Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΨΩΜΙΑΔΗ..ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 45ΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΑ...

Την τελευταία συγκομιδή της από τα διαβόητα «45άρια» επιχειρεί, ελάχιστες ημέρες πριν από την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η διοίκηση των αδελφών Ψωμιάδη.
Στην τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου πέρασαν με τις ψήφους μόνον της πλειοψηφίας άλλα δύο «45άρια» υπό μορφή προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Λαγκαδά και Χορτιάτη, οι οποίοι επίσης καταργούνται στις 31 Δεκεμβρίου. Τα έργα, τα οποία υποτίθεται πως θα δημοπρατηθούν και θα εκτελεστούν -άγνωστο πώς, πότε και από ποιον- αφορούν την κατασκευή ......
νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο Λαγκαδά και «ανοιχτού γηπέδου με χλοοτάπητα» στο γήπεδο του Χορτιάτη. Όπως όμως αποκαλύπτει σήμερα η «Θ» παρουσιάζοντας και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, το μεν πρώτο έργο στο Λαγκαδά υλοποιείται ήδη εδώ και μερικές ημέρες, πριν δηλαδή από τη δημοπράτησή του, ο δε χλοοτάπητας στο γήπεδο του Χορτιάτη τοποθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι!

Στο Λαγκαδά

Οι εργασίες τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα στο δημοτικό στάδιο του Λαγκαδά βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, εργασίες γίνονταν ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων. Άρχισαν εδώ και αρκετές ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά την Πρωτοχρονιά. Παρ’ όλα αυτά η έγκριση από το νομαρχιακό συμβούλιο έγινε, αφού στο μεταξύ το έργο είχε ανατεθεί σε «ημετέρους» και εκτελείται, χωρίς ασφαλώς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες (δημοπράτηση, διαγωνισμός, επιλογή αναδόχου κ.ο.κ.). Μάλιστα πρόκειται για το τρίτο «45άρι» σε διάστημα τεσσάρων ετών που αφορά το συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ σε γήπεδα του δήμου Λαγκαδά έχουν δοθεί συνολικά έξι «45άρια» την τελευταία τετραετία.


Στο Χορτιάτη

Οι εργασίες τοποθέτησης νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο του Χορτιάτη άρχισαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε φιλοξενήθηκαν εκεί οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Μάλιστα τα επίσημα εγκαίνια του νέου χλοοτάπητα έγιναν πριν από περίπου έναν μήνα, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, από τον Διονύση Ψωμιάδη! Δηλαδή το έργο ήρθε προς έγκριση στο νομαρχιακό συμβούλιο περίπου τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωσή του και έναν μήνα μετά την τελετή των εγκαινίων. Βεβαίως προς διερεύνηση είναι εάν εκτελέστηκε από τη νομαρχία, έστω κατά τρόπο παράνομο, ή εάν το «45άρι» αφορά άλλο ένα έργο-μαϊμού, άσχετο με τον κατασκευασθέντα χλοοτάπητα στο γήπεδο του Χορτιάτη.


Δεν θα εγκριθούν

Πηγή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε στη «Θ» ότι «η ιστορία με τα ‘45άρια’ έχει τελειώσει. Όσα έχουν έρθει προς έγκριση εδώ και αρκετούς μήνες όλα έχουν επιστραφεί», αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι και αυτή η τελευταία φουρνιά από «45άρια» δεν πρόκειται να εγκριθεί. Πέραν αυτού άγνωστο παραμένει ποιος ακριβώς θα υλοποιήσει (υποτίθεται) τα εν λόγω έργα, αφού τόσο η νομαρχία όσο και οι δήμοι σε λιγότερο από μία εβδομάδα δεν θα υφίστανται πλέον.
Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη ερευνάται ως γνωστόν από τη δικαιοσύνη, η οποία παρενέβη μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Θ» και τις σχετικές παρεμβάσεις των τότε νομαρχιακών συμβούλων Μιχάλη Τρεμόπουλου και Νίκου Γιαννόπουλου. Εκτός της δικαιοσύνης την υπόθεση διερευνά εδώ και μερικές εβδομάδες και οικονομικός επιθεωρητής, ο οποίος ξεσκονίζει ένα προς ένα όλα τα έργα.
Στο θέμα με τα τελευταία δύο «45άρια» αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, λέγοντας πως «είναι φανερό ότι προσπαθούν να κλείσουν όπως, όπως κάποιες από τις τρύπες τους, με δεδομένο ότι εισαγγελείς και οικονομικοί επιθεωρητές ερευνούν σειρά από υποθέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη».

Κουκουλώνουν άρον, άρον το έργο-μαϊμού στο Βερτίσκο
Με μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής στελέχη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας (ΔΤΥΝΑΘ) επιχειρούν να καλύψουν την υπόθεση του έργου-μαϊμού για τον υποτιθέμενο καθαρισμό ρεμάτων στο δήμο Βερτίσκου, που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούνιο η «Θ». Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας, στην οποία κλήθηκαν να καταθέσουν στελέχη της εν λόγω διεύθυνσης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Θ» οι εγκαλούμενοι αναγνώρισαν ότι το έργο πράγματι δεν εκτελέστηκε, ισχυριζόμενοι ότι «αντί αυτού έγινε άλλο παρόμοιο έργο στις περιοχές Σοχού και Ασκού». Παρουσίασαν μάλιστα έγγραφο του Θεοφάνη Παπά, δημάρχου Σοχού και εκ των στενών φίλων των αδελφών Ψωμιάδη, ο οποίος ζητούσε την επείγουσα παρέμβαση της νομαρχίας, για να καθαριστούν ρέματα της περιοχής. Το έγγραφο είχε φυσικά ημερομηνία προγενέστερη του δημοσιεύματος, και όπως εξηγεί πηγή της νομαρχίας, «εμείς κάθε μήνα κρατάμε περί τους είκοσι αριθμούς πρωτοκόλλου αδιάθετους για κάθε ενδεχόμενο».
Σύμφωνα με την έρευνα της «Θ» παράλληλα με την επιστολή του δημάρχου Σοχού η ΔΤΥΝΑΘ έστειλε εργολάβο και έκανε καθαρισμούς ρεμάτων σε αυτές τις περιοχές, για να εμφανίσει -έστω και εκ των υστέρων- ότι εκτελέστηκε έργο. Η τελευταία πράξη της επιχειρούμενης συγκάλυψης θα παιχτεί αυτήν την εβδομάδα -τελευταία πριν από την κατάργηση της νομαρχίας- με την υπογραφή πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπνευστές του έργου-μαϊμού στο Βερτίσκο ισχυρίστηκαν ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού ότι, «εφόσον είχαν εγκριθεί οι πόροι για καθαρισμό ρεμάτων, κρίναμε ως περισσότερο επείγον να διατεθούν αντί του Βερτίσκου στο Σοχό». Οι ισχυρισμοί αυτοί βρίσκονται βεβαίως σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του ίδιου του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος την ημέρα του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος είχε δηλώσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΤ3 ότι «το έργο στο Βερτίσκο έγινε και μετά ακολούθησε ο διαγωνισμός, καθώς κρίθηκε ότι ήταν εξαιρετικά επείγον»!
Επιπλέον σημειώνεται ότι η αποκάλυψη της «Θ» έγινε τη στιγμή που τα στελέχη της ΔΤΥΝΑΘ, τα ίδια που τώρα ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν έργο αλλά σε άλλη περιοχή, είχαν ανάψει το «πράσινο φως» στον εργολάβο, για να πληρωθεί τα 45.000 ευρώ, υπογράφοντας ότι όλα έγιναν καλώς στο Βερτίσκο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: