Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα-Ισραήλ: Η εμπορική παράμετρος μίας στρατηγικής προσέγγισης

Η εβδομάδα που κλείνει σήμερα σηματοδότησε μία περαιτέρω σύσφιξη των Ελληνο-ισραηλινών σχέσεων αφού ένα πολυμελές ελληνικό επιχειρηματικό και πολιτικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το Ισραήλ σε μία προσπάθεια να δώσει μία νέα ώθηση στην πραγματική «μηχανή» της ανάπτυξης μία στρατηγικής σχέσης, η οποία δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική συνεργασία.


Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΣ & ΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Ισραήλ από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής αποτελούμενης από 35 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των περιβαλλοντικών τεχνολογιών  και κατασκευών (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων, λυμάτων και υδάτινων πόρων), τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και βιοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η αποστολή αυτή διοργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, σε στενή συνεργασία, με τον φορέα "Invest in Greece", αλλά και τον Σύνδεσμο Ισραηλινών Βιομηχανιών και τον Σύνδεσμο Ισραηλινών Επιμελητηρίων, με αφορμή την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας προς τιμήν των οικονομικών συνεργατών ελληνικών επιχειρήσεων στο Ισραήλ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο σύμπηξης επιχειρηματικών συνεργασιών, όσο και σε επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και δημιουργίας συνεργειών εκτός των εθνικών συνόρων των δύο χωρών.

Είναι σαφές πως η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΔΟΣ & ΑΣ αποσκοπεί στο να υπογραμμίσει ότι η ελληνική πολιτεία στηρίζει, εμπράκτως, την οργανωμένη προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κύριος δε οργανωτικός άξονας είναι η διευθέτηση στοχευμένων συναντήσεων "Business to Business" (B2B) μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων και αντίστοιχων ισραηλινών, προς αναζήτηση κάθε μορφής συνεργασίας, προς όφελος και των δύο πλευρών. Για τη συμμετοχή επιχειρήσεων και φορέων από Ισραηλινής πλευράς μεριμνούν τόσο η ελληνική πρεσβεία, όσο και ο τοπικός σύνδεσμος βιομηχανιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας στους προαναφερόμενους τομείς, και εν συνεχεία διερεύνησαν δυνατότητες, προοπτικές και πεδία ανάπτυξης συνεργασιών μέσω της προώθησης κοινών δράσεων και έργων στους προαναφερόμενους τομείς.

Το έδαφος για την πραγματοποίηση των επιχειρηματικών Β2Β συναντήσεων προετοίμασε σύντομο σεμινάριο, με ομιλίες - παρουσιάσεις και από τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να ενημερωθούν οι Ισραηλινοί εταίροι για την κατάσταση των μακροοικονομικών μεγεθών, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναδειχθούν οι ευκαιρίες που όντως υπάρχουν, παρά τα προβλήματα, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Παπαδόπουλος  μίλησε για «Τις μακροοικομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και το ελληνικό πρόγραμμα δομικών αλλαγών».

Το Τελ-Αβίβ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνική παρουσία στη χώρα, αφού στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ισραηλινός υπουργός βιομηχανίας εμπορίου και Εργασίας, Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ. Εκτός όμως της παρουσίας του Ισραηλινού υπουργού Κ. Παπαδόπουλος είχε συνομιλίες και με τον υφυπουργό εξωτερικών Άμι Αγιαλόν, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου βιομηχανίας, εμπορίου και εργασίας καθώς και με μία σειρά ισραηλινών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των 40 ισραηλινών και 30 ελληνικών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση, πραγματοποίησαν πάνω από 150 διμερείς συναντήσεις (Β2Β). Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι οργανωτές από αμφότερες τις πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση και τα αποτελέσματα της εκδήλωσης, διατυπώνοντας, παράλληλα, την προσδοκία αντίστοιχή της να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατό.

Το defence-point.gr δεν μπορεί να μη σημειώσει την ραγδαία εξέλιξη των πάσης φύσεως διμερών σχέσεων με το Ισραήλ και υπογραμμίζει πως μία πραγματικά στρατηγική σχέση δεν μπορεί παρά να σφυρηλατηθεί μέσα από την συνεργασία στον οικονομικό τομέα, επ’ ωφελεία και των δύο λαών. 

Πηγή: www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: