλεξε

Ο εφιάλτης για τον 52χρονο ξεκίνησε στις αρχές του 2008, όταν συνελήφθη από τους αστυνομικούς με ποσότητα χασίς ένας 40χρονος, κάτοικος της Ορμύλιας, που έκανε χρόνια χρήση ναρκωτικών και ο οποίος τον κατονόμασε σαν προμηθευτή του. Σύμφωνα με την κατάθεση του συλληφθέντος, ο 52χρονος τον είχε προμηθεύσει δύο φορές με ποσότητες χασίς, μία φορά λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και μία φορά μία βδομάδα πριν από τη σύλληψή του. Μάλιστα, ισχυριζόταν ότι τα ναρκωτικά του τα είχε δώσει επί πιστώσει.
Ο 52χρονος συνελήφθη και, παρά το γεγονός ότι απέδειξε στους αστυνομικούς ότι απουσίαζε τις μέρες που δήθεν γίνονταν οι παραδώσεις των ναρκωτικών από τη Χαλκιδική, οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στις δικαστικές αρχές που τον προφυλάκισαν, μολονότι στο σπίτι δεν είχε βρεθεί από τους ελέγχους των αστυνομικών ίχνος ναρκωτικού.
Στην Ορμύλια ο 52χρονος είχε εγκατασταθεί μαζί με τη μνηστή του, που καταγόταν από εκεί, πριν από πέντε χρόνια, για να ξεκινήσει μια νέα αγροτική ζωή. Προηγουμένως ζούσε στη Μύκονο, εκμεταλλευόμενος ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έτσι άρχισε με την καλλιέργεια 14 στρεμμάτων με ελαιόδεντρα και οκτώ στρεμμάτων αμπελιού. Παράλληλα, μαζί με τη μνηστή του εκτρέφανε 2.000 γαλοπούλες, τις οποίες διέθεταν κατά τις γιορτές στα κρεοπωλεία της περιοχής.
ΕΦ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: